A CINCEA ZI DE PROTESTE. Mitinguri antiBăsescu în 62 de orașe. Ludovic Orban, huduit la Universitate. În piață s-a scandat „Cinste ciumpalacilor!”, după un articol Gândul

Publicat: 23/04/2012, 19:35
Actualizat: 23/04/2012, 21:30

Mii de oameni au ieșit să protesteze pentru a cincea zi consecutiv în întreaga țară, în 62 de localități. Recordul de participare a fost înregistrat la Sibiu, unde au ieșit în stradă peste 2.500 de protestatari. La București, numărul celor care s-au aflat în Piața Universității nu a depășit 1.000 de persoane. Mai mulți protestatari din întreaga țară, care au aruncat cu petarde sau aveau asupra lor arme albe ori nu au vrut să se legitimeze, au fost duse la Poliție. La București, cinci persoane au fost reținute. Acțiunile de protest vor continua și în zilele următoare.

UPDATE 00:03 Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la mitingul din Piața Universității, un bărbat cu diabet care consumase alcool și un altul cu durere toracică fiind transportați la spital, a declarat managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu.

UPDATE 23:17 Mitingul de la Pitești s-a încheiat după aproximativ patru ore, doi dintre tinerii participanți la protest, care la un moment dat au aruncat cu petarde, fiind conduși la secția de poliție pentru cercetări.

UPDATE 23:05 Protestatarii de la Universitate au început să plece. În piață mai sunt aproximativ 100 de persoane.

UPDATE 23:04 Marșul de protest la care au participat peste 500 de persoane și care s-a desfășurat prin municipiul Petroșani s-a încheiat fără incidente.

UPDATE 23:02 O inscripție obscenă la adresa UDMR a fost scrisă pe soclul statuii lui Matei Corvin, din Piața Unirii din Cluj-Napoca, patru tineri fiind ridicați și conduși de jandarmi la Secția 1 Poliție pentru cercetări.

UPDATE 22:46 Mitingul de la Constanța la care au participat aproximativ 300 de persoane s-a încheiat în jurul orei 21.15, după ce primarul Radu Mazăre și-a încheiat intervențiile la televiziunile de știri, din mijlocul protestatarilor.

UPDATE 22:36 Aproape 200 de persoane au manifestat în centrul municipiului Zalău, împotriva președintelui Traian Băsescu și a partidelor aflate la guvernare, aceasta fiind prima acțiune de protest din oraș, în ultimele zile.

UPDATE 22:35 Protestul de la Târgu Mureș s-a încheiat, în jurul orei 21.30, în fața Primăriei, după trei ore și jumătate în care aproximativ 400 de persoane au mărșăluit pe străzile orașului.

UPDATE 22:18 La ora 21:45, protestele sunt în desfășurare în 21 de localități din țară, în alte 41 manifestațiile s-au încheiat.

UPDATE 22:09 Acțiunile de protest din Piața Victoriei din Timișoara s-au încheiat fără a se înregistra incidente după manifestațiile la care au participat 150 de persoane.

UPDATE 22:05 Cinci reținuți în București. Jandarmii au dus la secții de poliție patru persoane din Piața Universității asupra cărora au găsit un spray iritant lacrimogen, un box, un cuțit și un baston telescopic, precum și o persoană care a refuzat să se legitimeze.

UPDATE 21:58 Protestul organizat la Cluj-Napoca s-a încheiatfără incidente, după ce peste 700 de persoane au mărșăluit prin centrul municipiului, scandând lozinci antiprezidențiale.

UPDATE 21:55 La ora 21:00, protestele sunt în desfășurare în 27 de localități din țară, iar în alte 34 manifestațiile s-au încheiat. Potrivit estimărilor MAI, în toată țara au protestat aproximativ 9.700 de persoane, în Capitală fiind aproximativ 1.000.

UPDATE 21:37 Presa internațională: Protestele continuă în România, în pofida reinstalării în funcție a lui Raed Arafat.

UPDATE 21:30 Protestul din municipiul Sibiu, la care au participat circa 2.500 de persoane, s-a încheiat după ce manifestanții au revenit în Piața Mare la finalul marșului prin oraș și s-au împrăștiat, fără a se înregistra incidente.

UPDATE 21:23 Studenții care au ajuns în Piața Universității au trecut înainte pe la Ministerul Educației, unde timp de zece minute au scandat, cerându-i ministrului Daniel Funeriu să demisioneze.

UPDATE 21:17 Protestul celor aproximativ o mie de persoane din municipiul Focșani s-a încheiat după cinci ore, manifestanții formând o coloană de câteva sute de metri și blocând, astfel, o bandă de circulație.

UPDATE 21:13 Studenții scandează „Au venit studenții!, „Demisia”, „Solidaritate”, „Jos Băsescu”. Aproximativ 450 de studenți au ajuns în Piața Universității, potrivit liderilor acestora. Aproximativ 1.500 de manifestanți se află în Piața Universității din București.

UPDATE 21:12 Circa 250 de persoane au protestat în Piața Unirii din Oradea, față de președintele Traian Băsescu și Guvern, scandând lozinci precum „Nu vă fie frică, și Băsescu pică”, „Jos Guverul” și „Jos mafia”.

UPDATE 21:11 Acțiunea de protest de la Deva s-a încheiat fără incidente, după aproximativ patru ore. Acțiunea de protest de la Deva, la care au participat circa 200 de persoane, s-a încheiat după aproximativ patru ore, manifestanții spunând că vor reveni, miercuri, în Piața Victoriei din municipiu, pentru un nou miting.

UPDATE 21:10 Un bărbat din Piața Universității care avea armă albă a fost dus la secția de poliție

UPDATE 21:09 Le Monde: Protestele din România constituie „un șoc” într-o țară cu o societate civilă „apatică”

UPDATE 21:07 Studenții au ajuns la Universitate.

UPDATE 21:00 Acțiunile de protest din Piața Universității din Capitală seamănă mai mult cu o manifestație antisistem, la care niciun lider politic nu este agreat, astfel că cel mai important a fost mesajul autorităților statului, fiind poate mai bine ca politicienii să tacă, a spus Emil Boc.

UPDATE 20:56 Emil Boc le-a transmis persoanelor care participă la acțiuni de protest că nu le poate promite bani sau demisia din funcție și nici anularea măsurilor dispuse de Guvern în contextul crizei, ci doar măsuri economice care să stimuleze investițiile și crearea locurilor de muncă.

UPDATE 20:51 Deputatul PNL Ludovic Orban este în Piața Universității. Unii dintre protestatari i-au cerut să plece: „Orbane, pleacă de aici, că dai de belea!”.

UPDATE 20:49 Numărul ultrașilor care participă la protestul din Piața Universității este mult mai mic decât cel din serile precedente, surse din Jandarmerie spunând că motivul ar fi acela că multora dintre cei ridicați, în urma evenimentelor din week-end, le-au fost făcute dosare penale.

UPDATE 20:47 Jandarmii din Piața Universității fac controale corporale preventive, iar dacă situația o va impune, pot fi suplimentate forțele de ordine.

UPDATE 20:44 Numărul celor care protestează în Sibiu, față de Guvern și președintele Traian Băsescu a ajuns la circa 2.500 de persoane, care scandează, printre altele, „Jos UDMR”, în timp ce se deplasează în marș prin oraș.

UPDATE 20:42 Peste o sută de persoane protestează, marți seară, în Piața Tricolorului din Târgoviște, față de președintele Traian Băsescu, dar și față de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Florin Popescu, și de primarul Gabriel Boriga, ambii PDL, un miting similar având loc și la Pitești.

