Legea care face să dispară conducătorii auto și asistent managerii. Află dacă vei fi afectat de noua lege a salarizării – EXCLUSIV

Legea care face să dispară conducătorii auto și asistent managerii. Află dacă vei fi afectat de noua lege a salarizării - EXCLUSIV
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 05:21

• „Dar trebuiesă ne gândim cum facem cu evaziunea. Și în prezent avem probleme,întrucât sunt angajatori care, chipurile, au salariați cu normă de2 ore, iar aceștia lucrează, de fapt, 8 ore, fiind plătiți legalpentru 2 ore și la negru pentru 6 ore. Când InspecțiaMuncii se duce în control, indiferent la ce oră, și îi găsește peaceiași muncitori în activitate, toți declară că exact atunci afost nevoie de ei și nu ai ce să le faci”. Rugat să dea un exempluîn care Codul Muncii românesc este mai „catolic” decât în altestate europene, Mocanu a replicat: „Știți că timpul normal de muncăeste de 40 de ore pe săptămână. Este permis să se lucreze și 48 deore săptămânal, dar, conform Codului nostru, media săptămânalătrebuie să fie 40, prin raportare la 3 luni. În Uniunea Europeanăs-a extins durata acestei raportări la 6 luni. E o chestiune pecare o vom discuta”.

Șeitan: Legea salarizării va fi adoptată înseptembrie

„Legea salarizării, cu noua grilă, va fi elaborată și pusă îndezbatere în jurul datei de 12-13 august, iar la începutul luniiseptembrie va fi adoptată de Guvern și trimisă la Parlament”, adeclarat, recent, ministrul Muncii, Mihai Șeitan.

După o ședință de Guvern organizată în luna iunie, surseoficiale au declarat agenției Mediafax că unii miniștri au reclamatîn Guvern că funcționari din subordine, ca șoferi, secretare șialți angajați, vor să plece la alte ministere unde au văzut că secâștigă mai bine, mai ales după prezentarea publică a veniturilor,și au generat o discuție în urma căreia s-a decis ca salariileacestora să fie uniformizate.

INFORomânii – europenii care petrec cel mai mult timp la loculde muncă

Românii muncesc cel mai mult dintre europeni, arată un recentstudiu Eurostat (centrul european de statistică), bazat pe dateleanului 2009. Astfel, țara noastră conduce în clasamentul mediilororare de lucru efectiv într-o săptămână, considerând atât timpul delucru „oficial”, cât și orele lucrate peste program și nerecuperateprin timp liber. Media orară săptămânală este, în cazul României,de 41,2 ore, cu două ore peste media europeană. Eurostat remarcă șifaptul că, dintre cele 12 state nou integrate în UE, zece sesituează peste media europeană raportat la timpul de muncă, doarEstonia și Cipru fiind sub medie. Irlandezii, francezii șifinlandezii sunt cei mai răsfățați angajați dintre europeni,muncind, în medie, doar 37,3-37,4 ore pe săptămână. Danezii, caremuncesc 38,2 ore săptămânal, au și concedii anuale de 30 de zile.Românii sunt la coada clasamentului concediilor, cu doar 21 de zilelibere anual. Potrivit unui studiu realizat în martie, 66% dintreromâni susțin că fac ore suplimentare, iar 33% sunt obligați sămuncească și sâmbetele și chiar duminicile. Majoritatea celor carefac ore suplimentare se tem pentru siguranța locului de muncă. 70%dintre români spun că nu vor pleca în concediu în acest an,potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentruEvaluare și Strategie.

Legea salarizăriiunitare în sectorul bugetar va fi modificatăsubstanțial, la niciun an de la intrarea în vigoare. Proiectul careva fi lansat în dezbatere publică spre mijlocul lunii august vaarăta sensibil diferit față de legea în vigoare. Gândul vă prezintăprincipalele modificări preconizate.

• Se unificătitulaturile date posturilor în care se prestează aceeașiactivitate. De pildă, nu vor mai exista șoferi și conducători auto,ci doar șoferi. Nu vor mai exista secretare și asistent manageri,ci doar secretare.

