EXCLUSIV: De ce s-a împiedicat BĂSESCU la revizuirea CONSTITUȚIEI. Judecătorul Predescu: „Unele aspecte sunt de nerevizuit. Păi dacă vine și zice că instaurează monarhia? Nu poate, domnule!”

EXCLUSIV: De ce s-a împiedicat BĂSESCU la revizuirea CONSTITUȚIEI. Judecătorul Predescu: „Unele aspecte sunt de nerevizuit. Păi dacă vine și zice că instaurează monarhia? Nu poate, domnule!”
Judecătorii Curții Constituționale au respins cinci dintre cele mai importante propuneri de revizuire a Constituției înaintate de președintele Traian Băsescu, bazându-se pe un singur articol din legea fundamentală

Judecătorii Curții Constituționale au respins cinci dintre celemai importante propuneri de revizuire a Constituției înaintate depreședintele Traian Băsescu, bazându-se pe un singur articol dinlegea fundamentală. Acesta blochează practic din start oriceîncercare de schimbare mai serioasă a textului Constituției și decia modului de funcționare a României.

Judecătorul constituțional Ion Predescu a explicat pentrugândul că este vorbadespre articolul 152, care stabilește granițele până la care poatefi revizuită Constituția: „Toate propunerile de revizuire au fostanalizate în raport cu acest articol din Constituție și s-aconstatat că unele nu îl respectau”. Predescu a explicat că uneleprobleme din Constituție, precum cele pe care Traian Băsescu a vrutsă le modifice, sunt pur și simplu de neatins: „Uneleaspecte sunt de nerevizuit. Păi dacă vine și zice că instaureazămonarhia sau că vrea doar un partid politic? Nu poate,domnule!

Articolul 152 din Constituție interzice revizuirea următoareloraspecte din Constituție: caracterul național, independent, unitarși indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ,integritatea teritoriului, independența justiției, pluralismulpolitic și limba oficială. De asemenea, nu pot fi aduse modificăricare suprimă drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor saugaranții ale acestora.

CITEȘTEȘI: Ce articoleNECONSTITUȚIONALE spun judecătorii CCR că sunt în NOUA CONSTITUȚIEpropusă de Traian Băsescu

Pe de altă parte, un alt expert constituțional, Ioan Stanomir,fostul președinte al Comisiei prezidențiale de analizare aConstituției, spune că acest articol este extrem de interpretabilși că judecătorii puteau alege să nu se folosească de el.

Acest articol este un cui al lui Pepelea al acesteiConstituții. De la un punct încolo, el poate fi considerat o frânăîn calea dezvoltării unei culturi constituționale potrivite pentrusocietatea românească modernă„, a declarat pentrugândul profesorul dedrept constituțional Ioan Stanomir.

Stanomir spune că interpretarea acestui articol este strict lalatitudinea judecătorilor Curții Constituționale și că aceștia arfi putut la fel de bine să spună că propunerile lui Traian Băsescurespectă articolul în cauză: „Judecătorii Curții sunt suverani,decizia lor nu poate fi atacată de nimeni”.

Ce soluții are Traian Băsescu

Președintele Traian Băsescu se află acum într-un impas,consideră experții consultați de gândul: el trebuie fie să găseascăo formulare diferită pentru propunerile sale, pe care să leînainteze Parlamentului, fie să renunțe la ele. În forma actuală,pe care Curtea Constituțională a respins-o, propunerile nu mai potfi trimise Parlamentului, iar „președintele va trebui să găseascănoi formulări”, consideră Ioan Stanomir.

Pe de altă parte, judecătorul Ion Predescu spune că președintelepoate să nu respecte decizia Curții: „El e obligat sărespecte decizia, dar știi cum e în viață, unul dă în cap altuia.El e obligat, dar poate să nu o respecte„. Dacă TraianBăsescu ar face acest lucru și ar trimite Parlamentului proiectulnemodificat, Curtea Constituțională ar respinge oricum legea laieșirea din Parlament, când judecătorii Curții realizează controlulconstituțional.

Un alt judecător al Curții Constituționale, care a dorit să-șipăstreze anonimatul, a explicat pentru gândul că, de fapt,Parlamentul este cel care va avea ultimul cuvânt de spus în ceprivește modificarea Constituției și că propunerile președinteluiTraian Băsescu se vor putea regăsi într-o formă concepută deparlamentari. „Parlamentul este cel care hotărăște până la urmă.Noi (judecătorii) nu am spus că acele articole nu pot fimodificate, ci doar că în forma aceasta (a președintelui Băsescu)nu pot fi acceptate. Poate că Parlamentul va găsi alte formulări,până la urmă el este autoritatea supremă de legiferare”, a spusjudecătorul.

Un scenariu pe care judecătorul contactat de gândul l-acalificat drept „de poveste” și irealizabil în condițiile actualeeste ca Traian Băsescu să convoace o Adunare Constituantă, aleasăde populație și care să aibă „această legitimare de a face o nouăConstituție”. În 1991, prima Constituție a României a fost creatăîn acest fel, însă Adunarea Constituantă ținea atunci loc și deParlament.

Ce propuneri i-au respins judecătorii lui TraianBăsescu

Judecătorii Curții au admis multe dintre propunerile derevizuire a Constituției, înaintate de președintele Traian Băsescu,precum transformarea Parlamentului într-unul unicameral șireducerea numărului de membri la 300.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a considerat că unelepropuneri ale lui Băsescu aduc atingere independenței justiției șisuprimă drepturi și libertăți fundamentale sau garanții aleacestora, astfel că, potrivit articolului 152 din Constituție,aceste propuneri nu pot face obiectul revizuirii. Iată care suntcele cinci propuneri respinse de judecători caneconstituționale:

  • eliminarea din Constituție a prevederii potrivit căreia”caracterul licit al dobândirii (averii) se prezumă” (adică oricebun sau proprietate odată dobândite se presupune că au fostobținute legal, iar confiscarea în urma unei sentințe judecătoreștieste imposibilă).
  • reducerea imunității parlamentarilor. Traian Băsescu a propuseliminarea prevederii că, pentru ca un parlamentar să poată fipercheziționat, reținut sau arestat pentru o faptă care nu arelegătură cu opinia sau votul său politic, e nevoie de aprobareaParlamentului. De asemenea, a mai propus eliminarea prevederii căParlamentul poate decide dacă există temei legal pentru reținereaunui parlamentar în cazul unei infracțiuni flagrante și poatedispune eliberarea lui.
  • reducerea imunității membrilor Guvernului. Traian Băsescu apropus eliminarea prevederii că numai Parlamentul și Președinteleau dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentrufapte penale săvârșite în exercițiul funcției.
  • excluderea de la controlul judecătoresc, pe caleacontenciosului administrativ, asupra politicilor financiare șibugetare ale Guvernului. Cu alte cuvinte, președintele ar fi doritca judecătorii să nu mai poată declara ilegală sau legală vreoastfel de decizie a Guvernului.
  • modificarea componenței și funcționării Consiliului Superior alMagistraturii (CSM), în sensul măririi numărului de reprezentanțiai societății civile de la 2 la 6, dintre care trei numiți depreședinte și trei de Parlament. O altă propunere spunea cădeciziile CSM trebuie să fie publice și motivate.
ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide