Fermierii spanioli: „In Cioloș we trust”

Redactor:
Bogdan Munteanu
Fermierii spanioli: „In Cioloș we trust”
„In Cioloș we trust" (În Cioloș avem încredere) scria pe pancartele și baloanele agricultorilor spanioli care au protestat, marți, împotriva intențiilor premierului lor, Jose Luis Zapatero, de a încheia un acord de liber schimb între UE și „piața comună" din America de Sud (Mercosur).

„In Cioloș we trust” (În Cioloș avem încredere) scria pepancartele și baloanele agricultorilor spanioli care au protestat,marți, împotriva intențiilor premierului lor, Jose Luis Zapatero,de a încheia un acord de liber schimb între UE și „piața comună”din America de Sud (Mercosur).

Fermierii s-au adunat în orașul Merida (vestul Spaniei), odatăcu reuniunea miniștrilor Agriculturii din UE. Iar încrederea lor încomisarul trimis de România la Bruxelles, Dacian Cioloș, sedatorează faptului că este văzut drept un om-cheie, care ar puteabloca planurile lui Zapatero. Deși socialist, premierul Spanieivrea un acord comercial între UE și statele Mercosur (Argentina,Brazilia, Uruguay și Paraguay), văzut de fermieri ca o”amenințare”. „Concurăm cu state din lumea a treia care nu respectăreguli, în timp ce noi le respectăm, în materie de mediu,problemele sociale și de muncă”, a explicat motivul protestului,pentru cotidianul spaniol Hoy, vicepreședintele celui mai maresindicat agricol din Spania (Asaja), Ricardo Serra.

Un acord de liber schimb ar îngreuna și mai mult situațiaagricultorilor din Spania, care se plâng că au aceleași venituridin 1993 și, adesea, își vând produsele în pierdere. „Dacă nuprimim nicio susținere, sectorul (agricol – n.r.) se va dezmembra”,a avertizat Serra, în timp ce sute de fermieri întăreau declarațialiderului sindical printr-un protest specific.

În fața forțelor de ordine, circa 4.000 de agricultori auaruncat cu cartofi, ouă și grâu, au vărsat butoaie de vin și auincediat anvelope. Deasupra produselor agricole distruse și prinfumul de cauciuc ars se puteau vedea pancartele în care premierulZapatero era numit „trișor”, pe când Cioloș era un personajpozitiv, demn de încredere.

Scrisoare deschisă pentru comisarul Cioloș

„Cerem ca noua Politică Agricolă a UE să conțină mecanisme caresă regleze piețele, pentru evitarea vânzării în pierdere (de cătrefermierii europeni – n.r.) și să pună capăt importurilorinechitabile”, se arată într-o scrisoare deschisă, care i-a fosttrimisă lui Cioloș de fermierii spanioli.

Agricultorii susțin că au fost nevoiți să-și vândă fructele înmagazine chiar și la 10% din valoarea cuvenită și prețul grâului ascăzut cu 40% față de începutul lui 2008. Fermierii se plângă că,deși le-a promis în decembrie 2009, Zapatero nu a luat nicio măsurăpentru a împiedica prăbușirea prețurilor.

La poarta fermelor, deja comercianții vin și le iau produsele penimic, susțin agricultorii. Concurența adusă de produsele importatefără taxe vamale din țările Mercosur ar însemna „sfârșitul”agriculturii europene.

În afara fermierilor spanioli, Franța și alte state UE vor săblocheze intențiile guvernului spaniol (care deține președințiarotativă a Consiliului de Miniștri al UE) de a semna un acord cuMercosur.

Inchide