Nuditatea în filmul românesc. De la Nadina în „Răscoala”, la Monica din „Poker”. Cum le convingea Sergiu Nicolaescu pe femei să se dezbrace

Nuditatea în filmul românesc. De la Nadina în „Răscoala, la Monica din „Poker. Cum le convingea Sergiu Nicolaescu pe femei să se dezbrace
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 03:47

Românii au văzut sărut, incest, ba chiar și crimă din păcat încădin 1924, când Jean Mihail a realizat un film după nuvela omonimă alui Caragiale, „Păcatul”.

Proiecția a fost chiar sistată, spune pentru Gândul criticul defilm Marian Țuțui, și asta pentru că un preot din Iași a protestat,spunând că filmul face de rușine tagma preoțească. „Păcatul” spuneapovestea preotului Niță, care-și descoperă fiica naturalăîntreținând relații cu fratele ei nelegitim, adunat de popă de peuliță. Tulburat de amintirea unui păcat din tinerețe, Niță îșiîmpușcă copiii la revărsatul zorilor.

Altfel, goliciunea nu și-a avut locul în cinematografiaromânească, cel puțin în perioada interbelică, susține criticul defilm. Abia din anii 60 au apărut femeile dezgolite, iar scenele desex din filme precum „Răscoala” sau „Mihai Viteazul” suntantologice. Țuțui amintește scena din „Mihai Viteazul”, peliculalui Sergiu Nicolaescu în care personajul Cristina, soția luiSigismund Bathory, face sex cu generalul Basta. „I se vedegoliciunea”, spune Țuțui, „dar e acoperită cu un văl”. Așadar, osugestie, realizată cu mijloacele tehnicii de atunci.

Răscoala. Scena violului

Când se gândește la scenele de nuditate din peliculele româneștide dinainte de 89, prima care îi vine în minte istoricului de filmManuela Cernat este cea a violului din filmul „Răscoala”, regizatîn 1965 de Mircea Mureșan. „Îmi apare trupul gol al Nadinei,interpretată de Adriana Bogdan, alergând pe o țarină, în scenaviolului, superb filmat de operatorul Nicu Stan. I se vedeau șisânii, era apoi filmată din spate, un corp splendid, o siluetă deamforă. Era o imagine foarte îndrăzneață, cred că a fost prima șiultima de o asemenea îndrăzneală”, crede Manuela Cernat. În rest,nuditatea și dragostea erau sugerate doar, iar camera nu pătrundeaniciodată între cearșafuri.

„Iubirile erau platonice, femeile erau ori soții de domnitor,înveștmântate în odăjdii, ori activiste de partid, ori mame”, ziceManuela Cernat. Își mai aduce aminte de imaginea unei femei înbikini, în „Reconstituirea”, dar trupul ei era atât deadolescentin, atât de lipsit de forme, încât nu avea nimic sexualîn el. Nici la Tora Vasilescu, care se dezbrăca frecvent, mai alesîn filmele lui Mircea Daneliuc, nu vedeai mare lucru. „Se dezbrăca,dar nu total, întotdeauna aveai senzația că regizorul spune stopundeva”, conchide istoricul de film. Marian Țuțui amintește de altescene fierbinți pentru epocă – filmele din seria „Haiducii”, încare juca Marga Barbu sau de Vasilica Tastaman, cu „Asta searădansăm în familie”, în regia lui Geo Saizescu.

Corpul bărbaților n-a prea prezentat interes pentrucinematografia românească și asta pentru că, explică Marian Țuțui,”aveam de-a face cu o anumită pudicitate a autorităților comuniste,care nu considerau trupul masculin ca fiind relevant”. „Oricum,publicul considera orice bucată de piele descoperită drept un actde curaj la acea vreme”. E drept, au existat și legende răutăcioasecreate în jurul unor actori, precum Vasilica Tastaman, maiziceȚuțui.

Revanșa bărbaților – după 1989

După 89, goliciunea a explodat pe ecrane. „Dintr-un elancompensatoriu”, spune criticul de film. „Era un indicator allibertății depline a realizatorilor”, spune pentru Gândul MarianȚuțui. „N-a fost doar nuditate și sex, ci și violență, macabru șimizerie, toate pentru a surprinde realitatea în goliciunea ei”, maizice criticul. După Revoluție, cineaștii români și-au luat revanșa,inclusiv la nivel verbal, spun criticii.

Tot de atunci, pe ecran își fac loc nuditatea masculină – în”Balanța” lui Lucian Pintilie, sodomia – „Cel mai iubit dintrepământeni”, în regia lui Șerban Marinescu, după romanul omonim allui Marin Preda, necrofilia – „Neînvinsă-i dragostea”, în regia luiMihnea Columbeanu, fetișismul – în „Trei frați de belea”, în regialui Theodor Halacu- Nicon, ori lesbianismul, e drept blând – în”Legături bolnăvicioase”, al lui Tudor Giurgiu, după romanul omonimal Ceciliei Ștefănescu, amintește Marian Țuțui.

