STUDIU. Remediile tradiționale chinezești conțin substanțe toxice pentru organism

Redactor:
Mădălina Chițu
STUDIU. Remediile tradiționale chinezești conțin substanțe toxice pentru organism
Remediile tradiționale chinezești pot fi toxice pentru organismul uman

Remediile tradiționale chinezești pot fi toxice pentru organismul uman, avertizează oamenii de știință australieni. Savanții au constatat, în urma unor analize a 15 mostre de remedii chinezești, că tratamentele tradiționale conțineau substanțe cu potențial toxic, alergeni și chiar urme de animale pe cale de dispariție, informează The Telegrah.

„Medicina tradițională chinezească are o lungă istorie culturală, dar astăzi utilizatorii săi trebuie să fie conștienți de riscurile pe care și le vor asuma dacă au de gând să se trateze cu astfel de remedii”, spune dr.Michael Bunce, de la Universitatea Murdoch din Australia, principalul autor al acestui studiu.

Pentru a ajunge la această concluzie oamenii de știință au studiat 15 mostre de substanțe medicinale tradiționale chinezești confiscate de vameșii australieni sub formă de pudră, comprimate, geluri, fulgi și preparate pentru infuzii.

„În total, am găsit 68 de familii de plante diferite în aceste tratamente, care sunt amestecuri complexe”, precizează dr.Bunce, ale cărui cercetări sunt publicate în revista științifică americană PLoS Genetics.

Unele preparate conțineau plante din genurile Ephedra și Asarum. Aceste plante au în compoziția lor substanțe chimice care pot fi toxice dacă sunt prost dozate. Experții au mai constatat că pe eticheta acestor produse nu era menționată doza recomandată, pentru a evita efectele adverse.  

„În urma analizelor am mai constatat că unele remedii conțineau urme de animale a căror comercializare este supusă unor restricții deoarece sunt clasate ca specii vulnerabile, pe cale de dispariție, printre care se numără și ursul negru asiatic și antilopa saiga”, spune autorul studiului.

În plus, cercetătorul mai notează că unele dintre aceste produse aveau etichete înșelătoare. Unul dintre ele, prezentat ca fiind realizat în proporție de 100% pe bază de ingrediente provenite de la antilopa saiga, conținea mari cantități de capră și oaie.

Înainte de punerea la punct a tehnicilor de secvențiere a ADN-ului substanțelor analizate în laborator, era foarte greu să se determine originile biologice ale ingredientelor conținute în produsele de medicină tradițională chineză, subliniază cercetătorul.

Faptul că aceste substanțe sunt transformate în geluri și pudră îngreunează foarte mult identificarea lor, explică Michael Bunce, dar aceste procese de transformare nu alterează semnătura genetică a substanțelor în cauză.

„Secvențierea ADN-ului va permite să se procedeze la un audit genetic al acestor produse medicinale care ar trebui să amelioreze în mod net reglementarea și controlul complementelor alimentare și medicinei alternative”, consideră Dr.Bunce.

Veche de peste 3.000 de ani, farmacopeea chineză numără mii de substanțe, dintre care 300 sunt utilizate în mod curent.

Inchide