STUDIU. Clorul din apa de la robinet predispune la alergii alimentare

Publicat: 05 12. 2012, 09:20
Actualizat: 18 05. 2015, 18:46

Clorul din apa de la robinet predispune la apariția alergiilor alimentare, potrivit unui studiu publicat în jurnalul American College of Allergy, Asthma and Immunology.

Cercetătorii americani susțin că substanțele chimice folosite pentru a face apa potabilă, care se mai găsesc însă și în pesticide sau în produse de curățenie, creează intoleranță alimentară la anumiți indivizi, scrie Daily Mail.

Oamenii de știință au constatat că persoanele care aveau un nivel ridicat de diclorofenol, o substanță derivată din clor, prezentau un risc cu 80% mai mare de a suferi de o alergie alimentară. Specialiștii avertizează că substanțele chimice folosite mai ales în industria alimentară predispun la apariția diferitelor forme de alergii, nu doar alimentare.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiștii au analizat, în laborator, probe de urină provenite de la un grup de 2.211 de persoane adulte. Rezultatele obținute în urma acestor teste au arătat că toți voluntarii implicați în cercetare prezentau urme de chimicale în urină. În plus, datele studiului mai arată că 411 dintre participanți erau alergici la diferite alimente, în timp ce 1.016 suferau de diferite alte alergii.

Daily Mail scrie că în ultimii ani numărul persoanelor care acuză intoleranță la anumite alimente, printre care se numără lapte sau muștar, a ajuns la zece milioane numai în Regatul Unit.

În plus, studiile de specialitate arată că, la nivel global, 4% dintre copii suferă de alergie alimentară. Laptele de vacă, ouăle, arahidele și peștele sunt principalele alimente răspunzătoare pentru apariția alergiilor. În cazul persoanelor alergice, la contactul cu proteinele din aceste alimente, organismul declanșează mecanisme de autoapărare și, astfel, pot apărea mâncărimi, erupții cutanate, edem (nr. umflătură) ale buzelor, feței și membrelor, dificultăți de respirație, crampe abdominale, diaree, greață, vărsături, dar și amețeli. În cazuri grave se poate ajunge până la șoc anafilactic. Evitarea alergenului este principala măsură care trebuie luată de aceste persoane.