Legea care face să dispară conducătorii auto și asistent managerii. Află dacă vei fi afectat de noua lege a salarizării – EXCLUSIV

Redactor:
Robert Veress
Legea care face să dispară conducătorii auto și asistent managerii. Află dacă vei fi afectat de noua lege a salarizării – EXCLUSIV
Legea salarizării unitare în sectorul bugetar va fi modificată substanțial, la niciun an de la intrarea în vigoare. Proiectul care va fi lansat în dezbatere publică spre mijlocul lunii august va arăta sensibil diferit față de legea în vigoare. Gândul vă prezintă principalele modificări preconizate.

• „Dar trebuiesă ne gândim cum facem cu evaziunea. Și în prezent avem probleme,întrucât sunt angajatori care, chipurile, au salariați cu normă de2 ore, iar aceștia lucrează, de fapt, 8 ore, fiind plătiți legalpentru 2 ore și la negru pentru 6 ore. Când InspecțiaMuncii se duce în control, indiferent la ce oră, și îi găsește peaceiași muncitori în activitate, toți declară că exact atunci afost nevoie de ei și nu ai ce să le faci”. Rugat să dea un exempluîn care Codul Muncii românesc este mai „catolic” decât în altestate europene, Mocanu a replicat: „Știți că timpul normal de muncăeste de 40 de ore pe săptămână. Este permis să se lucreze și 48 deore săptămânal, dar, conform Codului nostru, media săptămânalătrebuie să fie 40, prin raportare la 3 luni. În Uniunea Europeanăs-a extins durata acestei raportări la 6 luni. E o chestiune pecare o vom discuta”.

Șeitan: Legea salarizării va fi adoptată înseptembrie

„Legea salarizării, cu noua grilă, va fi elaborată și pusă îndezbatere în jurul datei de 12-13 august, iar la începutul luniiseptembrie va fi adoptată de Guvern și trimisă la Parlament”, adeclarat, recent, ministrul Muncii, Mihai Șeitan.

După o ședință de Guvern organizată în luna iunie, surseoficiale au declarat agenției Mediafax că unii miniștri au reclamatîn Guvern că funcționari din subordine, ca șoferi, secretare șialți angajați, vor să plece la alte ministere unde au văzut că secâștigă mai bine, mai ales după prezentarea publică a veniturilor,și au generat o discuție în urma căreia s-a decis ca salariileacestora să fie uniformizate.

INFORomânii – europenii care petrec cel mai mult timp la loculde muncă

Românii muncesc cel mai mult dintre europeni, arată un recentstudiu Eurostat (centrul european de statistică), bazat pe dateleanului 2009. Astfel, țara noastră conduce în clasamentul mediilororare de lucru efectiv într-o săptămână, considerând atât timpul delucru „oficial”, cât și orele lucrate peste program și nerecuperateprin timp liber. Media orară săptămânală este, în cazul României,de 41,2 ore, cu două ore peste media europeană. Eurostat remarcă șifaptul că, dintre cele 12 state nou integrate în UE, zece sesituează peste media europeană raportat la timpul de muncă, doarEstonia și Cipru fiind sub medie. Irlandezii, francezii șifinlandezii sunt cei mai răsfățați angajați dintre europeni,muncind, în medie, doar 37,3-37,4 ore pe săptămână. Danezii, caremuncesc 38,2 ore săptămânal, au și concedii anuale de 30 de zile.Românii sunt la coada clasamentului concediilor, cu doar 21 de zilelibere anual. Potrivit unui studiu realizat în martie, 66% dintreromâni susțin că fac ore suplimentare, iar 33% sunt obligați sămuncească și sâmbetele și chiar duminicile. Majoritatea celor carefac ore suplimentare se tem pentru siguranța locului de muncă. 70%dintre români spun că nu vor pleca în concediu în acest an,potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentruEvaluare și Strategie.

Legea salarizăriiunitare în sectorul bugetar va fi modificatăsubstanțial, la niciun an de la intrarea în vigoare. Proiectul careva fi lansat în dezbatere publică spre mijlocul lunii august vaarăta sensibil diferit față de legea în vigoare. Gândul vă prezintăprincipalele modificări preconizate.

