România, generația 2010: Cele mai frecvente cinci nume de băieți și fete

România, generația 2010: Cele mai frecvente cinci nume de băieți și fete
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 14/01/2013, 23:12

„A venit într-o zi la mine un tătic și mi-a cerut să-iînregistrez fetița Magdalena Picior de Aur, era prin anii ’70. Prinanii ’78, un alt tătic a vrut ca pe băiețelul lui să-l chemeNicolae Ceaușescu. După ’89 a venit moda prenumelor din telenovele.Sunt multe fetițe declarate Isaura, Rosalinda sau Mercedesa. Acums-a renunțat…” Memoria doamnei de la Direcția de Stare Civilăsector cinci este o arhivă vie a schimbărilor prin care a trecutRomânia în ultimii 40 de ani. E drept, lucrează într-o circă mai”exotică”, unde își înregistrează copiii mulți romi, dar tocmai eisunt cei mai sensibili la „factorul extern social”, atunci când lepun nume celor mici: de pildă, sutele de Isaure și Mercedese sunt,de aceea, amintiri de neșters ale unor momente prin care a trecutsocietatea românească la începutul anilor ’90. Douăzeci de ani maitârziu, în 2010, părinții au devenit mai puțin sentimentali înalegerea numelor, chiar și în sectorul cinci, unde, din nu se știece motiv, numele din telenovele au început să pălească.

• În ultimii trei ani,la nivel național, părinții au ales să-și botezebebelușii Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuț sau Ștefan. Fetițele auprimit prenume ca Maria, Elena, Ioana și, mai nou, Andreea șiAlexandra.

• În București, „topfive”-ul se schimbă. Bebelușii au fost declarați cu nume curezonanță occidentală sau latino-americană, inspirate după celepurtate de personaje internaționale la modă.

• Citește și Cele mai populare numeîn lume: Sofia, Maria, Luke, Matheus. Plus: cele mai populare numedin Statele Unite

Am făcut un „recensământ” pe baza informațiilor primite de lareprezentanții direcțiilor Stare Civilă din Capitală, care ne-auexplicat că există o nouă tendință în alegerea numelor: numele careînnebuneau zeci de mii de părinți acum zece ani, luate dintelenovele, sunt astăzi serios concurate de cele importate dinItalia sau Spania, locuri în care mulți dintre părinți și-au găsitde lucru. Capitala e atipică la nivel național în ceea ce priveștealegerea numelor, dar nici chiar la nivelul Bucureștilor, nu existăo „normă unitară”, fiecare sector având specificul lui. Deexemplu:

• Sectorul 1,dominat de Luca și Sara. „În sectorul nostru suntaproximativ 12.000 de nașteri pe an. Zilnic înregistrăm în jur de50-60 de copii. S-a înmulțit numărul copiilor care provin dinconcubinaj, dar și al celor declarați cu tatici cetățeni străini.Prenumele alese de părinți sunt inspirate din Italia sau Spania.Cel mai la modă nume pentru băieți este Luca iar pentru fetițeSara. Acestea sunt urmate de Mario, Ricardo, Alberto sau Antonio.Parinții își mai numesc copiii și Rareș, Andrei, Matei sau Mihnea.De câțiva ani s-a renunțat la numele eroilor din telenovele”, spuneNatalia Iftim Directorul Direcției Stare Civilă din sectorul 1 alCapitalei. Doamna Iftim justifică numărul mare de nașteri prinexistența mai multor maternități decât în alte sectoare, dar și alnumeroaselor clinici private în care aleg să nască femeile venitedin provincie.

• Sectorul 2,sectorul lui David. Gheorghe, Ion, Maria sau Vasile suntprenume extreme de rare în sectorul 2 al Capitalei. În ultimul an,părinții au ales pentru copiii lor prenumele unor eroi detelenovele sau cele care pot fi „europenizate”. DirectorulServiciului Starea Civilă, Monica Cămărăscu, ne-a spus că cel maila modă nume pentru băieți este David. „Pentru fetițe se pun numecare pot fi europenizate. Astfel Maria a devenit Mary, Ana s-aschimbat în Anne iar Cristina în Kristine. Fără să facă partedintr-o etnie, unii părinții le-au pus copiilor prenume ca Oscarsau Armando”, ne-a declarat directorul Monica Cămărăscu. O posibilăexplicație pentru „europenizarea” prenumelor ar fi că părințiivisează pentru copiii lor studii și, mai târziu, locuri de muncă înstrăinătate. Părinții cred că, având un prenume ușor de rostit destrăini, copiii se vor descurca mai ușor.

• În sectorul 5,înfoiatele Isaura și Mercedesa lasă loc pașnicei Cristina. Deșieste un sector cu o numeroasă populație de etnie romă, în ultimulan, părinții au renunțat la nume exotice. Angajatele de la Direcțiade Stare Civilă își amintesc că, prin anii ’70 li s-a cerut săînregistreze o fețiță cu prenumele de Magdalena Picior de Aur. „Amîncercat să-l convigem pe tătic să-i schimbe prenumele. A fostimposibil. Nicio lege nu-i interzice să declare pentru copil ceprenume vrea. Singura interdicție legislativă este ca prenumele sănu fie obscene. Prin anii ’78, un alt tătic a vrut ca pe băiețelullui să-l cheme Nicolae Ceaușescu. Cererea nu i-a fost aprobată decei de la partid. După ’89, a venit moda prenumelor din telenovele.Sunt multe fetițe declarate Isaura, Rosalinda sau Mercedesa. Acums-a renunțat. Cei mai mulți părinți le pun copiilor prenume caLuca, Ianis, David, Cristina, Alexandru sau Ștefan. Cei care senasc în prejma unor sărbători religioase au și un al doileraprenume cu numele sfântului” ne-a spus angajatele Serviciului StareCivilă sector 5. Acestea ne-au mai precizat că în perioada de crizăs-au născut mai mulți copii. Anul trecut numărul bebelușilor acrescut la 5.000 față de 2.000 – 3.000 cât au fost înregistrați înanii precedenți. Află aici și: Celemai obișnuite zece nume pe care le dau copiilor lor CEI MAI BOGAȚIOAMENI AI LUMII

• „Sfinții” dela sectorul 6. Rebeca Maria, Ianis Ștefan, Iuliana Teodorasau Nicolas Alexandru sunt câteva din prenumele alese de părințipentru bebelușii din sectorul 6 al Capitalei. „Este un amestec deprenume din telenovele cu nume de sfinți. La modă sunt două sauchiar trei prenume. Cel mai frecvente prenume din telenovele suntRebeca, Nicolas, Ianis, Aramis, Karina, Iasmina, Eduardo sauArmando. Acestea sunt însoțite de numele unor sfinți”, ne-a spusdirectorul Serviciului Stare Civilă din sectorul 6, SofiaMelinte.

Adulții stau la coadă să-și „europenizeze” numele defamilie sau prenumele

Oficialii din Inspectoratul Național pentru Evidența Persoanelor(INEP) susțin că sute de români stabiliți în străinatate solicită”europenizarea” prenumelor. Motivele invocate de cei stabiliți înstrăinate sunt „pentru rezonanță, recunoștere sau mai multrespect”.

• Astfel, cei stabilițiîn SUA cer ca prenumele de Ion să fie înlocuit cuJohn sau cel de Gheorghe cu George.

• Doamnele stabilite înGermania vor ca la prenumele Cristina să le fieadăugat un „h” sau să li se schimbe „a-ul” de la final in „e”.

• Cei stabiliți înFranța vor ca finalul numelui să se termine în”co”. Astfel, Ionescu va deveni Ionesco, Popescu în Popesco iarGeorgescu se va transforma în Georgesco.

• Pe lângă aceștia maicer schimbarea numelor și cetățeni care se numesc, de pildă, Sulă,Pupăzău sau Gogoașe.

INFO PLUS

De la peste Ion milion la Juan 1500

Potrivit statisticilor oficiale, schimbarea de preferințe inmaterie de prenume date copiilor este mai mare la baieți decât lafete.

• Top 5 numebăieți (ultimii trei ani). Cele mai frecvente cinciprenume, la nivel național, sunt Gheorghe, Ioan, Constantin, Vasileși Alexandru. Copiii născuți în ultimii trei ani se numesc, cel maiadesea, Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuț sauȘtefan.

• Top 5 numefete (utimii trei ani). La fetițe, schimbările nu suntchiar atât de semnificative. Parinții au ales nume precumMaria, Elena sau Ioana. În ultima perioadă în topau intrat și prenume ca Andreea sauAlexandra.

• Aproape 1,37 demilioane de români au prenumele Ion, Ioan si Ioana.

• Prenumele de Mariaeste purtat de 1,38 de miloane de femei.

• Un sfert din populațiaRomâniei poartă prenume ca Dumitru, Dumitra, Gheorghe, Georgeta,Andrei, Andreea, Nicolae, Nicoleta, Marin și Marian.

• În ultima perioadă,14.000 de cetățeni au primit prenumele Mario, 4.500 de domnișoarese numesc Giulia, 3.000 de copii au fost botezați Andreas și peste1.500 Alesia Diego, Alejandro, Paolo, Juan sau Alejandra.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...