UPDATE 20:40 Primarul Constanței, Radu Mazăre, a venit în zona unde are loc mitingul pentru a particpa la o emisiune de televiziune, fiind întâmpinat cu simpatie de cei aproape 300 de participanți, și a scandat împreună cu ei „Jos Băsescu”, după care a mers printre manifestanți și a dat mâna cu ei.

UPDATE 20:36„Orice cetățean care protestează și e nemulțumit mă îngrijorează și e în atenția mea”, a declarat Emil Boc în cadrul unei emisiuni TV.

UPDATE 20:31 La ora 19:00, protestele erau în desfășurare în 28 de localități din țară, în alte 17 manifestațiile s-au încheiat. Manifestațiile sunt în desfășurare la Ploiești – cu 150 de participanți, Arad – 150 de participanți, Oradea – 150, Botoșani – 150, Dorohoi – 30, Călărași – 30, Reșița – 200, Cluj – 150, Constanța – 250, Craiova – 25, Galați – 60, Deva – 200, Uricani – 100, Orăștie – 45, Petroșani – 50, Sighetu Marmației – 20, Baia Mare – 200, Drobeta-Turnu Severin – 200, Târgu Mureș – 200, Piatra Neamț – 200, Slatina – 30, Sibiu – 500, Mediaș – 100, Fălticeni – 15, Timișoara – 300 și Vaslui – 80.

UPDATE 20:29 Aproximativ 150 de persoane au participat la un marș de protest prin Timișoara, pornind din Piața Victoriei și trecând prin Complexul Studențesc, pe la studioul TVR și Prefectură.

UPDATE 20:23 Circa trei sute de persoane au protestat, la Bistrița, mai mulți manifestanți afișând caricaturi cu secretarul general al PDL, Ioan Oltean, și fostul ministru al Muncii Ioan Botiș în care ei „dialogau” despre cum se fac averile în politică. Protestul va continua și mânine, de la ora 17:00.

UPDATE 20:15 Numărul manifestanților din Piața Civică a municipiului Vaslui s-a dublat, marți seară, în ciuda frigului și a ninsorii abundente, peste 200 de persoane, între care femei cu copii, scandând lozinci împotriva lui Traian Băsescu și a Guvernului Boc.

UPDATE 20:06 Unii manifestanți de la Universitate au adus o cruce, un coșciug și chiar o colivă.

UPDATE 19:56 Liderii USL se vor întâlni, miercuri, la Parlament, cu premierul Emil Boc și cu liderii coaliției de guvernare. Ponta a spus că discuțiile vor viza situația politică și socială.

UPDATE 19:45 O persoană care avea asupra sa un spray iritant lacrimogen a fost ridicată din Piața Universității din Capitală și condusă la Secția 4 Poliție.

UPDATE 19:30 Mai mulți protestatari au dat foc în timpul mitingului din Piața Unirii din Cluj-Napoca, unor fotografii ale șefului statului, mulțimea scandând „Jos Băsescu” și „Ultima soluție, încă o revoluție”.

UPDATE 19:29 Numărul persoanelor care participă la acțiunea de protest din municipiul Sibiu a ajuns la aproximativ 1.200, manifestanții pornind într-un marș pe mai multe străzi din oraș, iar la sediul PDL Sibiu au fost depuse o cruce și un mesaj prin care cer demisia președintelui Traian Băsescu.

UPDATE 19:27 Studenții spre îndreaptă spre Universitate. Numărul lor este estimat la 400.

UPDATE 19:22 Peste o sută de persoane, între care lideri locali social-democrați, protestează la Slobozia, în fața Prefecturii Ialomița, solicitând demisia președintelui Traian Băsescu și a Cabinetului Emil Boc.

UPDATE 19:20 La Brașov, protestul s-a încheiat. Organizatorii mitingului și-au dat întâlnire și mâine, la ora 16:00, pentru a stabili detaliile plecării la București.

UPDATE 19:16 Aproximativ 80 de persoane protestează în parcul din centrul municipiului Ploiești, manifestanții scandând lozinci împotriva președintelui Traian Băsescu și a Guvernului, o acțiune similară având loc și la Câmpina.