• Se unificătitulaturile date posturilor în care se prestează aceeașiactivitate. De pildă, nu vor mai exista șoferi și conducători auto,ci doar șoferi. Nu vor mai exista secretare și asistent manageri,ci doar secretare.

• Se eliminădiferențele salariale între persoane angajate în diferite sectoarebugetare pe același post. Șoferul de laApărare va câștiga la fel cu cel de la Muncă, Sănătate, Educațieș.a.m.d.

• Creștepunctajul maxim în grila de salarizare, respectiv cresc diferențeledintre treptele de salarizare din grilă. În condițiile încare, per ansamblu, cheltuielile salariale trebuie să rămânăaceleași, pentru a crește salariile mari, Guvernul va fi obligat sătaie din salariile mici.

Pe de altă parte, nu este deloc o certitudine flexibilizareaCodului Muncii, în sensul dorit de FMI și UE, care cer insistentGuvernului să simplifice procedurile de concediere și angajare. DarValentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, arată că,pe de o parte, Guvernul s-ar putea lovi de opoziția inflexibilă asindicatelor, iar pe de alta, există temeri că flexibilizareapieței muncii ar putea crește evaziunea fiscală.

Banca Mondială: salarizarea nu corespunde munciiprestate

Creșterea punctajului maxim în grila de salarizare, respectivcreșterea diferențelor dintre treptele de salarizare din grilă, nueste încă decisă. Surse guvernamentale au declarat, pentruGândul, că s-arputea da curs solicitărilor Băncii Mondiale, care consideră griladin legea în vigoare prea „aplatizată”, diferența dintre salariulminim și salariul maxim fiind prea mică. Daniel Kozak, însărcinatcu afaceri externe al Biroului din România al Băncii Mondiale, nu aputut confirma, dar nici infirma această informație. Însă Kozak adat de înțeles că, din punctul de vedere al BM, salarizarea nucorespunde muncii prestate. „În ceea ce privește legislațiasecundară pentru implementarea legii cadru (nr. 330), Banca doreșteca aceasta să fie în concordanță cu principiile legii: salarizareegală la muncă egală, salarizare în funcție de conținutul munciiprestate, salarizare în funcție de salarizarea existentă pe piațamuncii”.

• Noile grile desalarizare vor putea oferi multe surprize. Este evident căcei mai mulți vor fi nemulțumiți, întrucât, pentru a creștediferențele de salarii, adică pentru a crește salariile mari,trebuie să se taie din salariile mici. Motivul e simplu:cheltuielile salariale nu pot crește. Trebuie să rămână aceleașisau chiar să scadă. „Trebuie luate în considerare schimbările dinstructura salarială pentru a fi asigurată sustenabilitateafiscală”, a declarat, joi, Jeffrey Franks, reprezentantul FMI.

Mocanu: „Codul Muncii respectă directiveleeuropene”

Mai problematică pare să fie modificarea Codului Muncii și alegislației aferente (legea contractelor colective de muncă, legilede organizare a sindicatelor și patronatelor, legea conflictelor demuncă). Valentin Mocanu admite posibilitatea ca acestea să fieschimbate „din temelii”, dar nu a putut da detalii. Totuși, el aprecizat că se conturează negocieri dure cu patronatele șisindicatele, lăsând să se înțeleagă că cerințele FMI și UE,exprimate de ambasadori ai statelor membre și, chiar zileletrecute, de șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, ar putea să rămânăfără o soluționare favorabilă. Oficialul citat spune că o cerință apatronatelor este ca, în Codul Muncii, contractul de muncă pedurată nedeterminată și normă întreagă de 8 ore pe zi să nu mai fieconsiderat drept forma de bază a angajării, ci să fie pe acelașiplan cu alte tipuri contractuale – pe durată determinată, cu timpparțial de muncă.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o MALADIE și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Megan Fox, gata să facă următorul pas în relația cu Machine Gun Kelly. Actrița speră...
Inchide