EXCLUSIV Cumnatul lui Geoană face eximbancuri cu Boc și Google

Redactor:
Simona Simionescu
EXCLUSIV Cumnatul lui Geoană face eximbancuri cu Boc și Google
Ionuț Costea, președintele băncii de stat EximBank, susține că salariul său de circa 20.000 de euro pe lună este la un nivel scăzut față de cele practicate în mediul bancar românesc. Întrebat de Gândul dacă remunerația primită reflectă performanțele băncii pe care o conduce, cumnatul președintelui PSD Mircea Geoană a răspuns...

Ionuț Costea, președintele băncii de stat EximBank, susține căsalariul său de circa 20.000 de euro pe lună este la un nivelscăzut față de cele practicate în mediul bancar românesc. Întrebatde Gândul dacă remunerația primită reflectă performanțele băncii pecare o conduce, cumnatul președintelui PSD Mircea Geoană a răspunscă „salariul este în concordanță cu valoarea din băncile private șide stat de pe piață, dar la nivelul de jos”.

Cât despre o eventuală comparație cu salariul guvernatoruluiBăncii Naționale a României, Mugur Isărescu, șeful EximBank spunecă nu se poate pronunța. „Nu am căutat pe Google”, a răspuns el,zâmbind, grăbit să plece de la reuniunea anuală a consilieriloreconomici externi ai României, care a avut loc joi la CerculMilitar Național din București.

Declarațiile președintelui băncii de stat vin ca o replică lasolicitarea premierului Emil Boc de a-și reduce, de bunăvoie,salariul de 20.000 de euro până la 1.000 de euro, premierulfolosindu-l ca exemplu în acest caz pe Ionuț Popescu, fostul săuconsilier, actual președinte al Fondului Proprietatea. În ceea ceprivește salariul guvernatorului, Costea a făcut aluzie ladeclarația de săptămâna trecută, într-o emisiune televizată, apremierului Boc, care a precizat că a aflat de pe Google ce salariuare guvernatorul Isărescu: 5-7.000 de euro.

Cât câștigă un președinte de bancă mică

Raportat la activele EximBank – o bancă mică din acest punct devedere – salariul lui Ionuț Costea nu este la nivelul de jos alpieței, spun bancherii. „Dacă vorbim despre președinți de maribănci din România, salariul urcă la 30-40.000 de euro pe lună, fărăbonusuri, în timp ce la băncile mici de pe piață un președinte nuia pe lună mai mult de 12-15.000 de euro”, au declarat pentruGândul surse de la vârful sistemului bancar. La finalul primeloropt luni din 2009, activele EximBank erau de circa patru miliardede lei, respectiv 940 milioane de euro. Raportată la valoareaîntregului sistem bancar, de aproximativ 78 miliarde de euro, bancade stat avea în acel moment o cotă de piață de 1,2%.

În cazul directorilor diverselor direcții, salariile lunarepracticate în prezent sunt de 4-5.000 de euro pe lună, fărăbonusuri sau sporuri. „După părerea mea, evident că 1.000 de europe lună este puțin. Însă 20.000 e prea mult. Salariul președinteluiEximBank ar trebui să țină cont de mărimea băncii, și EximBank e obancă mică, să nu mai vorbim că e de stat”, au precizat ele. Ca șiîn cazurile enumerate de sursele bancare citate, salariulpreședintelui EximBank nu include sporurile și bonusurile.

După cum au precizat recent oficialii EximBank la cerereaGândul, nivelul remunerației și beneficiile prevăzute încontractele de management ale conducerii executive a instituției aufost aprobate de Adunarea Generală a Acționarilor încă din anul2006. „În acest context, vă aducem la cunoștință că remunerațiaconducerii executive actuale este aceeași cu cea a conduceriianterioare și nu a fost modificată ca urmare a numirii sau întimpul prezentului mandat”, au explicat aceștia. Ei au adăugat că,dacă instituțiile abilitate vor aprecia drept necesară modificarearemunerațiilor acordate conducerii instituțiilor financiar-bancarecu capital de stat, conducerea EximBank va respecta o astfel dedecizie.

