Plantele sălbatice care pot fi incluse în meniu. Planta care poate înlocui cafeaua

Publicat: 20 05. 2014, 18:35
Actualizat: 02 09. 2019, 18:50

Iată mai jos lista plantelor sălbatice bune pentru consum:

1. Pătlagina. Această plantă poate fi folosită însă și în bucătărie, la prepararea salatelor, tocanelor și ciorbelor. Însă, pe lângă frunze, sunt comestibile și florile, și semințele. Semințele, uscate și măcinate, sunt o bogată sursă de fibre și sunt eficiente în tratarea constipației.

2. Păpădia. Toate părțile păpădiei sunt comestibile și pot fi folosite atât în stare crudă, cât și opărite. Frunzele și tulpina proaspăt culese pot fi folosite în salatele de sezon sau în supe. Florile galbene ale plantei sunt dulci și pot fi consumate chiar și crude, dar și în diverse preparate prăjite. Cu rădăcina uscată și măcinată a plantei se poate condimenta salata. De asemenea, rădăcina uscată, prăjită și măcinată poate înlocui cafeaua.

3. Măcrișul de baltă. Plantă care adoră terenurile mlăștinoase, pe care se dezvoltă sub forma unor tufe întinse, măcrișul de baltă (cunoscut și ca năsturel sau creson) are frunze ce îmbunătățesc digestia și ajută la detoxifiere. Sucul de năsturel este excelent în lupta împotriva dependenței de nicotină și ajută la scăderea glicemiei. Planta are un gust acrișor și puțin picant și trebuie consumată imediat după ce a fost culeasă.

4. Spanacul sălbatic. Această plantă, confundată adesea cu loboda, poate înlocui cu brio spanacul în omlete, supe, ciorbe sau tarte. Totuși, spanacul sălbatic trebuie consumat cu moderație, deoarece este bogat în acid oxalic, substanță care ar favoriza dezvoltarea pietrelor la rinichi.

5. Trifoiul roșu, o importantă sursă de proteine vegetale, poate fi consumat în stare proaspătă (în salate și sucuri), dar și în sosuri și diverse preparate orientale. Mai mult, florile uscate de trifoi pot fi folosite pentru prepararea ceaiurilor. Studiile arată că trifoiul roșu, bogat în vitaminele A,C și D, este un puternit aliat în prevenirea cancerului de colon, prostată și sân.

6. Semințele de usturoiță reprezintă unul dintre cele mai vechi condimente folosite în Europa. Frunzulițele tocate pot fi adăugate în salate, oferind amestecului un interesant gust de muștar și usturoi. Aroma plantei este ideală și pentru câteva sosuri verzi, cum este sosul pesto, de pildă. Rădăcina plantei are un gust asemănător hreanului.