Incredibila pohtă a Olguței dezgroapă o enigmă uriașă a istoriei românilor: UNDE E MIHAI VITEAZUL

Publicat: 26/01/2013, 14:53
Actualizat: 06/04/2013, 22:28

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat săptămâna aceasta, că vrea să aducă osemintele lui Mihai Viteazul la Craiova, de unde ar fi plecat, în opinia ei, „ideea unirii” din anul 1600. Propunerea primarului îi face să zâmbească însă pe istorici și i-a făcut să reacționeze pe președinții de consilii județene Cluj, Dâmbovița și Prahova, din moment ce doar capul domnitorului se păstrează la Mânăstirea Dealu, restul corpului fiind îngropat într-un loc rămas neidentificat.

Fii mereu la curent cu starea vremii. Primește zi de zi prognoza meteo din orașul tău.

„Nu trebuie să uităm niciodată că ideea unirii a plecat de aici, din orașul nostru, că asta «a fost pohta ce-a pohtit» Banul Craiovei, Mihai Viteazul, pe care anul acesta îl vom sărbători într-un mod special, în cadrul Zilelor Mihai Viteazul. Îmi doresc foarte mult să-l aducem încă o dată acasă, motiv pentru care am făcut demersuri privind aducerea rămășițelor lui”, a declarat Olguța Vasilescu joi, la Craiova, în cadrul festivităților dedicate zilei de 24 ianuarie.

—————————————————————————————————————————

PLUS: Descoperire neașteptată în județul Argeș. Ce au găsit arheologii români sub podeaua Mânăstirii Valea. GALERIE FOTOTotodată, ea a cerut sprijinul Consiliului Județean, al prefectului, dar și al mitropolitului Olteniei în realizarea acestui demers.

Până la data publicării acestui material, primarul Lia Olguța Vasilescu nu a putut fi contactată pentru a detalia planurile ei în privința dezgropării domnitorului Mihai Viteazul.

Reprezentanții Mitropoliei Olteniei se bucură, în schimb, de inițiativa primăriței. „Ne bucurăm de inițiativa municipalității Craiova de a aduce osemintele marelui domnitor în orașul nostru și vom lua legătura cu domniile lor, pentru a începe discuțiile și a ne arăta sprijinul în acest sens. Totul este la nivel de discuție. Dar sigur vom sprijini primăria în acest demers”, a prezentat pentru gândul diaconul Ioniță Apostolache poziția Mitropoliei Olteniei cu privire la această situație.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, afirmă și el că este „lăudabil” demersul primarului Craiovei. „Momentan este doar o declarație a dânsei. Din câte am înțeles eu, nu este vorba de a se muta capul domnitorului care este îngropat la Mânăstirea Dealu. Dacă se va ajunge la asta (o solicitare de aducere la Craiova a rămășițelor lui Mihai Viteazul n.r.) ministerul va analiza și o să vedem ce se poate face. Aici nu e vorba numai de un monument național, este vorba și de organele Bisericii, de organe de specialitate, de translatare de moaște temporară. Momentan totul este la nivelul de intenție”, a declarat pentru gândul ministrul Daniel Barbu.

„Un demers interesant. Dar ce putem face?”

Autoritățile locale care ar putea fi vizate de acest demers al Liei Olguța Vasilescu au zâmbit însă la auzul acestei inițiative.

„Un demers interesant. O să analizăm, dar ce putem face? Nimeni nu știe unde e, cum să dezgropi trupul pe care nici istoricii nu îl pot localiza?”, se întreabă președintele CJ Cluj, Horia Uioreanu.

Președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, se declară și el extrem de mirat de acest proiect, însă transmite un mesaj clar. „Capul lui Mihai Viteazul rămâne la Mânăstirea Dealu, nu se va face nicio mutare dacă vom primi cumva vreo cerere în acest sens”, a declarat Țuțuianu pentru gândul.