Sexul e bătut de comedii

Să fie scenele de sex rețeta succesului unui film? Depinde,susțin criticii. Potrivit lui Marian Țuțui, „regizorii sunt adeseatentați să aducă actori la modă și femei frumoase în distribuție,mai ales cei care urmăresc succesul facil. În acest caz, șinuditatea poate atrage. Dar, privind topul încasărilor și alsuccesului la public pentru producții realizate înainte de 89,comediile, filmele istorice și seriile cu haiduci au luat fațaproducțiilor cu scene de sex”. „Nea Marin Miliardar”, „Păcală”,”Mihai Viteazul”, „Dacii” și „Haiducii” sunt filme de referință înacest sens, spune Marian Țuțui, completând lista cu alte douăproducții de dragoste, dar fără scene erotice: „Liceenii” și”Declarație de dragoste”.

Cum convinge Nicolaescu femeile să se dezbrace

Jojo, alias Cătălina Grama, este actrița care se dezbracă în ceamai recentă producție a regizorului Sergiu Nicolaescu, „Poker”,unde intră în pielea personajului Monica, iubita unui senator.Despre scenele nud, actrița spune că au fost destul de dificil derealizat, dar că: „a intrat foarte bine în mintea personajului meu,din a cărui perspectivă nu am mai avut absolut nicio problemă, maiales că m-am bucurat de susținerea echipei. Am lucrat cu foartepuțini oameni în jur în acel moment, doar eu și echipa de careaveam nevoie pentru a filma scena respectivă”.

O scenă la care s-au aflat pe platou doar 5 oameni, spune pentruGândul regizorul Sergiu Nicolaescu. „Jojo a fost o surprizăplăcută. I-am spus ce să facă, ce șmecherii să facă ca să nu sevadă nimic din corp, dar totuși să se vadă, mai ales sânii – caresunt frumoși”. Cât despre secvența de la piscină, ea a existat dela început în scenariu și este perfect justificată de personaj,spune Nicolaescu. Maestrul vorbește despre „încredere și relaxare”,ca fiind cheia unei relații reușite între regizor și actor.Amintește de o altă frumoasă pe care a reușit s-o dezbrace, IleanaLazariuc, în „Supraviețuitorul”. „Dezbrăcatul fetelor s-a făcutnatural. Ambele sunt frumoase și relaxate. Scenele astea nu serealizează cu 20 – 30 de oameni pe platou care își dau coate ori cuactori stresați”.

Nicolaescu povestește cum a reușit s-o dezbrace pe o actrițăitaliancă în „François Villon”, în 1987. „Trebuia să iasă goală dincadă și nu voia. I-am zis că trebuie să facă asta pentru că eraprevăzut în contract, dar am insistat să înțeleg de ce nu vrea săiasă din baie. Mi-a zis că are sânii căzuți, dar i-am promis că ams-o feresc. Așa că la filmare am sărit sânii. Trebuie să ajungi lao anumită intimitate cu actorul respectiv. Orice se poate ocoli”,conchide regizorul filmului Poker.

INFOPLUS

Unde vedeau românii femei goale pe vremea luiCeaușescu

„Îmi aduc aminte de perioada copilăriei când mergeam cuautobuzul, în anii 80 și mă strecuram, în față lângă șofer. Ceea cemă fascina cu adevărat erau acele fotografii stângace, prosttipărite si super colorate cu tot felul de doamne mai mult sau maipuțin îmbrăcate, care-i tapetau cabina. Priveam uluită acestefotografii, spre disperarea mamii și a bunicii, care mă luau de lașcoală.La un moment dat am intrat în posesia unor mini-calendare dela Adesgo, cu domnișoare care erau fotografiate doar cu nisteciorapi pe ele și acoperite, destul de insinunat cu un șal. Nuaveam voie să mă uit la așa ceva, cel puțin la școala ar fi fost unscandal uriaș dacă aș fi arătat cuiva un astfel de calendar”,mărturisește pentru Gândul analistulde film Antoaneta Banu.

„Până în 89 era foarte clar că exista doar dragostea platonică,iar sexul era un subiect tabu, în România.”

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Netflix, în România: Tim Burton și Catherine Zeta – Jones filmează pe meleaguri mioritice
Marea CONFRUNTARE între ORBAN și CÎȚU! Se ALEGE PREȘEDINTELE PNL. LIVE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Un nou efect advers după Covid-19. Ce le-a apărut în cap oamenilor
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...