Emil Boc, către muncitorii de pe șantierul Bibliotecii Naționale: „Veți rămâne în istoria României ca oamenii care au adus cultura, din nou, acasă!”

Emil Boc, către muncitorii de pe șantierul Bibliotecii Naționale: Veți rămâne în istoria României ca oamenii care au adus cultura, din nou, acasă!
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 23/04/2012, 21:59

14 săli de lectură, un „colț” pentru citit numai pentruprichindei, 12 milioane de cărți, restaurante și cafenele, dar și oaulă cu 400 de locuri numai primitoare pentru spectacolevariate.

Acestea vor fi atracțiile culturale ale sediului BiblioteciiNaționale a României, care ar trebui să fie deschisă publicului dintoamna viitoare, se laudă constructorul și o directoare de laMinisterul Culturii. Clădirea „te strivește” de cum intri cubetonul masiv îmbinat cu sticlă.

Și premierul Boc, sosit să caute pulsul firav al culturiiromânești, se uită cu nesaț la clădirea masivă lăsată moștenire decomuniști, din 1986. Calcă cu grijă și inspectează macheta: șapteetaje supraterane, 2 subterane, lifturi panoramice, 250 de locuride parcare, o grădiniță pentru copiii celor 1.000 de angajați carevor lucra în cel mai mare centru cultural din România și, printrecele mai impunătoare, din Europa.

La interior lucrările sunt gata cam în proporție de 45%, iarexteriorul e finisat în proporție de 70%, continuă constructorul,explicând că circa 650 de muncitori contribuie lunar la „cea maimare investiție din cultura românească”, așa cum o catalogheazăEmil Boc.

Cei 128 de milioane de euro care vor fi cheltuiți de statulromân până în 2011 pentru acest obiectiv însă nu numai că vorconserva cele mai prețioase averi ale patrimoniului cultural- de lacărți rare, documente de arhivă și documente clasete, hărți uitatede timp și manuscrise cu valoare istorică-, ci va dărui urmașilornoștri spațiu de stocare a creațiilor lor cele mai importante.

Viziunea profesorului și părintelui EmilBoc

„Investiția este benefică din toate punctele de vedere. Înprimul rând, sperăm să recâștigăm pasiunea pentru cultură aromânilor. Sperăm, de asemenea, ca prin dotările pe care le are ladispoziție, prin spațiile generoase, prin infrastructura generală,să aducem tinerii de pe terase la bibliotecă. (…)”, spuneprim-ministrul.

„Important este să nu-și piardă tinerii gustul pentru cultură,prin faptul că biblioteca, din nefericire, a fost înlocuită înultima vreme cu terasele, cu televizorul, cu mall-urile. Tineriitrebuie să revină și în biblioteci, pentru că aici se formează celmai bine pentru societate, nu la mall, nu în găști de cartier, nuîn alte activități, ci în activitățile culturale”, continuă Boc,impresionat fiind că viitorul sediu va avea nu numai dotări moderneprecum o bibliotecă digitală, ci-i va putea încânta pe consumatoriide carte cu publicații pe care nu le pot găsi în altă parte.

„Nu la mall omul se formează cel mai bine”

Într-un ritm rapid, el a scrutat interiorul colosului de beton.”Ai aici șantier, nu glumă. Nu numai Borbely și Berceanu…”, îispune Boc, în glumă, ministrului Culturii, Kelemen Hunor. E chiarpuțin nostalgic, când e întrebat de prima sa întâlnire cudulapurile „pline” cu personaje și aventuri ale unei bibliotecimici, „comunale”.

„Nu la mall, nu în găști de cartier, nu în alte activități, ciîn cele culturale omul se formează cel mai bine, iar ca părinteînțeleg cel mai bine acest lucru pentru că m-aș bucura ca și copiiimei să își petreacă, în viitor, cât mai mult timp în bibliotecă șimai puțin, poate, în alte activități care nu au legătură cu actulde cultură”, filosofează, pe un ton parental, Emil Boc.

Populism de bibliotecă: cum le mulțumești muncitorilorcă „au adus cultura acasă”

Lăsând cuvintele mari de-o parte, premierul s-a lansat în ceeace știe el mai bine: strângeri de mâini, căci planșele despre aulacu 400 de persoane a Bibliotecii și alte detalii date de contructordeja devin plictisitoare. Se-ndreaptă cu un zâmbet senin cătrecâțiva muncitori care și-au întrerupt programul pentru a nu deranjavizita guvernamentală. „Oameni buni, bună ziua, bine v-am găsit!Felicitări pentru ce faceți!

Veți rămâne în istoria României ca oameni care ați adus cultura,din nou, la noi acasă”, le spune , premierul dând mâna cu ei, subprivirile perplexe ale tuturor. Guvernul a alocat 16 milioane deeuro la ultima rectificare bugetară pentru acest obiectiv, se laudăBoc, mutându-și centru de atenție spre priveliștea ce poate fiadmirată de la etajele superioare ale clădirii. La numai câtevazeci de minute, ministrul Culturii vorbea de 600 de concedieri dinteatrele și muzeele centrale.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Cristian Pomohaci, gest șocant! S-a pozat cu sicriul soției lui Nicolae Botgros și a postat...
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Canicula ucide. Semne că suferi de epuizare termică ce pot duce la AVC
Anuntul facut de Brigitte cu lacrimi in ochi! Alaturi era Florin Pastrama… S-a terminat! Decizia...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Cum arată cel mai brutal model SUV de la Audi. Are 918 cai putere și...
PNRR României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Cele opt persoane decedate duminică pe DN2 ar fi trăit cu această soluție simplă și...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Furtuna a făcut ravagii în București. O antenă GSM de mari dimensiuni a căzut pe...
Cristian Pomohaci, gest șocant! S-a pozat cu sicriul soției lui Nicolae Botgros și a postat...
Oamenii care au fost răpiți de EXTRATEREȘTRI. Descoperire ULUITOARE făcută de un cercetător rus
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Verdictul îngrijorător pe care medicii i l-au dat lui Dan Capatos. Nu s-ar fi așteptat...
Adevărul trist din spatele depozitelor din emisiunea „Storage Wars”
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Klaus Iohannis, ANUNȚ CUMPLIT pentru toată România: Trebuie să ne pregătim
Natura ne arată cât de mici suntem. România, îngenuncheată după o oră de vreme rea....
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...