PIAȚA UNIVERSITĂȚII, ziua a opta. De la clipurile video cu suporteri „trădători” la RĂZBOIUL declarațiilor politice Putere-Opoziție

Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/04/2012, 06:45

În ziua a opta a protestelor din România, a apărut filmulețul intitulat „Dovada că USL și-a plătit protestatarii” (la mitingul de joi). Clipul a fost negat vehement de reprezentanții PNL și PSD. Tot în ziua a opta, au apărut și imaginile cu suporterii „trădători”, urcați de jandarmi în dube și apoi coborâți fără nicio explicație.

Vineri, nu au fost violențe: oamenii veniți să-și susțină cauza au încheiat luându-se de mână și dansând.

Ziua de azi a fost prilej de război al declarațiilor între Putere și Opoziție. Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat că politicienii Opoziției au „confiscat” protestul și au instigat la violență, în timp ce președintele PNL, Crin Antonescu, a sugerat ca „Puterea să-și dea demisia în grup și să se organizeze alegeri anticipate”.

Președintele, premierul și miniștrii nu au ieșit nici astăzi cu vreo declarație, în schimb s-au întâlnit la Palatul Cotroceni cu secretarul general al PPE.

Iată mai jos filmul zilei de azi:

UPDATE 0:02 Protestele s-au încheiat, ultimii manifestanți din Piața Universității plecând spre casele lor. Locul lor a fost luat de oamenii care au venit să curețe piața.

UPDATE 23:42 60 de români din Lisabona au ieșit și ei să protesteze împotriva Puterii. „Am plecat din țară pentru un trai mai bun, dar vrem să ne întoarcem într-o Românie mai bună. Suntem solidari cu românii din țară”, a explicat organizatorul protestului, Cătălin Găinescu. El a precizat că românii din Lisabona vor mai organiza un protest duminică.

UPDATE 23:21 În Piața Universității mai sunt în jur de 100 de protestatari, majoritatea studenți. Ei scandează: „Jandarmi, nu loviți, mai bine gândiți!” sau „Voi aveți bastoane, noi mâinile goale”. Reporterii gândul transmit că jandarmii încep să părăsească piața și se îndreaptă către Cercul Militar.

UPDATE 23:16 Jandarmii au venit să evacueze Piața Universității.

UPDATE 22:46 Un protestatar de la Universitate proiectează, pe clădirea Facultății de Arhitectură, mai multe mesaje împotriva președintelui și a Guvernului, scrise pe Twitter de diverși oameni obișnuiți.

UPDATE 22:37 Aproximativ 200 de persoane mai protestează în Piața Universității din Capitală, în celelalte orașe din țară manifestanțiile s-au încheiat, a declarat, vineri seară, purtătorul de cuvânt al Ministerului Administrației și Internelor, Marius Militaru.

UPDATE 22:21 S-a încheiat și întâlnirea de la Cotroceni, dintre Traian Băsescu, Emil BoC, miniștrii PDL și secretarul general al PPE.

UPDATE 22:13 În Piața Universității mai sunt puțin peste 300 de oameni. În țară, majoritatea protestelor s-au încheiat.

UPDATE 22:05 Peste o sută de persoane au protestat, vineri seară, în Piața Vasile Milea din Pitești, o femeie venind la miting cu o pereche de pantofi purtată pe care a oferit-o simbolic ministrului Elena Udrea.

UPDATE 21:56 Peste o sută de persoane au protestat, vineri seară, în centrul municipiului Oradea, unii dintre manifestanți așezându-se la un moment dat în genunchi, pentru a rosti rugăciunea „Tatăl nostru”.

UPDATE 21:42 Aproximativ 150 de persoane au protestat, vineri, în fața Prefecturii Constanța, mai mult de patru ore deși afară ploua, manifestanții scandând: „Nu vă fie frică că Băsescu pică” sau „Nu producem cât furați, vă rugăm să ne scuzați”.

UPDATE 21:29 Protestul din Piața Mare din Sibiu, la care s-au adunat aproximativ 800 de persoane, s-a încheiat după ce manifestanții au străbătut mai multe străzi din oraș și au pichetat sediul PDL Sibiu.

UPDATE 21:28 Protestatarii din Piața Universității scandează „Vrem cianură pentru dictatură” și „Jandarmeria bate România”.

UPDATE 21:26 „Puterea nu vrea alegeri anticipate, dar nu e după ei. Nu mă interesează dacă vor ei, mă interesează că este posibil”, a mai spus Antonescu.

