Permisul analfabetului Bercea Mondial nu poate fi anulat. Răspunderea penală s-a prescris. Ce spun Poliția, Parchetul și Prefectura Olt

Redactor:
Gabriela Stefan
Permisul analfabetului Bercea Mondial nu poate fi anulat. Răspunderea penală s-a prescris. Ce spun Poliția, Parchetul și Prefectura Olt
Potrivit legii, anularea permisului de conducere se dispune în cazul în care acesta a fost obținut cu încălcarea normelor legale, situație constatată de instanța competentă.

Potrivit legii, anularea permisului de conducere se dispune încazul în care acesta a fost obținut cu încălcarea normelor legale,situație constatată de instanța competentă. Sandu Anghel, zisBercea Mondial, și-a luat permisul de conducere în anul 1990 laInspectoratul de Poliție al Județului Olt.

Bercea Mondial este analfabet și, potrivit legislației române,el nu putea obține permis. Dacă încălcarea normelor legale în cazullui Bercea este evidentă, problema este că nici o instituție nuvrea să sesizeze instanța de judecată, care ar putea să dispunăanularea permisului de conducere.

Parchetul nu a deschis nici un dosar pe aceastătemă

„Eu nu pot să-i anulez permisul decât dacă instanța constată că afost obținut fraudulos”, a declarat pentru gândul comisarulșef Lucian Diniță, șeful Poliției Rutiere. Întrebat cine ar puteasesiza instanța de judecată, șeful Poliției Rutiere a precizat căacest lucru ar putea să îl facă Parchetul.

Contactat de gândul, procurorulAdrian Aspră, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângăTribunalul Olt, ne-a declarat: „Nu avem în lucru așa ceva, nici undosar referitor la permisul de conducere al lui Sandu Anghel.Procedura de eliberare și de anulare a permiselor de coducere esteuna administrativă. Anularea permisului persoanei de care m-ațiîntrebat nu este de competența Parchetului de pe lângă TribunalulOlt. Sandu Anghel nu este cercetat în legătură cu acest aspect. Casă avem vreo competență, ar trebui ca pe rol să existe un dosarpenal referitor la modul de obținere a permisului, să fie cercetatepersoane. Or, un asemenea dosar nu există.”

În cazul permiselor obținute fraudu-los de la Pitești, acțiunilede anulare în instanță a permiselor au fost formulate de PrefecturaArgeș, pentru că – începând din anul 2005 – serviciile publicecomunitare, inclusiv cel „Regim Permise de Conducere șiÎnmatriculare a Vehiculelor”, au trecut în subordineaprefecturilor. Din acest motiv, am contactat Prefectura Olt pentrua vedea dacă urmează să sesizeze instanța de judecată în cazulpermisului lui Bercea Mondial. După ce a făcut câteva verificări,directorul Cancelariei Prefectului, dl. Petre Lupu, a declaratpentru gândul: „Acțiuneaîn instanță nu o facem noi, ci procurorul. Iar permisul se anuleazăde către șeful Poliției Rutiere după ce s-a obținut hotărâreajudecătorească”.

Răspunderea penală pentru eventualele infracțiuni s-aprescris

Un dosar penal referitor la modul în care Bercea Mondial a obținutpermisul de conducere nu mai poate fi deschis. Surse judiciare audeclarat pentru gândul: „Au trecutmai mult de 20 de ani de la obținerea permisului. Chiar dacăpermisul ar fi fost obținut prin dare mită și luare de mită -infracțiuni cu un cuantum mare al pedepselor – răspunderea penalăs-a prescris. De asemenea, s-a prescris și o eventuală răspunderedisciplinară. În consecință, posibilele infracțiuni săvârșite deBercea Mondial și cei care l-au ajutat nu mai pot fi pedepsite”.Faptul că interlopul nu știe să citească a ieșit la iveală zileleacestea, când a trebuit să dea declarații la Parchet și în fațainstanței de judecată.

În fața procurorului de caz, Eugen Iacobescu, Bercea s-a lăudatcă el, spre deosebire de „intelectuali”, este un om deștept pentrucă a reușit să facă milioane de euro fără carte, în timp ce oameniicu facultate nu sunt în stare de nimic. De asemenea, în fațainstanței de judecată, a luat declarația consemnată de grefier șinu a știut ce să facă cu ea. Dintre miile de permise ilegale de laPitești – depistate într-o operațiune spectaculoasă a DirecțieiNaționale Anticorupție – doar unul dintre ele a fost anulatirevocabil de către instanța de judecată. Anchetatorii au stabilitcă un număr de 3500 de premise de conducere au fost acordate ilegalde Poliția Rutieră din județul Argeș. Prefectura a inițiat acțiunijudiciare pentru anularea a 415 dintre aceste permise.

CULMEAȘofer de tir analfabet

Între cei 3500 de posesori de permise obținute ilegal în Argeș seaflă și un analfabet. El a fost depistat întâmplător la un controlal Poliției Rutiere, el nu avea rovigneta. Când a fost pus săsemneze procesul-verbal, polițiștii au constatat că nu știe săscrie și să citească. Culmea, omul este posesorul unui permispentru toate categoriile și conduce un camion de marfă. Inclusiv laaudierile de la poliție a venit tot conducând acest camion. El nucunoaște semnele de circulație și le-a declarat polițiștilor că nuîși mai aduce aminte în ce a constat examenul pentru obținereapermisului auto. Acesta este doar unul dintre șoferii care, înperioada 2006 – 2008, și-au cumpărat carnet de conducător autoprofesionist de la polițiștii din Argeș.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide