EXCLUSIV – ADMINISTRAȚIA SPITALELOR: „CHIAR DACĂ ERAU DETECTOARE DE FUM, SOARTA BEBELUȘILOR AR FI FOST ACEEAȘI”. De ce alte spitale au, iar la Giulești nu sunt

EXCLUSIV - ADMINISTRAȚIA SPITALELOR: CHIAR DACĂ ERAU DETECTOARE DE FUM, SOARTA BEBELUȘILOR AR FI FOST ACEEAȘI. De ce alte spitale au, iar la Giulești nu sunt
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 26/04/2012, 06:16

Directorul Administrației Spitalelor din cadrul PrimărieiCapitalei, Marius Savu, a declarat pentru Gândul căincubatoarele erau dotate cu senzori de fum și au semnalizatincendiu, dar nu a fost nimeni lângă ele să vadă. „Chiardacă maternitatea Giulești ar fi fost dotată cu detectoare de fum,bebelușii tot nu ar fi putut fi salvați la timp.

Detectoarele de fum nu ar fi schimbat situația”, susține MariusSavu. Printre spitalele care beneficiază de detectoare de fum, înCapitală, se numără Spitalul Malaxa, Spitalul deObstetrică-Ginecologie „Filantropia”, Spitalul Foișor, SpitalulColțea, Spitalul Universitar și Spitalul Floreasca.

„Legislația prevede ca doar spitalele noi sau cele reabilitatesă fie dotate cu senzori de fum”, susține șeful AdministrațieiSpitalelor din cadrul Primăriei Capitalei, fără să explice la celege face referire. Potrivit acestuia, Spitalul Foișor, pe lângăsenzori de fum, are și springlere (n.r. instalație care lasemnalizarea unui incendiu începe să arunce apă.) „Acestea suntfoarte greu de montat necesitând o instalație specială în toatăclădirea”, ne-a mai spus Marius Savu.

Spitalul Floreasca are detector de incendiu doar în anumitesecții. „Detectoare de fum nu se găsesc în tot spitalul ci doar înanumite secții, proaspăt renovate. Printre acestea se numără secțiade terapie intensivă, secția nouă de arși și terapia intensivă dela secția de chirurgie cardiovasculare. Dotările ne-au fost puse decătre primăria Sectorului 1 după ce au renovat toate acestesecții”, a declarat pentru Gândul purtătorul de cuvânt alSpitalului Floreasca, Bogdan Opriță.

Ministerul Sănătății face licitație pentruachiziționarea de avertizoare de fum

După drama petrecută la maternitatea Giulești, primarul generalal Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut să se verifice toate spitalelepreluate de municipalitate de la Ministerul Sănătății. Astfel, s-aformat o comisie, în componența căreia intră câte un reprezentantde la Administrația Spitalelor, Direcția de Utilități Publice,Direcția Inspecție și Control, Direcția Protecția Mediului șiEducație Eco-Civica și Direcția de Apărare, Protecție Civilă, careare sarcina să verifice instalațiile electrice, gaze, apă curentă,oxigen, precum și a sistemelor de pază și protecție antiincendiudin unitățile spitalicești.

De partea cealaltă, Ministerul Sănătății dorește să instalezedetectoare de fum în toate spitalele din țară. Astfel, comisiilemixte de control, formate din reprezentanți ai Direcțiilor desănătate publică și inspectori ISU, vor începe de săptămânaviitoare controalele la spitale pentru verificarea respectăriinormelor de prevenire a incendiilor, iar Ministerul Sănătății facelicitație pentru avertizoare de fum.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a semnat Ordinul comun cuministrul Administrației și Internelor privind constituireacomisiilor mixte de control în toate unitățile sanitare, din toatățara, indiferent dacă sunt descentralizate sau nu, referitoare larespectarea dispozițiilor legale privind apărarea împotrivaincendiilor, se arată într-un comunicat de vineri al MinisteruluiSănătății (MS).

Cseke Atilla a dispus ca Ministerul Sănătății să demareze oamplă licitație de achiziționare de avertizoare de fum, care vor fimontate în toate unitățile sanitare.

Comisiile, formate din reprezentanți ai Direcțiilor de sănătatepublică și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, vor aveaobligația ca în termen de zece zile de la data constituirii săîntocmească un raport complet asupra deficiențelor constatate înfiecare unitate sanitară, care vor fi remediate de urgență.

Câți bani trebuie să aloce statul pentru prevenirea uneitragedii asemănătoare cu cea de la Giulești

În România sunt 431 de spitale, dintre care 64 aparținMinisterului Sănătății, iar restul de 367 de spitale sunt însubordinea consiliilor locale. Gândul vă oferă un calcul simplu,care să arate câți bani ar trebui să aloce statul pentru prevenireaunei tragedii asemănătoare cu cea de la maternitatea Giulești.

Potrivit lui Alexe George, reprezentant al firmei SC AvertizorGrup SRL, există două sisteme care ar fi putut fi montate în salon.Unul este local, incluzând sistemul de alarmare în același spațiu.O a doua variantă vizează montarea unui dispozitiv de monitorizarede la distanță.

Pentru un spațiu de dimensiunile salonului de la maternitate,este de preferat instalarea unei centrale de avertizare incendii șiun număr de detectori legați prin fire, conectați la centrală.Considerând o suprafață de aproximativ 50-60 mp, sunt suficiențipatru detectori optici de fum și temperatură, o centrală, un butonde incendiu, sirenă, cablu de conectare și un canal plasticestetic.

Lista de prețuri, fărăTVA
• Centrală– 310 euro
• Patrudetectori-20 euro bucata80 euro
• Butonincendiu13 euro
•Sirenă – 32 euro
•Cablu – 5 euro
• Canalestetic – 15 euro

Total 455 euro, iar cu TVA suma se ridică la peste564.

La acest preț se adaugă manopera, cuprinsă între 65-200 euro. Întotal, spitalele ar putea instala un sistem de avertizare cu maxim764 euro, respectiv 3.200 lei. Întreținerea periodică însemna 150de lei pe lună sau trimestrial, în funcție de sistem și condiții deutilizare. Astfel, dacă întreținerea acestui sistem ar costa 150 delei pe trimestru, anual, un spital trebuie să plătească 600 de lei,iar suma totală pentru siguranța unui spital în caz de incendiu seridică la 3.800 de lei.

Pentru ca toate spitalele să beneficieze de un asemenea sistem,statul ar trebui să aloce anual 1.637.800 de lei.

CITEȘTE ȘIAsistentele de la maternitateaGiulești erau la o petrecere, aveau și un tort. Era o singurăcartelă pentru salonul cu bebeluși, la asistentă – declarațiileprocurorului

Părinții copiilor morți întragedia de la Giulești ridică astăzi corpurileneînsuflețite

Părinții bebelușului în starecritică: Este un copil foarte dorit, fetița noastră nu a aflatîncă

Părinții unui copil rănit grav întragedia de la Giulești, anunțați că bebelușul e mort, când, defapt, era în viață – SPECIAL

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...