Primarul municipiului Turda, Tudor Ștefănie, afirmă, însă, că „nu renunță la Mihai Viteazul”, deși nu există nicio dovadă că în mormântul (foto) aflat în apropierea orașului se află osemintele domnitorului ucis în august 1601 pe câmpul din apropiere de Turda. „Este în administrarea noastră. Atâta timp cât latura lui istorică este aici, aici ar trebui să rămână. Pe de altă parte, noi am construit aici o mânăstire a lui Mihai Viteazul pentru a aduce aminte românilor de importanța evenimentului. Noi nu putem să renunțăm. Este foarte bine gospodărită zona respectivă. E problema dânsei ce dorește. Mai este un monument care datează acolo de foarte mult timp. Din ce știm, din elemente istorice, nimeni nu poate spune ce e acolo”, a declarat Tudor Ștefănie pentru gândul.

La rândul său, Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, reafirmă că nu există nicio atestare a osemnitelor. „Nu putem vorbi de așa ceva (un aviz pentru mutarea rămășițelor n.r.) din moment ce nu există oseminte”, a declarat părintele Ivanov.

Iorga ar fi lăsat scris: să nu se umble la capul lui Mihai

În fiecare an turiști străini și români vin la Mânăstirea Dealu pentru a vedea mormântul în care se știe că este înhumat capul domnitorului Mihai Viteazul, ucis în august 1601 de soldații generalului Basta, la ordinul împăratului habsburgic Rudolf al II-lea. În acest context, mutarea craniului domnitorului este văzută de reprezentanții mânăstirii drept un proiect nefezabil.

„S-au mai făcut demersuri și în 2001 pentru mutarea capului domnitorului, dar noi am găsit scris de la Nicolae Iorga ca nimeni să nu mai umble la mormântul lui Mihai Viteazul (foto) până la sfârșitul veacurilor, până la învierea de apoi. Nu cred că se va finaliza un asemenea proiect. La noi vin tot felul de oameni să vadă mormântul, iar noi îi întâmpinăm cu toată dragostea”, a declarat pentru gândul Maica Stareță a Mânăstirii Dealu, situată în apropiere de Târgoviște.

Enigmele din jurul osemintelor lui Mihai Viteazul

Mihai Viteazul, domnitorul care a realizat prima unire a teritoriilor românești în anul 1600, este unul dintre cele mai importante personaje ale istoriei noastre. Istoriografia oferă o mulțime de informații despre viața, activitatea și moartea lui, însă nu și despre ce s-a întâmplat cu trupul acestuia după ce a fost ucis. În acest sens, un demers de deshumare a lui Mihai Viteazu este văzut drept un proiect neplauzibil de către istorici.

„După ce a fost ucis, un credincios de-ai lui, paharnicul Turturea, a luat pe ascuns capul și corpul a rămas acolo și nu se știe de el. El a fost dus în luna august 1601 în Țara Românească, special la Mânăstirea Dealu – ctitoria Domnitorului. Osemintele au fost îngropate pe ascuns de unii credincioși ca să nu le mănânce corbii în locul în care a fost asasinat, pe câmpurile Turzii, dar nu se știe unde exact”, a menționat pentru gândul prof . dr. Ioan Aurel Pop, rector al Universității Babeș-Bolyai și specialist în istorie medievală.

Istoricul amintește și de singurul moment în care a fost mutat temporar capul lui Mihai Viteazul de la Mânăstirea Dealu, în timpul Primului Război Mondial, „la inițiativa lui Nicolae Iorga”, „să nu cadă în mâinile armatei cotropitoare germane”.

În privința monumentului ridicat în memoria lui Mihai Viteazul, în urmă cu patru decenii, în localitatea care îi poartă și numele, aflată la câțiva kilometri de Turda, prof . dr. Pop spune că a fost ridicat pe „niște calcule istorice”.

De cealaltă parte, istoricul Marius Diaconescu vorbește despre presupunerea, bazată pe o scriere a lui Barbu Delavrancea, că trupul lui Mihai Viteazul ar fi fost înmormântat în biserica Mitropoliei de la Alba Iulia rasă de pe fața pământului în urmă cu 300 de ani. „Această biserică a Mitropoliei de la Alba Iulia, construită de Mihai Viteazul, a fost dărâmată de austrieci în 1711, când s-a refortificat cetatea Alba Iulia. E posibil ca resturile din zidurile bisericii să fie folosite la acea fortificație. În cazul în care acele zvonuri ar fi fost adevărate, cum biserica construită de Mihai Viteazul nu mai există, nu mai avem obiectul muncii. În cazul în care povestea nu este adevărată, este imposibil să fie identificat locul osemintelor lui. Absolut imposibil. Poate să ducă la Craiova doar capul dacă îl dă Patriarhia de la Mânăstirea Dealu”.

