Parfum de femeie rămâne doar un titlu de film. Se poartă parfumurile unisex

Parfum de femeie rămâne doar un titlu de film. Se poartă parfumurile unisex
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 14:08

Când vine vorba de parfumuri, clișeele legate de ce-și dorescbărbații și femeile sunt greu de contrazis, iar marile branduricare caută aroma cu cel mai mare succes la public n-au altceva defăcut decât să aplice o formulă clasică. Pentru doamne, un cocktailde flori delicate, trandafiri, crini, nuanțe fructate și un stropde mosc. Pentru domni, arome fresh, puternice, mosc și esențelemnoase. Pui totul în niște sticluțe frumoase și, gata, ai unstereotip de gen, prins într-un flacon, scrie publicația britanică”The Independent”. Chiar dacă bărbații și femeile au raioaneseparate în magazine, în materie de parfumuri lucrurile încep să seschimbe, iar creatorii lor consideră că personalitatea este maiimportantă decât ideile preconcepute despre bărbați și femei. Ceamai recentă contribuție la lumea miresmelor asexuate e Wonderwood,parfumul bogat în esențe lemnoase de la Comme des Garcons, brandcare a contribuit major la dezvoltarea parfumurilor unisex încă dela lansarea, în 1994, a primului produs. Parfumierul casei, AntoineLie, explică pentru „The Independent”: „Nu ne e frică să creămparfumuri care ar putea să nu placă tuturor. Ele sunt făcute pentrua plăcea câtorva, iar acei oameni le vor iubi și le vor iubi petermen lung. Este vorba de convingeri”.

Parfumuri bărbătești, cumpărate de femei

Coco Chanel a fost una dintre primele femei care a contrazisideea că o doamnă trebuie să miroasă într-un anume fel și i-auplăcut la nebunie aldehidele mai puțin previzibile pe care ErnestBeaux le-a folosit în Chanel No. 5. Istoria i-a dat dreptate, scriepublicația citată. De-a lungul secolului trecut, nu de puține oriun parfum bărbătesc a devenit celebru pentru că femeilor le-aplăcut atât de mult încât îl cumpărau pentru ele însele. Potrivitparfumierului Roja Dove, Eau Sauvage de la Dior își datorează mareparte din succes femeilor care l-au cumpărat în disperare atuncicând a fost lansat în 1966. Green Irish Tweed de la Creed esteiarăși printre parfumurile favorite ale femeilor care se tem să numiroasă într-atât a flori încât să amintească de bunicile lor. Șibărbații sunt dispuși să facă experimente: lui Gianni Versace îiplăcea să poarte Fracas, care este, de asemenea, și favoritul luiJohn Galliano. Potrivit lui Michael Donovan, care conduce RoullierWhite Boutique, bărbații de astăzi sunt mult mai deschiși când vinevorba de parfumuri noi: „Devenim din ce în ce mai sofisticați, iartrendul merge, categoric, înspre parfumurile unisex. Oamenii nu maicer ceea ce cereau înainte, chiar am observat asta în ultimii ani”.Multe dintre brandurile „cool” pe care le vinde, precum Byredo șiFrederic Malle, nu țin cont de sexul purtătorului. Și revin înforță coloniile clasice, care pot fi purtate de oricine. Chiar dacăparfumurile unisex create acum mai au mult până să bată celebrul CKOne, lansat în 1994, brandurile mari și clienții lor fac pașiimportanți în acest sens.

Percepția despre parfumuri, influențatăcultural

Roja Dove spune că ideea miresmelor dedicate exclusiv bărbațilorsau exclusiv femeilor a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea,odată cu nașterea industriei moderne a parfumurilor. Înainte deasta, domnii și doamnele nu-și băteau prea tare capul cu asta șipurtau ceea ce le plăcea. Asta întărește ideea că felul în caresunt catalogate azi parfumurile ține de influența culturală. „Ideeacă trandafirii sunt feminini iar esențele lemnoase sunt masculineeste un nonsens. Susține prejudecățile victoriene, conform cărorafemeile sunt niște flori delicate, iar bărbații niște bestiițanțoșe venite din pădure, care ar trebui privite cu neîncrederepentru că se gândesc la un singur lucru”, spune Roja Dove, care nuclasifică niciodată parfumurile după gen. Antoine Lie crede și elcă percepțiile olfactive sunt influențate cultural: mama miroase aparfumuri florale, tata a parfumuri fresh și așa rămân lucrurile însubconștientul tău toată viața.

INFO PLUS:

Cel mai scump parfum din România

4.000 de euro a costat o sticlă de MDCI, parfumul cel mai scumpdin România. El a fost vândut însă unui client din străinătate.Flacoanele MDCI ies din tiparele ambalajelor pentru parfumurilecontemporane. Realizate din cristal, ele susțin busturi miniaturalerealizate în porțelan de Limoge. Gama include 4 parfumuri distinctepentru femei: „Promesse de l’aube”, „Rose de siwa”, „Enlevement auserail” , «Peche cardinal» și două pentru bărbați „Ambre Topkapi”și „Invasion barbare”.

Tags:
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Meteo ANM. Vine gerul în România. Temperaturi la limita îngheţului de săptămâna viitoare
APEL UMANITAR! Un MILITAR se luptă să-și SALVEZE fiul!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021