BĂSESCU S-A BĂTUT CU „STELELE PARTIDULUI” ÎN ȘEDINȚA PDL. Cum l-a scos la careu pe deputatul Păsat

Redactor:
Liliana Ruse
BĂSESCU S-A BĂTUT CU „STELELE PARTIDULUI” ÎN ȘEDINȚA PDL. Cum l-a scos la careu pe deputatul Păsat
Președintele Traian Băsescu le-a cerut, luni seară, parlamentarilor PDL să contracareze mediatic Opoziția și le-a reproșat liderilor partidului că nu ies la bătaie. „Stelele partidului stau și ei în tranșee, dar stau în așa fel încât să nu îi atingă glonțul și trimit la înaintare infanteria, să încaseze pentru ei", a spus președintele, conform unor surse participante la discuții.

Președintele Traian Băsescu le-a cerut, luni seară,parlamentarilor PDL să contracareze mediatic Opoziția și le-areproșat liderilor partidului că nu ies la bătaie. „Stelelepartidului stau și ei în tranșee, dar stau în așa fel încât să nuîi atingă glonțul și trimit la înaintare infanteria, să încasezepentru ei”, a spus președintele, conform unor surse participante ladiscuții.
Sursele citate au precizat că Băsescu le-a atras atențiapedeliștilor că au o problemă reală cu corupția: „Până acum, unpartid de stânga – PSD – era perceput ca fiind cel mai corupt. Decând ați venit la putere, ați început și voi. Sunteți un partiddreapta, dar aveți o problemă cu corupția”.

Contre cu Blaga

Băsescu le-a cerut pedeliștilor ca, la viitorul congres, să adoptecriterii de integritate pentru intrarea în partid și să le aplice”în cinci zile”. Secretarul general Vasile Blaga l-a contrat timid,amintindu-i că PDL are deja asemenea criterii incluse în statut.”Zău, și poți să-mi spui când le-ați aplicat? Dă-mi măcar un singurexemplu”, i-a răspuns Băsescu, replica prezidențială lăsându-l mutpe Blaga. Șeful statului le-a propus pedeliștilor să o coopteze peMonica Macovei în comisia care va elabora criteriile deintegritate.

„Faceți un bine țării și cereți dvs. să ajungeți în fațajustiției”

Băsescu a făcut referire la dosarele parlamentarilor pedeliștiblocate de către forul legislativ, al Monicăi Iacob Ridzi și al luiDan Păsat. „Dl. Păsat e aici?”, a întrebat Băsescu. Deputatul s-aridicat timid în picioare, însă președintele i-a cerut să se așeze.”Știu că aveți un dosar. Faceți un bine țării și partidului șicereți singur să ajungeți în fața justiției”, i-a spus președinteledeputatului al cărui dosar penal stă în Parlament de câtevaluni.
Băsescu le-a atras atenția parlamentarilor PDL să nu intervină înjustiție: „Sper să nu aud vreodată că oameni din partidul din caream făcut și eu parte fac presiuni asupra procurorilor șijudecătorilor așa cum face astăzi PSD”.

„Suspendarea e posibilă”

Întrebat de un parlamentar ce crede despre planurile Opoziției dea-l suspenda din nou, Băsescu a recunoscut că această posibilitateexistă, dar că nu se teme de ea. „Recunosc că nu mă așteptam să maiduc încă o bătălie politică, dar e posibil să mai fie nevoie. Suntgata să mai intru încă într-o campanie (pentru referendumul desuspendare – n.red.) și vă asigur că îi bat la referendum”, a spuspreședintele, conform surselor citate. El a adăugat că, încalitatea sa de șef al statului nu poate ieși public tot timpul săse bată cu Opoziția, dar că în campania de referendum va spune”multe”.

Huiduielile de Iași, îndreptățite

Băsescu a făcut reproșuri guvernului în chestiunea recalculăriipensiilor militarilor, spunând „ridică semne de întrebare” faptulcă Executivul nu a reușit să facă această recalculare în șase luni.”Puteați măcar să-i informați pe oameni și nu se le trimitețidirect fluturașii cu pensia tăiată, fără nicio explicație. Normalcă m-au huiduit oamenii la Iași pe 24 Ianuarie și aveau dreptate”,a spus președintele, fără să primească vreun răspuns din parteaminiștrilor sau a premierului. De atfel, premierul Emil Boc nu ascos niciun cuvânt pe parcursului celor două ore cât a duratîntâlnirea președintelui cu grupurile parlamentare.

„Fiți consecvenți și veți câștiga”

Președintele a avut și un mesaj de încurajare către PDL,spunându-le liderilor partidului că merg pe calea cea bună, areformelor, și că trebuie să continue, indiferent de faptul căurmează alegeri interne. „Sunteți un partid de dreapta, asumați-văaceastă identitate, fiți consecvenți și veți câștiga fără problemealegerile. Nu faceți prostia să vă întoarceți de pe drumul pe careați plecat, cel al reformelor”, a sunat mesajul mobilizator alCotrocenilor. Băsescu i-a sfătuit pe pedeliști să facă compromisuri”doar atunci când e nevoie”, dar să nu cedeze continuu, pentru căaltfel indentitatea partidului devine „difuză”.
Președintele le-a mai cerut parlamentarilor PDL să se bată pentrumodificarea Constituției, deși este conștient că o majoritate dedouă treimi, necesară pentru schimbarea legii fundamentale, estedificil de adunat.
Mai mult pentru urechile presei, Băsescu a spus că a venit laședința grupurilor parlamentare pentru că a fost invitat și că,dacă primește invitații și de la alte grupuri politice, va merge șila ședințele altor partide.

Inchide