Arhitect șef Sectorul 3: Prețurile apartamentelor vechi vor scădea cu încă 30% în următorul an. CARE E PREȚUL REAL DE CONSTRUCȚIE PE METRU PĂTRAT

Arhitect șef Sectorul 3: Prețurile apartamentelor vechi vor scădea cu încă 30% în următorul an. CARE E PREȚUL REAL DE CONSTRUCȚIE PE METRU PĂTRAT
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 01:25

Prețurile apartamentelor din blocurile construite înainte de1989 în București vor scădea cu peste 30% până în primăvara anuluiviitor, mai mult decât în cazul apartamentelor noi, unde reducerilevor fi de mai mică amploare, a declarat pentru MEDIAFAX ȘtefanDumitrașcu, arhitect șef al Sectorului 3.

„Prețul de execuție, în București, pentru un metru pătratstandard de apartament se situează undeva între 450 și 500 de euro.În cazul în care se ia în considerare și valoarea terenului pe carese construiesc aceste apartamente, un preț fără profit pe metrulpătrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este pesteaceastă sumă poate fi considerat profit al dezvoltatorului”, a spusDumitrașcu.

El spune că în statele din Europa profitul mediu pe segmentul dereal estate este cuprins între 11% și 18%, ceea ce ar însemna căprețul unui apartament în București nu ar trebui să treacă de 720de euro pe metru pătrat construit.

„Majoritatea apartamentelor noi au fost construite având înminte doar profitul și specula. Proprietarii care au investit 600de euro și vând mult mai scump vor coborî în continuare prețurile,pentru că nu găsesc cumpărător la cât cer acum pe ele, iar băncilele bat zilnic la ușă și îi presează. Și atunci vor fi nevoiți săvândă și la 700 și la 800 de euro metrul pătrat, iar acest lucru vapune o mare presiune pe apartamentele vechi”, a spusarhitectul.

Acesta a afirmat că, în general, se caută apartamente noi, iarcererile pentru locuințele vechi sunt din ce în ce mai mici.

„Din aceste motive, prețurile apartamentelor din vechi dinCapitală au scăzut și vor continua să scadă cu peste 30% până înprimăvara anului viitor. Vor scădea nu pentru că nu oferă confortulla obiect, ci pentru că utilitățile comune, apă, gaze, canal, suntînvechite, iar cumpărătorii se uită acum foarte atent la oricedetaliu”, a spus Dumitrașcu.

El afirmă că în acest an vor apărea primele cazuri de blocurifoarte vechi din București care vor fi abandonate de proprietaridin cauza degradării.

„Considerând că mai mult de jumătate din fondul locativ existentînainte de 1989 este într-o stare de degradare care se accentueazăcu fiecare zi, prețurile acestor apartamente vor scădea. Dacă încăse solicită un preț de 1.000 de euro pe metru pătrat pentru unapartament construit, să zicem, în 1983, estimez că până înprimăvara anului viitor, același apartament, dacă va obține 700 deeuro pe metrul pătrat, va fi mare lucru”, susține arhitectul.

Potrivit lui Dumitrașcu, niciun tip de locuință nu se va scumpiîn următorul an, însă sunt categorii de apartamente care își vormenține prețul indiferent de evoluția financiară a pieței, pentrucă „merită banii”, și au fost făcute în temeiul unor calculeeconimice pe termen lung.

Acesta crede că în următorii ani va avea loc o migrație și se vaproduce o selecție în ceea ce privește locuitorii capitalei.

„În condițiile în care care prețurile apartamentelor vor scădeadramatic, este firesc să se reducă și chiriile. Deja sunt blocuriîn București unde condițiile nu mai sunt propice pentru locuire”, aîncheiat arhitectul șef al Sectorului 3.

Liviu Iancu, [email protected]

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
SOC in lumea sportului! Simona Halep este însărcinată cu primul copil?! SECRETUL s-a aflat:
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Toate restricțiile de care vor avea parte nevaccinații, în România. Ministrul Educației a făcut marele...
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
ȘOCANT! Tatăl fetei a rupt tăcerea, la 2 ani de la dispariția ei: Alexandra e......
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Rezultate finale Definitivat 2021, după contestaţii: Cum verifici online notele pe Edu.ro?
Șoc total pentru cei vaccinați cu două doze de PFIZER! Toți vor avea efecte secundare...
Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...