UPDATE 19:03 Manifestanții din Piața Victoriei din Deva, al căror număr a ajuns la aproximativ două sute, au pornit într-un marș spre sediul organizației județene a PDL, ei având steaguri și pancarte pe care scrie „Jos Băsescu”, „Demisia”, „Nu vrem comasate, vrem anticipate”.

UPDATE 19:02 Aproximativ 500 de persoane participă în Piața Mare din Sibiu, la un nou miting antiguvernamental și antiprezidențial, iar unul dintre protestatari are o maimuță de pluș și o foaie pe care scrie „Cimpanzeul Băsescu”.

UPDATE 19:01 Peste o sută de persoane s-au adunat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta față de Guvern și președintele Traian Băsescu, unii având pancarte cu mesaje precum „Vrem monarhia în România”.

UPDATE 18:56 În Piață se scandează acum: „Cinste lor, cinste lor, cinste ciumpalacilor!”, după ce ieri gândul a publicat o știre în exclusivitate în care relata cum au făcut liderii PDL terapie de grup, într-o ședință de partid.

UPDATE 18:54 Aproximativ 200 de persoane protestează în Piața Revoluției din Arad, manifestanții cerând alegeri anticipate.

Participanții la protestul din Piața Revoluției din Arad scandează „București, nu ceda, Aradu-i de partea ta”, „Voi vă remaniați, noi vă vrem plecați”, „Jos Guvernul”, „Jos Băsescu”.

UPDATE 18:49 Aproximativ 700 de persoane protestează la Universitate. Grupuri de jandarmi patrulează în zonă și îi legitimează pe unii participanți la miting. Cea mai mare parte a protestatarilor este concentrată în zona Teatrului Național. În zona fântânilor sunt doar câteva persoane care protestează.

UPDATE 18:45 O parte dintre protestatarii brașoveni care au ajuns în fața Primăriei Brașov au afișat un banner pe care scria: „PDL, USL egal aceeași mafie”, fapt ce a creat tensiuni între manifestanți, care s-au huiduit reciproc. Spiritele au fost calmate de către jandarmi.

UPDATE 18:37 Aproximativ 400 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii Olt, din Slatina, în timp ce la Craiova s-au strâns circa 30 de persoane, majoritatea pensionari.

UPDATE 18:35 La Brașov au mai rămas 150 de protestatari.

UPDATE 18:32 Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat comentând protestele din ultimele zile, că se impune demisia Guvernului și organizarea de alegeri anticipate. Potrivit fostul șef de stat, nemulțumirea românilor care protestează în stradă este justificată, responsabilitatea aparținând președintelui Traian Băsescu.

UPDATE 18:29 Emil Boc discută la Cotroceni cu Traian Băsescu.

UPDATE 18:23 200 de sindicaliști au ajuns la Universitate.

UPDATE 18:16 Aproximativ 1.000 de persoane protestează în Piața Unirii din Focșani, oamenii aducând la miting cruci pe care scrie „Băsescu – 15.01.2012” și o coroană cu pozele președintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc și ministrului Turismului, Elena Udrea, precum și lumânări. Oamenii cer demisia președintelui Traian Băsescu, a Guvernului Boc și organizarea de alegeri anticipate

UPDATE 18:09 În Piața Universității sunt peste 800 de persoane. Aproximativ 300 de studenți se vor alătura preotestatarilor.

UPDATE 18:26. 200 de sindicalști au ajuns la Universitate

UPDATE 18:02. La Brașov, protestatarii s-au întors în Piața Sfatului. Numărul lor a scăzut la 300.

UPDATE 17:57 Ministerul de Interne a ridicat gradul de alertă.