• Se eliminădiferențele salariale între persoane angajate în diferite sectoarebugetare pe același post. Șoferul de laApărare va câștiga la fel cu cel de la Muncă, Sănătate, Educațieș.a.m.d.

• Creștepunctajul maxim în grila de salarizare, respectiv cresc diferențeledintre treptele de salarizare din grilă. În condițiile încare, per ansamblu, cheltuielile salariale trebuie să rămânăaceleași, pentru a crește salariile mari, Guvernul va fi obligat sătaie din salariile mici.

Pe de altă parte, nu este deloc o certitudine flexibilizareaCodului Muncii, în sensul dorit de FMI și UE, care cer insistentGuvernului să simplifice procedurile de concediere și angajare. DarValentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, arată că,pe de o parte, Guvernul s-ar putea lovi de opoziția inflexibilă asindicatelor, iar pe de alta, există temeri că flexibilizareapieței muncii ar putea crește evaziunea fiscală.

Banca Mondială: salarizarea nu corespunde munciiprestate

Creșterea punctajului maxim în grila de salarizare, respectivcreșterea diferențelor dintre treptele de salarizare din grilă, nueste încă decisă. Surse guvernamentale au declarat, pentruGândul, că s-arputea da curs solicitărilor Băncii Mondiale, care consideră griladin legea în vigoare prea „aplatizată”, diferența dintre salariulminim și salariul maxim fiind prea mică. Daniel Kozak, însărcinatcu afaceri externe al Biroului din România al Băncii Mondiale, nu aputut confirma, dar nici infirma această informație. Însă Kozak adat de înțeles că, din punctul de vedere al BM, salarizarea nucorespunde muncii prestate. „În ceea ce privește legislațiasecundară pentru implementarea legii cadru (nr. 330), Banca doreșteca aceasta să fie în concordanță cu principiile legii: salarizareegală la muncă egală, salarizare în funcție de conținutul munciiprestate, salarizare în funcție de salarizarea existentă pe piațamuncii”.

• Noile grile desalarizare vor putea oferi multe surprize. Este evident căcei mai mulți vor fi nemulțumiți, întrucât, pentru a creștediferențele de salarii, adică pentru a crește salariile mari,trebuie să se taie din salariile mici. Motivul e simplu:cheltuielile salariale nu pot crește. Trebuie să rămână aceleașisau chiar să scadă. „Trebuie luate în considerare schimbările dinstructura salarială pentru a fi asigurată sustenabilitateafiscală”, a declarat, joi, Jeffrey Franks, reprezentantul FMI.

Mocanu: „Codul Muncii respectă directiveleeuropene”

Mai problematică pare să fie modificarea Codului Muncii și alegislației aferente (legea contractelor colective de muncă, legilede organizare a sindicatelor și patronatelor, legea conflictelor demuncă). Valentin Mocanu admite posibilitatea ca acestea să fieschimbate „din temelii”, dar nu a putut da detalii. Totuși, el aprecizat că se conturează negocieri dure cu patronatele șisindicatele, lăsând să se înțeleagă că cerințele FMI și UE,exprimate de ambasadori ai statelor membre și, chiar zileletrecute, de șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, ar putea să rămânăfără o soluționare favorabilă. Oficialul citat spune că o cerință apatronatelor este ca, în Codul Muncii, contractul de muncă pedurată nedeterminată și normă întreagă de 8 ore pe zi să nu mai fieconsiderat drept forma de bază a angajării, ci să fie pe acelașiplan cu alte tipuri contractuale – pe durată determinată, cu timpparțial de muncă.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Floarea CADAVRU, una dintre cele mai rare din lume. De unde îi vine numele și...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Primul județ în care certificatul de vaccinare devine obligatoriu. Alte două județe au intrat în...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Vedeta de la Pro TV care trăiește o DRAMĂ! Ce se întâmplă de 5 luni...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...