O nouă descoperire ar putea schimba istoria navigației în Marea Neagră. Cine au fost primii marinari

Redactor:
Ioana Nicolescu
O nouă descoperire ar putea schimba istoria navigației în Marea Neagră. Cine au fost primii marinari
Ancore masive de piatră, vechi de 3.500 de ani, au fost descoperite pe fundul Mării Negre lângă orașul bulgar Sozopol

Ancore masive de piatră, vechi de 3.500 de ani, au fost descoperite pe fundul Mării Negre lângă orașul bulgar Sozopol, informează Novinite.com.

Directorul Muzeului Național de Istorie a Bulgariei, dr. Ivan Hrisov, a condus expediția care a făcut descoperirea la vest de insula Julitta. Ancorele de piatră, care cântăresc 200 de kilograme, sunt frumos ornamentate și au două găuri, una pentru funie și cealaltă pentru un băț de lemn. Ancorele antice erau folosite de nave ce cântăreau 150-200 de tone și care transportau cereale, dar și pește, lemn sau metale din zona de coastă a Bulgariei de astăzi.

Forma ancorelor sugerează că ar fi fost folosite de marinarii fenicieni între secolele XII – XIII î.Hr. Aceasta înseamnă că primii marinari din Marea Neagră nu au fost grecii. Experții cred că ancorele ar putea dezvălui adevăratul motiv pentru care a început Războiul Troian – troienii controlau la vremea aceea Dardanelele și comerțul pe mare din zonă, lucru care i-a nemulțumit pe greci.

Anul trecut, în Sozopol, au fost descoperite niște rămășițe despre care se crede că ar fi ale sfântului Ioan Botezătorul. Descoperirea a făcut ca orașul bulgar să devină o adevărată atracție turistică.

Inchide