PDL a votat din „eroare”. UDMR a trădat „în cunoștință de cauză”

PDL a votat din „eroare. UDMR a trădat „în cunoștință de cauză
Publicat: 23/04/2012, 19:24
Actualizat: 24/04/2012, 01:37

Neatenți la ce votează, deputații PDL au fost de acord, marți,cu măsura reducerii TVA la 5% la alimentele de bază și aneimpozitării pensiilor mai mici de 2.000 lei. Astfel, plenulCamerei a adoptat două proiecte ale opoziției care vor ajunge lapreședintele Traian Băsescu, pentru promulgare. Printre cei cares-au pronunțat în favoarea textelor normative sunt și miniștriiGheorghe Ialomițianu, Elena Udrea și Ioan Botiș. Când au aflat ceau votat de fapt, democrat-liberalii nu și-au ascuns surprinderea.În frunte cu liderul lor, Mircea Toader, aceștia au declarat launison că au votat „din greșeală”. „Eu îmi asum greșeala, este oeroare pe care ne-o asumăm cu toții”, a declarat Toader. El aprecizat că îndreptarea erorii ar urma să se facă prin introducereaîn regim de urgență a unor proiecte de lege prin care vor fimodificate din nou articolele din legile abia votate.

Liderul deputaților PDL riscă înlocuirea dinfuncție

Gafa deputaților PDL care a dus la votarea legilor prin care, pede o parte, a fost redus TVA-ul aplicat la alimente, iar, pe dealtă parte, au fost scoase de sub impozitare pensiile cu o valoaresub 2000 de lei, a readus în rândul pedeliștilor mai vechea idee dea-l înlocui pe Mircea Toader din funcția de lider de grup. „Trebuiefăcut ceva cu domul Toader, pentru că așa nu se mai poate!”, aureacționat unii membri din conducerea PDL, anunțând că o decizie înprivința sancțiunilor ce ar putea fi aduse acestuia vor fi luatepână la viitorul birou permanent al partidului. Posibila înlocuirea lui Mircea Toader din fotoliul de lider de grup ar urma să fieluată în cadrul unei discuții restrânse a parlamentarilor cupreședintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase. Întrebat degândul dacă a luat în calcul părăsirea funcției, Toader a spus căîncă nu i-a cerut nimeni acest lucru, fără a exclude însărespectiva posibilitate: „Personal, nu îmi propun să demisionez.Dacă partidul îmi va cere acest lucru…. Dacă va fi o analizăpertinentă din care să reiasă că trebuie să demisionez, eu nu măvoi agăța de funcție”.

„Pentru” au fost și miniștrii Ialomițianu, Udrea șiBotiș

Miniștrii Finanțelor, Muncii și Dezvoltării Regionale, GheorgheIalomițianu, Ioan Botiș și Elena Udrea, s-au aflat, marți, înplenul Camerei Deputaților și, precum colegii lor, s-au pronunțatîn favoarea reducerii TVA și a neimpozitării pensiilor mici. Primuldintre aceștia a declarat că a fost vorba despre „o eroare”.
„S-a pus problema unui raport de respingere și votul a fost pentruraport de respingere”, a încercat Ialomițianu să explice situația.El a apreciat că, în acest moment, sunt două soluții: fiepreședintele țării retrimite legea în Parlament, fie Guvernulcorectează actul normativ. La rândul său, Ioan Botiș a recunoscutcă a votat în favoarea actelor normative și a subliniat că atâttimp cât Legislativul s-a pronunțat asupra neimpozitării pensiilormai mici de 2.000 de lei, Executivul trebuie să aplice:”Legislativul s-a pronunțat, noi, Executivul, trebuie să punem înaplicare”.

„Deputații UDMR au votat legile în cunoștință decauză”

Alături de PDL, și deputații UDMR au votat pentru TVA redus șineimpozitarea pensiilor. Spre deosebire de partenerii de Coaliție,aceștia susțin că s-au pronunțat în favoarea celor două actenormative în cunoștință de cauză.

„Mecanismul este următorul: la grup, există responsabili de temăiar la tema aceasta responsabili au fost cei doi colegi din comisiabuget (Petru Lakatos și Erdei Doloczki Istvan – n.r.), iar dacăsemnalul către liderul de grup a fost pozitiv, atunci sigur căgrupul urmărește decizia respectivă. Da, am votat în cunoștință decauză. De ce? Pentru că dacă semnalul a fost că este acceptabilacest punct de vedere de către specialiștii din comisia respectivă,atunci, normal că am votat în această direcție”. „Eu cred că legilese pot reîntoarce în Parlament prin decizia președintelui deretrimitere și de rediscutare”, a afirmat Korodi. El a adăugat că,personal, nu crede în oportunitatea neimpozitării pensiilor sub2000 RON, dar a votat „pentru”, deoarece acesta a fost semnalul datde liderii de grup. „Părerea mea este pensiile între 1000 și 2000de lei în continuare trebuie impozitate, dar pe TVA, pot să am opărere orientată pe cât înseamnă lipsă de la buget și nu cred căvolumul este chiar atât de mare. Am votat pentru că acesta a fostsemnalul dat de grup”, a arătat Korodi.

Un vot ca la Marea Adunare Națională

De regulă, atunci când, în plenul Camerei Deputaților, sevotează un proiect de lege, aleșii urmăresc semnalul liderilorgrupurilor parlamentare, așezați în prima bancă. Aceștia ridicădegetul mare atunci când votul trebuie să fie pozitiv și îl coboarăcând este negativ. Cum liderul deputaților PDL, Mircea Toader, adat colegilor săi semnalul că trebuie să se pronunțe favorabil,proiectul privind reducerea TVA la alimentele de bază a obținut 290de voturi „pentru”, nici un vot „împotrivă” și nici o abținere.Scorul l-a făcut pe președintele de ședință, democrat-liberalulIoan Oltean, să exclame: „Exact ca la Marea AdunareNațională!”.

Citește și:

O”EROARE” DE UN MILIARD DE EURO. Cum au votat greșit Udrea,Ialomițianu, Botiș

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Sorinel Puștiu și Klaus Iohannis, fotografie virală la New York! Ce l-a întrebat manelistul pe...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Netflix, în România: Tim Burton și Catherine Zeta – Jones filmează pe meleaguri mioritice
Marea CONFRUNTARE între ORBAN și CÎȚU! Se ALEGE PREȘEDINTELE PNL. LIVE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Adevărul despre Irina Tănase! Ce a făcut, de fapt, în timp ce Dragnea era la...
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...