Fumatul ar putea avea și beneficii asupra sănătății – STUDIU

Fumatul ar putea avea și beneficii asupra sănătății - STUDIU
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 25/04/2012, 07:20

Deși autorități consacrate precum Organizația Mondială aSănătății, Centers for Disease Control and Prevention și experți dela Food and Drug Administration au avertizat în repetate rânduri căfumatul dăunează grav sănătății, există studii care contrazicaceastă teorie.

Cercetări recente au demonstrat că dependenții de tutun suntprotejați de acest viciu împotriva cancerulului, bolilor de inimăși afecțiunilor pulmonare, informează Live Science.

● Fumatul reduce riscul intervențiilor lagenunchi. Chiar dacă dependenții de nicotină cheltuiescmulți bani cu acest viciu, cel puțin nu vor da bani pe intervențiichirurgicale la genunchi. Aceasta este concluzia unui studiu carearată că fumătorii prezintă un risc scăzut de a suferi operații lagenunchi. Cercetarea, realizată de experții de la University ofAdelaide din Australia, publicat în această lună în jurnalulArthritis & Rheumatism, arată că acest gen de intervenții suntcomune persoanelor care fac jogging si celor obeze. În condițiileîn care fumătorii aleagră rar și puțini dintre ei sunt expușiriscului de obezitate morbidă, dependenții de tutun prezintă unrisc scăzut de a suferi o astfel de intervenție chirurgicală. Maimult, experții susțin că nicotina previne deteriorareacartilagiilor de la nivelul articulațiilor, iar fumătorii sunt maipuțin expuși riscului de a se confrunta cu osteoporoza.

● Fumatul reduce riscul apariției boliiParkinson. Numeroase studii au identificat anumitelegături stranii între Parkinson și fumat. Potrivit unei cercetărirealizate anul trecut, dependenții de nicotină sunt feriți deriscul de a face Parkinson. Oamenii de știință de la Harvard auconstatat că predispoziția pentru această maladie crește lapersoanele care se lasă de fumat.

● Fumatul scade riscul de apariție aobezității. Fumatul, mai exact nicotina, reduce apetitul.Un studiu publicat în iulie 2011, în jurnalul Physiology &Behavior, a arătat că cei mai mulți fumători se tem să nu seîngrașe în momentul în care vor renunța la acest viciu. Experții dela Universitatea Yale spun că legătura dintre controlul greutățiiși dependența de nicotină este una complexă. Cum nicotina reducepofta de mâncare, fumătorii sunt mai puțin tentați să ronțăie întremese. De asemenea, fumatul le poate afecta acestora simțulgustului, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Yale(n.r. publicat în iunie 2011, în jurnalul Science).

● Fumatul reduce riscul de moarte după câteva atacuri decord. Spre deosebire de nefumători, rata mortalității încazul persoanelor care sunt dependente de tutun și care au avutatacuri de cord este mai mică. Mai mult, fumătorii cu probleme lainimă în trecut răspund mult mai bine la terapiile de îndepărtare areziduurilor de pe artere. Astfel, una dintre teoriile care susținecă fumătorii se simt mai bine decât nefumătorii după anumitetratamente, este că fumătorii fac primul lor atac de cord cu zeceani înaintea nefumătorilor, arată cercetarea publicată în AmericanHeart Journal.

● Fumatul mărește eficiența medicamentelor destinatecardiacilor. Clopidogrel este un medicament folosit pentrua împiedica formarea cheagurilor de sânge la pacienții care suferăde tromboză arterială sau alte probleme de circulație a sângelui șicare duc la apariția atacurilor cerebrale sau a celor de cord. Separe că fumatul crește eficiența acestui tratament. Potrivitoamenilor de știință, acest efect apare în cazul pacienților carefumează 10 țigări pe zi. Se pare că anumite substanțe din țigăriactivează proteinele denumite „cytochromes”, responsabile cucreșterea eficienței medicamentului. Niciun medic însă nu recomandăpacienților care se confruntă cu probleme de inimă să fumeze, maiales că țigările reprezintă unul dintre factorii declanșatori alebolilor de inimă.

Tags:
Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Adio mască de protecție! Nicolae Ciucă a decis! Informații de ultimă oră privind restricțiile în...
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...