STUDIU. Sucul natural ar putea fi mai periculos decât răcoritoarele din magazine

Publicat: 19 08. 2013, 18:40
Actualizat: 06 07. 2016, 06:53

Un cercetător american, autor al cărții „Fat Chance: The Bitter Truth about Sugar”, a lansat o teorie care pe mulți i-a bulversat. Robert Lustig susține că sucul natural de portocale poate fi mai periculos pentru sănătate decât băuturile răcoritoare din comerț, relatează The Telegraph.

Potrivit sursei citate, înainte de a ajunge la această concluzie, specialistul a realizat un studiu într-un spital din San Francisco, unde erau tratați copii supraponderali sau obezi.

Inițial, acesta a observat că un băiețel în vârstă de numai opt ani avea presiunea sanguină ridicată din cauză că fusese obișnuit să bea trei pahare de suc natural pe zi.

De asemenea, un copil de șase ani a ajuns să cântărească peste 45 de kilograme după ce mama sa i-a permis să bea aproape 4 litri de suc natural pe zi.

Așadar, deși reprezintă un aport important de vitamine, sucul natural se poate transforma într-un factor negativ atunci când este consumat în exces, a explicat cercetătorul. Totodată, Lustig a precizat că acest lucru se întâmplă pentru că sucul este sărac în fibre, însă bogat în zahăr.

„Spre exemplu, atunci când mănânci un măr întreg, zahărul pe care acesta îl conține se echilibrează datorită fibrelor, astfel că ficatul poate metaboliza alimentul. (…) Sucurile natural nu sunt mai bune, (…) pentru că atunci când fructul este stors în blender cantitatea de fibre se reduce într-o oarecare măsură”, relatează sursa citată.

În acest context, Robert Lustig sfătuiește ca sucul natural să fie consumat în cantități moderate și chiar să fie amestecat cu apă.