„Au crezut că sunt pe un șantier oarecare” – Un zid al cetății Sarmisegetusa Regia, afectat de muncitorii care lucrau la o parcare

Redactor:
Vlad Mironescu
„Au crezut că sunt pe un șantier oarecare” – Un zid al cetății Sarmisegetusa Regia, afectat de muncitorii care lucrau la o parcare
Zidul porții de vest al cetății Sarmizegetusa Regia a fost afectat pe o lungime de 30 de metri de lucrările executate de o firmă privată pentru amenajarea unei parcări, bucăți din piatră desprinzându-se după ce un utilaj a săpat în apropiere, lucrările fiind oprite de CJ Hunedoara.

Zidul porții de vest al cetății Sarmizegetusa Regia a fostafectat pe o lungime de 30 de metri de lucrările executate de ofirmă privată pentru amenajarea unei parcări, bucăți din piatrădesprinzându-se după ce un utilaj a săpat în apropiere, lucrărilefiind oprite de CJ Hunedoara.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Naționale de Arheologie,arheologul Adriana Pescariu, o delegație care a urcat zileletrecute la cetatea din Munții Orăștie a descoperit situația de laSarmizegetusa Regia.

„În zona porții de vest erau utilaje, cilindri pentru presareapământului și camioane pentru transport. Se intrase cu lama unuibuldozer până la 1,5 metri adâncime și la o jumătate de metrudistanță de zidul porții de vest, ceea ce reprezintă un pericol dedărâmare a acestui zid. Mai mult, în profilul săpăturii au fostrealizate trepte de acces pentru turiști, iar câteva blocuri depiatră din zid s-au desprins și au căzut. Este inadmisibil ceea ces-a întâmplat”, a declarat, duminică, pentru corespondentulMEDIAFAX Adriana Pescaru.

Ea a spus că lucrările efectuate în perimetrul de protecție acetății Sarmizegetusa Regia nu au autorizațiile necesare deconstrucție din partea Comisiei.

„În mod normal, când se execută lucrări atât de aproape demonumente istorice, în zonă trebuie să fie un arheolog care sămonitorizeze activitățile executate de firma specializată îndrumuri și poduri”, a adăugat Pescariu.

Pescariu a afirmat că, din cauza acțiunii societății careefectuează lucrările, accesul în cetate a fost compromis pe olungime de 30 de metri și a spus că va sesiza MinisterulCulturii.

Lucrările la parcarea de la cetatea Sarmizegetusa Regia au fostoprite din dispoziția președintelui Consiliului Județean Hunedoara,Mircea Moloț, după ce acesta a fost informat despre situațiaexistentă în zona sitului care face parte din patrimoniulUNESCO.

El a cerut ca un arheolog de la Muzeul Civilizației Dacice șiRomane Deva să se deplaseze la cetate, împreună cu reprezentanți aiDirecției Tehnice din CJ Hunedoara, și să evalueze ceea ce s-aîntâmplat acolo, dacă au fost produse stricăiuni și care esteamploarea lor.

„Societatea care efectuează lucrările a greșit pentru că trebuiasă solicite supraveghere arheologică din partea Muzeului din Deva.Ei au crezut să sunt pe un șantier oarecare și au dat drumul labuldozer. Lucrarea a fost stopată. Sper ca situația să se rezolveși să se remedieze ceea ce s-a stricat, pentru că altfel vor aveade suferit atât firma care a executat lucrarea, cât și angajațiiDirecției Tehnice”, a declarat președintele CJ Hunedoara, MirceaMoloț.

Dacă se va dovedi că lucrările au fost efectuate fără avizele șiautorizațiile legale, reprezentantul firmei care execută lucrareariscă dosar penal pentru distrugerea unei părți din zona deprotecție a unui monument istoric.

Nicoleta Medrea, [email protected]

Inchide