„Faptul că Mihai Viteazul a fost ban al Olteniei nu înseamnă că a fost oltean”

Prof. Marius Diaconescu amintește că Mihai Viteazul nu a fost oltean. „Mama sa a fost cârciumăreasă din Târgul de Floci, un oraș dispărut din Țara Românească. Legătura lui cu Oltenia a fost de Ban al Olteniei, cea mai mare demnitate cu un pas înainte de a fi domnitor. Faptul că Mihai Viteazul a fost ban al Olteniei nu înseamnă că a fost oltean”, precizează istoricul, adăugând însă că „nu este bine să dezgropi morții”. „Mai bine ridică un monument acolo, la Craiova, în cinstea lui”, mai spune el.

„Și cum caută doamna Olguța osemintele?”

Președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, un împătimit al istoriei lui Mihai Viteazu și care a amplasat și o serie de busturi ale domnitorului în diverse locuri din țară, dar și la Chișinău, o îndeamnă pe Lia Olguța Vasilescu să citească cronicile.

„Și cum le caută (rămășițele lui Mihai Viteazul n.r.)? Ar trebui să ne spună mai întâi asta. Să citească cronicile grecilor Stavrinov și Palamede, contemporani cu domnitorul, unde scrie că clar că a fost dus capul la Mânăstirea Dealu, iar corpul a rămas acolo pe câmpul de la Turda. În 2006, în localitatea Mihai Viteazu, de lângă Turda, eu am pus un monument în memoria lui”, a declarat președintele CJ pentru gândul.

Mircea Cosma a trasat și două posibile locuri în care osemintele lui Mihai Viteazul ar putea fi duse „dacă ar exista”. „Acolo unde s-a născut. În Târgul de Floci, unde se varsă Ialomița în Dunăre, care se numește astăzi Giurgeni și am pus acolo un bust al lui Mihai Viteazul pe care îl salutați când vă duceți la mare. Mai poate fi dus la Stoenești de Argeș, unde de fapt a fost înregistrată nașterea lui. Ce să caute la Craiova? Doamna Olguța Vasilescu nu va întruni nici măcar două voturi de la istoricii mari ai României”, a adăugat președintele Consiliului Județean Prahova.

S-a vrut și ADN-ul lui Mihai Viteazul

Anul trecut mormântul lui Mihai Viteazul de la Mânăstirea Dealu a fost aproape să fie deschis, ca parte a unui proiect inițiat de Ministerul Culturii ce avea ca scop prelevarea de ADN în vederea stabilirii originii controversate a familiei Basarabilor. În proiect mai era și deschiderea mormântului lui Mircea cel Bătrân, aflat la Mânăstirea Cozia.

Singurul care a fost deschis a fost mormântul lui Vlaicu Vodă, aflat la Biserica Domnească din Curtea de Argeș. La scurt timp însă, ministrul Culturii, Puiu Hașotti, a dat dispozițiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN de la voievozii din familia Basarabilor, din respect pentru ceea ce au însemnat acești domnitori. Vezi aici mai multe detalii!

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Cine este femeia misterioasă filmată insistent în timpul meciului câștigat de Simona Halep la Moscova....
Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
S-a aflat care este cel mai bun ulei pentru prăjit cartofii! Surpriza e cu adevărat...
Cine sunt, de fapt, românii care s-au îmbogățit după creșterea prețului la energie și gaze
Tarifele RCA au CRESCUT în medie cu 70%
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Anunțul ȘOC al momentului: Ce măsuri dure vor fi luate. LOCKDOWN TOTAL?
Este cutremur total în PNL! Informația șoc despre Rareș Bogdan. S-a aflat acum (SURSE)
ȚEAPA anului în ROMÂNIA! Vă USUCĂ DE BANI. Mare grijă când primiți mesajul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021