Norocul nu ține cont de criză: 10 milioane de milionari în 2009

Norocul nu ține cont de criză: 10 milioane de milionari în 2009
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 25/04/2012, 01:27

Criza financiară din 2008 nu este decât o amintire pentru ceimai avuți oameni ai planetei. În ciuda contextului economic delocsigur, milionarii în dolari – a căror avere este mai mare de unmilion de dolari – și-au aranjat binișor veniturile în 2009, scrieLe Figaro. Grație unei reveniri a piețelor bursiere, patrimoniullor financiar a crescut cu 18,9%, potrivit celei de-a 14-a ediții aWorld Wealth Report de Merrill Lynch Wealth Management etCapgemini. Astfel, la sfârșitul anului trecut, ei dețineau 39.000miliarde de dolari, cu 6.200 de miliarde mai mult față de 2008,considerat un an dificil. „Îmbunătățirea condițiilor economice apermis anularea pierderilor din 2008, pentru a reveni la nivelulînregistrat în 2007”, a afirmat Gilles Dard, președintele PrivateBanking pentru Europa al Merrill Lynch.

Cei mai mulți bogați – în SUA, Japonia șiGermania

Așadar, clubul exclusivist al posesorilor unor averi colosales-a extins sensibil în 2009, apropiindu-se de nivelul său istoricînregistrat în 2007, când numărul milionarilor lumii se ridica la10,1 milioane. Anul trecut, în decembrie, 10 milioane de oamenifăceau din nou parte din clubul universal al bogătanilor. Le Figarocitează cazul Franței care posedă 383.100 de avuți. Numărulacestora a cunoscut doar o creștere de 11% față de 2008. „Franceziisunt conservatori când vine vorba de investiții”, explică GillesDard. Per total, în anul trecut, mai mult de jumătate din numărultotal al milionarilor au rămas concentrați în trei state: StateleUnite ale Americii (2,866,000), Japonia (1650000) și Germania(861,000).

Statele emergente – în fruntea listei

Cu toate acestea, criza a redesenat harta bogăției mondiale șifără îndoială a accelerat schimbările. Cert e un lucru. America deNord concentrează cea mai mare parte a averilor și asta pentru că3,1 milioane de americani sunt milionari. Pentru prima dată însă,precizează sursa citată, regiunea Asia-Pacific numără aproape totatât de mulți milionari ca Europa, respectiv 3 millioane. Dealtfel, milionarii asiatici (9.700 miliarde, în creștere cu 30%)i-au depășit la capitolul active financiare pe europeni (9.500miliarde). „Zona Asiei este singura în care indicatoriimacroeconomici și pârghiile creării bogăției s-au dezvoltatsemnificativ în 2009”, explică Laurence Chrétien, responsabil WorldWealth Report. Această tendință se va păstra. „În 2011, vom aveamai mulți milionari proveniți din zona Asia – Pacific decât înEuropa”, previzionează Gilles Dard. Dincolo de plasamente,norocoșii investitori rămân neîncrezători și se abțin de lainvestiții riscante. Treptat, datele se vor schimba. În 2011,procentul portofoliului investit în acțiuni ar putea atinge 35%(față de 29% în 2009), în detrimentul produselor monetare sauimobiliare.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...