Câte STELE a dat Ministerul Sănătății spitalelor în care S-A OPERAT LA LUMINA LANTERNEI și în care masa de operație s-a rupt în timpul intervenției chirurgicale

Redactor:
Mădălina Chițu
Incidentele grave care au avut loc la unele dintre unitățile sanitare nu le-au afectat poziția în clasamentul Ministerului Sănătății.

Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș, din Satu Mare, unde lasfârșitul lunii ianuarie un pacient în vârstă de 77 de ani a fostoperat la lumina unei lanterne, în timpul unei pene de curent încare nu a pornit nici generatorul, a fost încadrat la categoria aIV-a. Adică are un nivel de competență bazal și deserveștepopulația pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentruafecțiuni cu grad mic de complexitate.

La Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani masa de operațies-a rupt, în urmă cu două săptămâni, chiar în timpul intervențieichirurgicale. Dar nu a fost pentru prima dată când aici a avut locun asemenea incident: anul trecut un pacient a căzut de pe masa deoperație, aceasta fiind ulterior înlocuită. Spitalul Județean”Mavromati” din Botoșani este, potrivit clasificării lui Cseke, decategoria a III-a. Adică are un nivel de competență mediu șideservește populația județului Botoșani și, doar prin excepție, dinjudețele limitrofe, pentru afecțiuni cu grad mediu decomplexitate.

Acestea sunt doar două dintre unitățile sanitare unde au avutloc incidente grave, dar care nu le-au afectat poziția înclasificarea Ministerului Sănătății. Motivul: „clasarea spitalelora fost realizată în funcție de numărul de pacienți pe care fiecarespital îi poate interna, în funcție de dotările existente și degradul de acoperire al secțiilor de specialitate și nicidecum înfuncție de calitatea actelor medicale”, susțin oficialiiministerului. Vezi AICI câte stele auspitalele din orașul tău.

Cum au remediatmanagerii problemele: le-au cumpărat chirurgilor lămpi frontalepentru cazul în care se oprește curentul

În Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș, clasificatla categoria a IV-a, un pacient, în vârstă de 77 de ani, a fostoperat, pentru a i se scoate mai mulți calculi renali, la luminaunei lanterne, în timpul unei pene de curent. Deși spitalul eradotat cu generator propriu, acesta nu a pornit. Managerul centruluimedical, Diana Mitruț, a declarat pentru gândul că, dupăproducerea acestui incident, a demarat o anchetă, pentru a vedeacine este vinovatul. „Nu a fost vorba, clar, de culpă medicală.I-am contactat și pe cei de la ENEL pentru a vedea clar cât a duratpana de curent. Astfel, am constatat că durata a fost de maximum 15minute. Nu pot spune cu exactitate de ce generatorul nu a pornitimediat, dar cel mai probabil din cauza frigului”, precizeazăMitruț. Întrebată dacă a remediat această problemă, directorulunității sanitare a spus că este prima dată când s-a confruntat cuun astfel de incident. „Pentru o și mai bună siguranță, am cumpăratlămpi frontale, pe care să le poarte medicii în caz de urgență”,spune Diana Mitruț.

Pe la mijlocul lunii mai, în presa locală apăruseră informațiidespre Spitalul Județean Argeș a cărui instalațiede răcire de la morgă nu funcționa, unde nu existau chiuvete, iarmedicii erau nevoiți să se spele pe mâini cu apă adusă cu oala.Contactat de gândul,managerul unității medicale, Sorin Vasilescu, a declarat că în maipuțin de o lună aceste probleme au fost remediate. „Era vorba deprobleme care existau de acum 20 de ani. Eu am reușit, odată cuvenirea mea la conducerea spitalului, într-un timp record, sărezolv aceste probleme care nu au apărut peste noapte. Spitalul aprimit autorizație de funcționare din data de 31 mai 2011, deciviața pacienților nu este pusă în pericol”, spune Vasilescu.

Cât de mulțumiți suntmanagerii de clasificarea obținută

Deși ministrul Sănătății Cseke Attila a declarat pe data de 1iunie că aceste clasificări nu sunt „bătute în cuie” și că oricespital poate obține o clasificare superioară, manageriiintervievați par împăcați cu situația: sunt siguri că nici înviitor nu își vor depăși clasificarea.

Managerul Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș a spus că nu vaputea ajunge niciodată la clasificarea a III-a deoarece cerințelesunt imposibil de atins. „Pentru ca acest spital să ajungă laclasificarea a III-a, trebuie să am șapte-opt linii de gardă, lucruimposibil de atins. Nu este vorba de lipsa de personal, dar încondițiile în care am 244 de paturi nu pot avea mai mult de 12medici de gardă. Nici de suplimentarea paturilor nu se poate puneproblema, deoarece noile norme ale ministerului sunt de a scădea dela un an la altul numărul de paturi”, declară Diana Mitruț.

Șeful Spitalului Județean Argeș menționează că atingereaclasificării a II-a este imposibilă. „Pentru a nu mai fi încadratăîn categoria a III-a, această unitate spitalicească trebuie să aibăactivitate de învățământ superior, obiectiv aproape imposibil deatins în următorii cinci – zece ani, în condițiile în care cel maiapropiat centru universitar de noi este Facultatea de Medicină> din București”, menționează SorinVasilescu. Spitalul Județean Argeș este clasificat la categoria aIII-a cu plan de conformare, iar printre obiectivele pe careunitatea medicală trebuie să le atingă până la sfârșitul anuluieste să își achiziționeze un computer tomograf. „Demersurile aufost deja făcute. Computerul tomograf va fi achiziționat cu bani dela Ministerul Sănătății și de la consiliul județean”, spuneVasilescu.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide