• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

GALERIE FOTO. Povestea soților Loving, cazul care a dus la legalizarea căsătoriilor interrasiale în anii ”60

În urmă cu 45 de ani, o lege aplicabilă în 16 state americane interzicea căsătoriile între oameni de rase diferite

În urmă cu 45 de ani, 16 state americane interziceau căsătoriile între oamenii de rase diferite, scrie Daily Mail. În anii ’60, în timpul schimbărilor sociale care aveau loc în Statele Unite, un bărbat alb însurat cu o femeie de origine africană s-au luptat în tribunale pentru a combate legea care interzicea metisarea diferitelor rase.

Richard și Mildred Loving au stârnit un scandal mediatic, iar povestea lor a fost surprinsă în publicația LIFE de către fotograful Grey Villet, ale cărui imagini în alb și negru vor fi expuse la International Center of Photography. În fotografii apar soții Loving împreună cu cei trei copii ai lor: Peggy, Sidney și Donald.

În 1959, cu opt ani înainte ca aceste fotografii să fie făcute, cei doi s-au căsătorit în Columbia unde legea miscegenației (a amestecului de rase) nu era pusă în aplicare. În 1924, Congresul american a votat Actul Integrității Rasiale care interzicea căsătoria între albi și negri. Când soții Loving s-au întors în Virginia au fost arestați. Cei doi au fost condamnați la un an de închisoare de către un tribunal care i-a găsit vinovați pentru încălcarea Actului Integrității Rasiale.

Soții Loving s-au întors în Columbia și au intentat proces la Curtea Supremă, care a durat ani de zile. Cei doi au fost susținuți de Biserica Catolică și de cea Presbiteriană, iar în 1967, legea antimiscegenație a fost declarată neconstituțională pe baza principiului egalității din cel de-al XIV-lea Amendament. În urma deciziei, căsătoriile interrasiale au crescut cu 448%.

În 2007, cu un an înainte să moară, Mildred Loving a dat o ultimă declarație: „Nu trece o zi când nu mă gândesc la Richard și la dragostea pe care am trăit-o, la dreptul nostru de a ne căsători și la cât de mult a însemnat pentru mine să am dreptul să mă căsătoresc cu persoana pe care o iubesc, chiar dacă alții au crezut că nu este bărbatul potrivit pentru mine. Consider că toți americanii ar trebui să aibă aceeași libertate de a se căsători, indiferent de rasă, sex și orientare sexuală”.

Un documentar cu povestea soților Loving va putea fi vizionat în februarie la HBO.

Inchide