În cât timp apar efectele negative ale cafelei și țigărilor asupra organismului

Redactor:
Mădălina Chițu
În cât timp apar efectele negative ale cafelei și țigărilor asupra organismului
Atât dieta dezechilibrată, bogată în grăsimi, sare și zahăr, cât și viciile, precum fumatul sau alcoolul, ne afectează sănătatea într-un timp scurt, avertizează cercetătorii.

Atât dieta dezechilibrată, bogată în grăsimi, sare și zahăr, câtși viciile, precum fumatul sau alcoolul, ne afectează sănătateaîntr-un timp scurt, avertizează cercetătorii. Potrivit experțiloraustralieni, buna funcționare a arterelor este afectată la doar 30de minute după ce am mâncat un preparat sărat, informează DailyMail.

• Țigările ocupă primul loc în ceea ce priveșteviteza cu care apar efectele negative. Un studiu britanic, realizatde specialiștii de la Institutul de Cercetare Oncologic, arată căinhalarea fumului de țigară are un efect aproape instantaneu asupracorpului. Potrivit profesorulului Robert West, în treisecunde substanțele nocive ale tutunului ajung în plămâni, forțândinima să pompeze mai mult, fapt ce duce la creștereatensiunii. În plus, după 7 minute de la inhalarea fumului,nicotina ajunge la creier, ducând astfel la creșterea riscului dedependență. Experții avertizează că nivelul de oxigen dinorganism revine la normal la 6 ore după ce ai fumat.

• Zahărul nepune sănătatea în pericol în două minute. NutriționistulUrsula Arens, specialist din cadrul Asociației Britanice deDiabetologie, precizează că dincolo de apariția diabetului, zahărulmai este vinovat și de distrugerea smalțului dinților. De asemenea,zahărul ridică nivelul insulinei, care inhibă secreția hormonilorde creștere, iar sistemul imunitar va fi unul slăbit.

• Alcoolulatacă creierul în doar 6 minute, după cum arată un studiual cercetătorilor germani. Specialiștii menționează că acest efectapare doar în cazul persoanelor care fac abuz de alcool. Băut cumoderație, acesta poate fi benefic organismului.

• Cafeina, substanță des întâlnită în cafea, băuturirăcoritoare de tip cola, băuturi energizante și ciocolată,încetinește fluxul sanguin către organe și piele după 30 deminute. Experții subliniază că această substanțăeliberează adrenalina în organism, fapt ce duce la creșterearitmului cardiac, a tensiunii arteriale și a fluxului sanguinîndreptat către mușchi, dar reduce irigarea pielii și aorganelor.

• Sarea, nelipsită din orice preparat,afectează arterele în 30 de minute, indicăprofesorul Graham MacGregor. Oamenii de știință susțin căpersoanele care fac abuz de acest condiment își pun sănătateacardiovasculară în pericol.

• Grăsimilesaturate, răspândite în biscuiți, prăjituri, produse depatiserie și de tip fast-food, favorizează formareacheagurilor de sânge la numai 45 de minute după ce ammâncat astfel de produse. În plus, grăsimile saturate duc lacreșterea colesterolului rău din organism. Experții precizează căriscul apariției accidentelor vasculare și a atacurilor de cordeste destul de ridicat în cazul persoanelor care mănâncă zilnicastfel de preparate.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
ATENȚIE! Se dau bani de la stat! Ce categorii de români vor primi 180 lei...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide