Noma – cel mai bun restaurant din lume pentru al treilea an consecutiv

Publicat: 02 05. 2012, 02:17
Actualizat: 02 05. 2012, 02:17

Restaurantul danez Noma, al tânărului maestru bucătar René Redzepi, a fost desemnat cel mai bun din lume, luni, pentru al treilea an consecutiv, într-un top al celor mai bune 50 de restaurante de pe planetă alcătuit de revista britanică Restaurant, informează AFP.

Noma, amenajat într-un fost depozit din portul orașului Copenhaga, s-a impus pentru a treia oară consecutiv în această listă a celor mai bune 50 de restaurante din lume, alcătuită de 800 de experți în gastronomie și critici în domeniu.

Acest succes încununează creativitatea danezului René Redzepi, în vârstă de 33 de ani, ambasador al bucătăriei nordice, compusă din ingrediente locale și de sezon.

Spania are două restaurante în topul primelor cinci – El Celler de Can Roca din Girona, pe locul al doilea, și Mugaritz din Donostia-San Sebastian, pe locul al treilea – și un al treilea (Arzak din San Sebastian), clasat pe locul al optulea în Top 10.

Maestrul bucătar Elena Arzak, fiica renumitului Juan Mari Arzak, a primit premiul Veuve Cliquot care recompensează în fiecare an pe cea mai bună femeie bucătar din lume.

În topul restaurantelor pe locul al patrulea s-a clasat restaurantul brazilian D.O.M. din Sao Paolo, iar pe poziția a cincea se află restaurantul italian Osteria Francescana din Modena.

Șapte restaurante franțuzești figurează în Top 50. Dintre acestea, cel mai bine plasat este „L’atelier”, condus de maestrul bucătar Joël Robuchon, care ocupă poziția a 12-a.

Premiul „One to Watch”, care recompensează un restaurant deosebit de promițător, a revenit în acest an restaurantului francez „La Grenouillère” din localitatea La Madelaine-sous-Montreuil din nordul Franței.

Însă legendarul El Bulli al spaniolului Ferran Adria, desemnat de patru ori câștigător – din 2006 până în 2009 – nu mai figurează în acest clasament, deoarece și-a închis porțile pentru o perioadă, urmând să fie renovat și reinaugurat în 2014.

Clasamentul alcătuit de Restaurant Magazine a fost criticat anul trecut de mai mulți maeștri bucătari și experți în gastronomie din Franța, care susțineau că îi lipsește rigoarea și că reflectă prea mult moda de moment.