Restaurare spectaculoasă. Cea mai veche piramidă din Egipt, pe cale să se prăbușească, e consolidată cu ajutorul unor airbaguri

Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 25/04/2012, 00:16

O echipă de ingineri din Marea Britanie folosește tehnologie deultimă oră, care include airbaguri, pentru a salva de la prăbușirecea mai veche piramidă în trepte din Egipt, scrie BBC. Este vorbade piramida faraonului Djoser din Saqqara, Egipt, construită cu2.700 de ani Î.Hr. Piramida a fost aproape dărâmată de un cutremurîn anul 1992 și nimeni nu a îndrăznit să o consolideze atunci defrică să nu ajungă un morman de pietre.

Inginerii de la compania Cintec au soluționat problemele destructură ale unor clădiri celebre precum Casa Albă sau CastelulWindsor, care a trecut printr-un incendiu în 1993. Inginerii au deconsolidat cea mai veche piramidă în trepte din lume pentru caaceasta să reziste încă 4.700 de ani. Primul lucru pe care l-aufăcut a fost să plaseze airbaguri care să susțină acoperișulpiramidei pentru ca oamenii să poată lucra la consolidareastructurii de bază mai întâi.

Directorul companiei Cintec, Peter James, spune că revoluția dinEgipt a întârziat lucrările care trebuiau să înceapă în lunaianuarie, exact când a căzut guvernul egiptean. „Am stat degeabatimp de patru luni înainte să putem începe lucrările deconsolidare. În tot timpul acesta auzeam povești despre jafuri șieram îngrijorați că piramida va fi deteriorată și mai mult. Dinfericire, piramida a rămas întreagă, doar echipamentele șicalculatoarele noastre au fost furate, așa că am răsuflat ușurați,bine că a rămas structura în picioare”, spune Peter James.

Inginerul spune că, în ciuda pregătirilor făcute, situația s-adovedit a fi mult mai gravă decât și-au imaginat. Cel mai răudeteriorat este tavanul camerei mortuare a faraonului Djoser.”Cutremurul a mutat toate pietrele lateral și o secțiune întreagăde opt metri, în forma unei cupe întoarse, s-a prăbușit cu totul.Nu știm cum de a stat piramida în picioare până când am montat noischelele, este foarte periculos”, spune Peter James.

Ce tehnologie folosesc inginerii pentru a salva piramidade la prăbușire

Tehnologia care se folosește de airbaguri a fost inventată deechipa de la Cintec pentru a diminua dezastrul făcut de bombelefabricate de teroriști în Afganistan. Geniștii americani înconjoarăexplozibilul cu airbaguri umplute cu apă, care pot să reziste laexplozii, astfel, dacă bomba detonează, dezastrul nu este atât demare.

Pentru a susține structura piramidei, inginerii au trebuit săadapteze tehnologia și au umplut airbagurile cu aer comprimat înloc de apă. „Inițial am plănuit să folosim sistemul cu apă, darcând am văzut cum stau lucrurile la fața locului, ne-am dat seamacă așa nu va merge. Pietrele din care este construit acoperișulsunt prea tocite pentru a susține airbagurile cu apă, iar piramidaa fost construită în deșert și structura nu va rezista în cazul încare apa din airbaguri ajunge să ude pietrele. De asemenea,piramida este traversată de tuneluri mici care, dacă sunt inundatecu apă, vor face ca pereții să fie și mai grei, iar structura s-arputea prăbuși”, spune Peter James. 11 airbaguri cu aer comprimatsusțin acoperișul piramidei.

Camera mortuară a faraonului Djoser, care a făcut parte din ceade-a treia dinastie a Regatului Vechi și a domnit pentru 19 ani, seaflă sub piramidă. Mumia faraonului a fost găsită în anii ’30.Echipa de ingineri a lui Peter James va repara structura cu tije deoțel pe care le vor amplasa prin toată piramida pentru a susținecele șase niveluri. Oțelul este făcut special pentru a rezista latemperaturile extreme din deșertul Sahara. În rest, echipa vareconstrui o parte din piramidă, cum ar fi pereții care să susținăgreutatea structurii. Aceștia vor fi construiți din materialefolosite de vechii egipteni acum 4.700 de ani.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...