Varza murată previne infecțiile respiratorii

Redactor:
Mădălina Chițu
Varza murată previne infecțiile respiratorii
Medicii nutriționiști susțin că legumele și fructele murate pot deveni alimente probiotice, atât timp cât sunt conservate corespunzător.

Medicii nutriționiști susțin că legumele și fructele murate potdeveni alimente probiotice, atât timp cât sunt conservatecorespunzător.
Experții menționează că murăturile sunt indicate mai ales înperioada rece a anului deoarece au efecte revitalizante,remineralizante, de întărire a sistemului imunitar, de optimizare adigestiei și de stimulare a detoxifierii organismului.
„Varza murată, de exemplu, își păstrează compușii anticancerigeni,hepatoprotectori și antioxidanții. În plus, datorită conținutuluiridicat de vitamina C naturală – până la 60 de miligrame la suta degrame, varza are un efect antioxidant, potențat și de vitaminele Ași E, de mineralele: zinc, magneziu, potasiu și calciu, întărindsistemul imunitar și rezistența la viroze, inclusiv la diferiteleforme de gripă”, precizează prof. dr. GheorgheMencinicopschi.
Potrivit expertului, alimentul este indicat persoanelor cudisbioză, afecțiune determinată de tratamentele cu antibiotice desinteză, pentru că restabilește microflora intestinală și combateefectul imuno-supresor al acestor medicamente. „Varza murată, deșieste săracă din punct de vedere caloric, respectiv 20 dekilocalorii la suta de grame, are un conținut ridicat de fibre caredetermină instalarea rapidă a stării de sațietate”, completeazăspecialistul în nutriție.
Mai mult, studiile de specialitate arată că acest produs alimentareste recomandat femeilor aflate la menopauză, deoarece stimuleazăsecreția hormonilor estrogeni și crește sensibilitatea acestora,atenuând simptome precum bufeuri și nervozitate.
De asemenea, antioxidanții din murături previn aparițianitrozaminelor cancerigene, rezultate în urma digestiei cărnurilorsau a preparatelor din carne precum și oxidarea grăsimiloralimentare ingerate.

Tags:
Inchide