Emil Boc, către muncitorii de pe șantierul Bibliotecii Naționale: „Veți rămâne în istoria României ca oamenii care au adus cultura, din nou, acasă!”

Emil Boc, către muncitorii de pe șantierul Bibliotecii Naționale: Veți rămâne în istoria României ca oamenii care au adus cultura, din nou, acasă!
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 23/04/2012, 21:59

14 săli de lectură, un „colț” pentru citit numai pentruprichindei, 12 milioane de cărți, restaurante și cafenele, dar și oaulă cu 400 de locuri numai primitoare pentru spectacolevariate.

Acestea vor fi atracțiile culturale ale sediului BiblioteciiNaționale a României, care ar trebui să fie deschisă publicului dintoamna viitoare, se laudă constructorul și o directoare de laMinisterul Culturii. Clădirea „te strivește” de cum intri cubetonul masiv îmbinat cu sticlă.

Și premierul Boc, sosit să caute pulsul firav al culturiiromânești, se uită cu nesaț la clădirea masivă lăsată moștenire decomuniști, din 1986. Calcă cu grijă și inspectează macheta: șapteetaje supraterane, 2 subterane, lifturi panoramice, 250 de locuride parcare, o grădiniță pentru copiii celor 1.000 de angajați carevor lucra în cel mai mare centru cultural din România și, printrecele mai impunătoare, din Europa.

La interior lucrările sunt gata cam în proporție de 45%, iarexteriorul e finisat în proporție de 70%, continuă constructorul,explicând că circa 650 de muncitori contribuie lunar la „cea maimare investiție din cultura românească”, așa cum o catalogheazăEmil Boc.

Cei 128 de milioane de euro care vor fi cheltuiți de statulromân până în 2011 pentru acest obiectiv însă nu numai că vorconserva cele mai prețioase averi ale patrimoniului cultural- de lacărți rare, documente de arhivă și documente clasete, hărți uitatede timp și manuscrise cu valoare istorică-, ci va dărui urmașilornoștri spațiu de stocare a creațiilor lor cele mai importante.

Viziunea profesorului și părintelui EmilBoc

„Investiția este benefică din toate punctele de vedere. Înprimul rând, sperăm să recâștigăm pasiunea pentru cultură aromânilor. Sperăm, de asemenea, ca prin dotările pe care le are ladispoziție, prin spațiile generoase, prin infrastructura generală,să aducem tinerii de pe terase la bibliotecă. (…)”, spuneprim-ministrul.

„Important este să nu-și piardă tinerii gustul pentru cultură,prin faptul că biblioteca, din nefericire, a fost înlocuită înultima vreme cu terasele, cu televizorul, cu mall-urile. Tineriitrebuie să revină și în biblioteci, pentru că aici se formează celmai bine pentru societate, nu la mall, nu în găști de cartier, nuîn alte activități, ci în activitățile culturale”, continuă Boc,impresionat fiind că viitorul sediu va avea nu numai dotări moderneprecum o bibliotecă digitală, ci-i va putea încânta pe consumatoriide carte cu publicații pe care nu le pot găsi în altă parte.

„Nu la mall omul se formează cel mai bine”

Într-un ritm rapid, el a scrutat interiorul colosului de beton.”Ai aici șantier, nu glumă. Nu numai Borbely și Berceanu…”, îispune Boc, în glumă, ministrului Culturii, Kelemen Hunor. E chiarpuțin nostalgic, când e întrebat de prima sa întâlnire cudulapurile „pline” cu personaje și aventuri ale unei bibliotecimici, „comunale”.

„Nu la mall, nu în găști de cartier, nu în alte activități, ciîn cele culturale omul se formează cel mai bine, iar ca părinteînțeleg cel mai bine acest lucru pentru că m-aș bucura ca și copiiimei să își petreacă, în viitor, cât mai mult timp în bibliotecă șimai puțin, poate, în alte activități care nu au legătură cu actulde cultură”, filosofează, pe un ton parental, Emil Boc.

Populism de bibliotecă: cum le mulțumești muncitorilorcă „au adus cultura acasă”

Lăsând cuvintele mari de-o parte, premierul s-a lansat în ceeace știe el mai bine: strângeri de mâini, căci planșele despre aulacu 400 de persoane a Bibliotecii și alte detalii date de contructordeja devin plictisitoare. Se-ndreaptă cu un zâmbet senin cătrecâțiva muncitori care și-au întrerupt programul pentru a nu deranjavizita guvernamentală. „Oameni buni, bună ziua, bine v-am găsit!Felicitări pentru ce faceți!

Veți rămâne în istoria României ca oameni care ați adus cultura,din nou, la noi acasă”, le spune , premierul dând mâna cu ei, subprivirile perplexe ale tuturor. Guvernul a alocat 16 milioane deeuro la ultima rectificare bugetară pentru acest obiectiv, se laudăBoc, mutându-și centru de atenție spre priveliștea ce poate fiadmirată de la etajele superioare ale clădirii. La numai câtevazeci de minute, ministrul Culturii vorbea de 600 de concedieri dinteatrele și muzeele centrale.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Live Stream Online semifinala sezonului 9 al emisiunii Chefi la Cuțite
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....