Noua regulă de viață a lui Stelian Jurcă, cel mai gras român, după ce a slăbit 100 de kilograme: Fără sucuri, fără zahăr!

Publicat: 06 01. 2013, 23:48
Actualizat: 29 07. 2014, 18:31

Specialiștii în chirurgie generală spun că persoanelesupraponderale pot reveni la o greutate normală doar în urma uneiintervenții chirurgicale de micșorare a stomacului. „Gastricsleeve”, potrivit denumirii din limba engleză, este cea mai nouămetodă folosită pentru tratarea obezității.

„Înainte ca pacientul să fie supus unei astfel de operații,acesta trebuie să țină un regim alimentar, pentru ca organismul săfie pregătit pentru micșorarea stomacului. Astfel, persoana se vainterna cu două luni înainte de operație”, precizează dr.Copăescu.

Operația de micșorare a stomacului durează ooră

Procedura chirurgicală constă în îndepărtarea parțială a porțiuniiverticale a stomacului, determinând astfel reducerea volumuluiacestuia cu aproximativ 80 la sută. Astfel, partea verticală sereduce la un tub, asemănător cu cel al esofagului, pe care dealtfel îl continuă. Prin „gastric sleeve” se mai reduce și parteaorizontală a stomacului, denumită antru gastric, explică medicii.În același timp, formațiunile nervoase periferice ale stomacului șiale sfincterului piloric, care asigură evacuarea gastrică, nu suntafectate prin intervenția chirurgicală de micșorare astomacului.

În timpul intervenției, pacientul, aflat sub anestezie generală,stă în sala de operații aproximativ o oră. Potrivit chirugilor,prin această operație, stomacul este secționat, nicidecumîndepărtat. Această intervenție nu presupune implantarea de corpuristrăine, pe care organismul ar putea să le respingă.

Stelian Jurcă, în vârstă de 47 de ani, a devenit cunoscut românilor la începutul acestui an, după ce a fost declarat cel mai gras român. Potrivit medicilor, el a fost diagnosticat cu obezitate morbidă, deoarece cântărea 350 de kilograme. La sfârșitul lui februarie, Jurcă a fost suspus unei intervenții chirurgicale de micșorare a stomacului, operație care l-a ajutat să slăbească până la 100 de kilograme în numai cinci luni.
În prezent, pacientul urmează un regim alimentar recomandat de medic. „După operație, lucrurile au decurs foarte bine. Acum urmez o dietă care presupune supe, deloc zahăr, fără sucuri acidulate, alimente cât mai sărace în grăsimi și apă plată”, a declarat Stelian Jurcă pentru Gândul.

Grașii țin regim două luni înainte de intervenție

Stelian Jurcă a fost operat la sfârșitul lunii februarie de dr. Cătăli Copăcescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul „Sf. Ioan” din Capitală.

„Pacientul a reușit să slăbească cu ajutorul acestei intervenții 100 de kilograme în primele cinci luni, dar pâna la împlinirea unui an de la operație, el trebuie să ajungă la 100 de kilograme. Acest lucru este posibil, mai ales dacă urmează regimul alimentar recomandat”, a declarat pentru Gândul medicul Copăescu.

Potrivit ultimelor statistici ale Uniunii Europene, România ocupă locul 3 în ceea ce privește numărul de persoane supraponderale sau obeze. Mai mult, persoanele care au peste 170 – 180 de kilograme sunt din ce în ce mai numeroase, la nivel de țară. Medicii susțin că în aceste situații dieta îmbinată cu exerciții fizice nu au rezultate, deoarece de cele mai multe ori persoanele care devin obeze nu pot renunța la obiceiurile culinare greșite, care includ alimentație bogată în kilocalorii.

Citește mai departe în pagina următoare