Cât pierde statul dacă îl dă afară peCostea

Chestiunea salariilor mari și a beneficiilor uriașe din uneleinstituții de stat a fost readusă în atenția opiniei publicesăptămâna trecută, cu accent pe Fondul Proprietatea. Deși suntplătite din bani publici, salariile celor 17 angajați ai Fondului -care în 2010 a bugetat două milioane de euro în acest scop – suntconfidențiale. Mai mult, în cazul demiterii înainte de finalizareamandatului, statul trebuie să le acorde acestora plățicompensatorii, așa cum s-a întâmplat cu fosta conducere a Fondului,care a primit compensații de 464.000 euro, după aplicarea clauzelorsalariale.

Statul nu va scăpa ieftin nici dacă îl revocă pe președinteleEximBank mai devreme de terminarea mandatului încheiat în aprilie2009, pe o perioadă de patru ani și șapte luni.

Aceasta va fi egală cu valoarea remunerațiilor lunare stabiliteprin contract, datorate până la data expirării duratei mandatului,dar nu mai puțin de șase remunerații brute. Dacă premierul Boc îlva concedia acum pe Ionuț Costea, va trebui să-i mai plăteascăcirca 670.000 de euro. Subiectul salariilor de la EximBank a fostabordat în octombrie anul trecut și de Traian Băsescu. Șefulstatului declara că banca ar fi trebuit să rămână în regimulinstituțiilor statului și să fie supusă legii unice de salarizare afuncționarilor publici, fiind o bancă alimentată cu bani de labuget.

„Am un sentiment de revoltă că s-a scăpat la EximBank, la domnulCostea s-a scăpat. Nu e vorba numai de domnul Costea. Într-o bancăa statului care trebuie să dea garanții pentru operațiuni de comerțexterior se duce un domn politic acolo și are circa 25.000 de eurosalariu pe lună”, declara atunci șeful statului.

Averea cumnatului lui Geoană

Ionuț Costea, care în ultimii ani a ocupat mai multe funcțiipublice, are o avere impresionantă, potrivit declarației de averepublicate de HotNews.ro. Președintele EximBank deține mai multeimobile spațioase în zonele de lux ale Capitalei, singur sauîmpreună cu familia, dar și aproximativ 32.000 de metri pătrați deteren, tot în București, unde apare alături de alți proprietari. În2008, Costea a achiziționat o vilă de vacanță în Năvodari, încomplexul Coral Beach. El este și proprietarul unor mașini de lux:un Audi A6, un BMW și un Porsche Cayenne și deține ceasuri învaloare de 50.000 de euro. Costea mai deține 90.000 de liresterline depuse într-un fond de pensii la Barcleys Bank plus850.000 de euro, peste 400.000 de dolari și 92.000 de liresterline, în diferite conturi din străinătate și din țară.

Isărescu, salariu de 7.000 de euro

Salariul lunar al guvernatorului BNR este de aproximativ 7.000de euro, potrivit ultimelor date disponibile, din 2007, atunci cândși-a făcut publică declarația de avere. La această sumă s-auadăugat, la vremea respectivă, veniturile de la Academia Română șide la Academia de Studii Economice, în valoare de peste 17.000 delei pe an. Și în alte țări guvernatorul are salariu mai mare decâtpreședintele sau premierul. Salariul lui Andras Simor, guvernatorulBăncii Naționale din Ungaria, este cel mai mare salariu dinsectorul public. În 2007, Simor a câștigat 32.000 de euro pe lună,aproape dublu față de președintele Ungariei. Președintele BCE aobținut în același an un salariu de 345.252 de euro. Salariulguvernatorului BNR este apropiat de cel al lui Ben Bernanke,guvernatorul Fed, sistemul american de bănci centrale, care câștiga130.000 de euro pe an. Cel mai bine plătit este Mervyn King,guvernatorul Băncii Angliei, cu un salariu anual de 380.000 deeuro.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Se ridică RESTRICŢIILE în România! Anunţul făcut în urmă cu puţin timp
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Județul din România care nu a raportat niciun caz nou de coronavirus
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
BOMBĂ! Ce s-a întâmplat chiar ieri în Israel, după ce peste 60% din populație s-a...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide