Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Moara lui Assan a fost afectată de prăbușirea acoperișului și a unui perete

Moara lui Assan a fost afectată de prăbușirea acoperișului și a unui perete
Monumentul de importanță istorică din Capitală, Moara lui Assan, a fost grav afectat, prăbușindu-se atât acoperișul, cât și un perete.

Monumentul de importanță istorică din Capitală, Moara lui Assan, a fost grav afectat, prăbușindu-se atât acoperișul, cât și un perete. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, pompierii au intervenit duminică la situl morii, unde au lucrat cu precauție, ferindu-se de o nouă prăbușire. Ovidiu Pană a explicat pentru presă că deși s-au prăbușit elemente grele ale sitului, incidentul nu s-a sondat cu nicio victimă.

Obiectiv arhitectural de patrimoniu, în paragină

Incidentul din prima zi a anului 2012 a afectat una dintre clădirile din ansamblul Moara lui Assan. Clădirea se afla într-o fază avansată de degradare, iar prăbușirea acoperișului a angrenat și căderea unui zid de circa 200-300 de metri pătrați. Conform primelor constatări de la fața locului, prăbușirea ar fi putut fi cauzată și de furturile de material din clădire, care au afectat și mai mult structura de rezistență. Zona a fost asigurată și izolată de către autorități pentru ca ruinele să nu mai fie frecventate nici de persoanele fără adăpost care obișnuiau să înnopteze aici, dar nici de persoanele aflate în căutare de fier vechi.

Problema Morii lui Assan, amânată de ani buni

Încă din august 2005, inspectorii Primăriei Capitalei au efectuat o serie de verificări la Moara lui Assan și au constatat că se începuse demolarea ansamblului, motiv pentru care au sesizat, la vremea respectivă, Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2, în vederea dispunerii începerii urmăririi penale împotriva celor ‘vinovați de desființarea ilegală a monumentului istoric’, informa în 2008 municipalitatea.

Având în vedere incendiul din data 13 spre 14 mai 2008, reprezentanții Direcției Inspecție și Control General din cadrul Primăriei Municipiului București au efectuat noi verificări la fața locului, în urma cărora au constatat că un corp de clădire situat în sudul incintei ansamblului monument istoric de valoare națională – Moara Assan, aparținând de S.C. Grâul S.A., a fost afectat de incendiu prin distrugerea unor elemente componente.

Construcția la situl unde se află acum Moara lui Assan a început în anul 1853, sub comanda negustorilor Gheorghe Assan și Ioan Martinovici. Ulterior, a fost ridicat un întreg ansamblu de clădiri, folosite pentru depozitarea silozurilor și drept unități de producție.În 1903, în ansamblul de clădiri s-a ridicat și un mare siloz de cereale, înalt de 41 de metri, înregistrând recordul pentru cea mai înaltă clădire din București, la vremea respectivă.

Inchide