UPDATE 17:53 Aproximativ 60 de persoane protestează în fața Prefecturii Galați, cerând demisia președintelui Traian Băsescu și a Guvernului. Aceștia susțin că întoarcerea lui Raed Arafat la Ministerul Sănătății nu rezolvă problemele pentru care au ieșit în stradă, astfel că nu vor înceta acțiunea. Oamenii poartă pancarte pe care au scris mesaje, precum: „Jos Mafia”, „Jos Băsescu!”

UDPATE 17:50 Peste o sută de persoane participă la Alba Iulia, la un miting de protest, cerând demisia președintelui Traian Băsescu și a Guvernului condus de Emil Boc și organizarea unor alegeri anticipate, acțiunea nefiind autorizată. Protestatarii s-au adunat începând cu ora 16.00 în fața Prefecturii Alba, unde au scandat lozinci precum „Jos Băsescu, Jos Guvernul”, „Vrem anticipate, fără comasate” sau „Au mințit poporul, piticu’ și cu chioru”.

UPDATE 17:37 La Brașov, grupului de protestatari i s-au alăturat și 30 de studenți care au un banner pe care scrie „Băsescu tre’ să vadă, studenții sunt în stradă”. Numărul manifestanților a ajuns la 500-600, aceștia îndreptându-se spre Primărie.

UPDATE 17:14 În Piața Sfatului din Brașov sunt 150 de persoane. Câțiva protestatari au un banner de culoare portocalie pe care scrie „Zonă liberă de Băsescu și Scripcaru”.

UPDATE 17:11 Aproximativ 300 de persoane, majoritatea pensionari, sunt în fața Teatrului Național din Piața Universității din București

În București, la Piața Universității, s-au strâns deja câțiva zeci de protestatari, la fel și la Constanța.

Peste o sută de persoane protestează în Piața Victoriei din Deva, manifestanții scandând „Jos Băsescu”, „Demisia” și având pancarte cu mesaje precum „Vrem anticipate, nu vrem comasate”.

Câteva zeci de persoane din localitatea brașoveană Codlea protestează în centrul orașului, manifestanții sfătuindu-i pe politicieni, indiferent de culoarea politică, să stea departe de mitingurile oamenilor simpli, întrucât „le compromit”. Protestatarii au adus pancarte pe care scrie: „Vrem democrație”, „Ne-am săturat” și „Vrem alegeri anticipate”, ei spunând că vor continua mitingurile și în zilele următoare.

RAED ARAFAT SE ÎNTOARCE LA MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, după ce s-a întâlnit cu Băsescu. Mesajul medicului pentru protestatari

ZIUA A PATRA DE PROTESTE

ZIUA A TREIA DE PROTESTE

ZIUA A DOUA DE PROTESTE

PRIMA ZI DE PROTESTE

Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase...
A revenit declarația pe propria răspundere în România! Cum arată și cum trebuie completată
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop joi, 23 septembrie 2021. O zodie își poate schimba locul de muncă
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Cele mai bune SUV-uri mici. NOI sau RULATE, mașinile astea merită fiecare bănuț
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
„China a răspândit Covid-19 cu bună știință și a anunțat restul lumii foarte târziu“. Acuzațiile...
A revenit declarația pe propria răspundere în România! Cum arată și cum trebuie completată
MISTERUL celebrului CRANIU cu urechi a fost în sfârșit ELUCIDAT după sute de ani. „Este...
Cele mai ciudate marcaje de pe șoselele României. Localnicii se minunează de apariția lor
Prințul Harry și Meghan Markle, decizie surpriză la final de 2021. Ce vor să facă...
PORTUL Constanța își REPARĂ șalupele, prin procedură SIMPLIFICATĂ, la Sorena S.A.
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Ultima oră: Lista completă a RESTRICŢIILOR impuse de azi. Va fi complet interzis!
BOMBA DIMINEȚII despre PFIZER! Anunțul venit chiar ÎN MIEZ DE NOAPTE. Este răsturnare totală de...
IONIȚĂ DE LA CLEJANI, ÎN STARE DE ȘOC. Necazurile se țin lanț în familia artistului
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...