UPDATE 21:25 Protestul din municipiul Cluj-Napoca s-a încheiat, vineri seară, fără incidente, după ce participanții au mărșăluit pe străzile din centrul orașului, având pancarte cu mesaje precum „USL, nicio șansă”, „Vrem regele înapoi” sau „Nu ne vindem țara, afară FMI”.

UPDATE 21:24 Protestele s-au încheiat în mai multe orașe, la manifestații mai sunt 1.500 de persoane, din care 500 sunt în Piața Universității din Capitală, potrivit situației înregistrate până la ora 21.00, a declarat, vineri seară, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru.

UPDATE 21:21 „Guvernul are, față de proteste, atitudinea lui Mubarak, prin faptul că lasă oamenii în stradă și îi ‘încing’ cu jandarmii. Prelungirea unei stări de tensiune este nocivă din punct de vedere economic și social. Cel mai normal și civilizat ar fi ca Puterea să-și dea demisia în grup și să se organizeze alegeri anticipate”, a declarat președintele PNL, Crin Antonescu.

UPDATE 21:08 Protestul de la Târgu Mureș s-a încheiat, vineri seară, după ce manifestanții au străbătut, timp de două ore și jumătate, centrul orașului, oprindu-se și scandând lozinci antiguvernamentale la sediile PDL, UNPR, la Primărie, Prefectură și la monumentul dedicat eroilor Revoluției.

UPDATE 21:03 În jur de 20 de membri ai unei asociații de romi protestează pe platoul din fața Teatrului Național, nemulțumiți că Partida Romilor, condusă de Nicolae Păun, ar fi făcut o înțelegere cu PDL. Romii afișează o pancartă cu mesajul „Partida Romilor = Corupție”.

UPDATE 21:00 Corespondentul gândul din Piața Universității spune că, astăzi, atmosfera este mult mai relaxată, sunt mulți părinți cu copiii. În plus, nu par a fi suporteri în piață, motiv pentru care numărul jandarmilor este și el mult mai mic.

Astfel, ziua de astăzi pare una foarte diferită de cea de ieri, când jandarmii au „cules” suporterii din Piață, i-au urcat în dube, după care i-au coborât.

UPDATE 20:41 Cele aproximativ o sută de persoane adunate, vineri seară, în fața Primăriei Arad au protestat doar o oră și jumătate din cauza ploii abundente, astfel că nu a mai fost nevoie să fie trimiși acasă de către jandarmi.

UPDATE 20:33 Peste 3.500 de persoane protestează în toată țara, aproximativ 500 dintre aceștia fiind în Piața Universității din București, a declarat, vineri seară, purtătorul de cuvânt al Ministerului Administrației și Internelor (MAI), Marius Militaru.

UPDATE 20:30 Protestul de la Timișoara s-a încheiat, vineri seară, după aproape trei ore și după ce manifestanții au ars mai multe poze și caricaturi reprezentându-l pe premierul Emil Boc. Protestul de la Timișoara, la care au participat aproximativ 100 de persoane, s-a încheiat în jurul orei 19.30, după ce manifestanții aflați în Piața Victoriei au ars mai multe poze și caricaturi reprezentându-l pe Emil Boc.

UPDATE 20:28 Aproximativ 100 de persoane, majoritatea pensionari, au protestat, vineri seară, în Piața Prefecturii Craiova, numărul manifestanților scăzând comparativ cu zilele trecute din cauza ploii. Ei au scandat „Demisia!”.

UPDATE 20:26 Președintele PDL, Emil Boc, se află, vineri seară, la Cotroceni, alături de președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, președintele Senatului, Vasile Blaga și mai mulți miniștri, la o întâlnire cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez, informează PDL. La ședință participă și Traian Băsescu.

UPDATE 20:21 Corespondentul gândul din Piața Universității, Andrei Luca Popescu, ne-a trimis următoarea fotografie:

UPDATE 20:10 Aproximativ o sută de persoane au protestat, vineri seară, în fața Prefecturii Bistrița-Năsăud și a sediului PDL din Bistrița, înfruntând ninsoarea și lapovița și scandând lozinci antiprezidențiale și antiguvernamentale.

UPDATE 20:07 Aproximativ 400 de persoane au protestat, vineri seară, în Piața Unirii din Focșani, în pofida ploii și a temperaturilor scăzute, oamenii venind cu talăngi, trompete și vuvuzele și cerând demisia președintelui Traian Băsescu și a premierului Emil Boc.

UPDATE 20:04 Conform surselor, premierul Emil Boc ar fi la Cotroceni pentru a-i prezenta președintelui Traian Băsescu strategia de comunicare a PDL față de protestele din întreaga țară. Strategia ar fi ca vicepreședinții și prim-vicepreședinții PDL să aibă o „prezență cât mai activă” în presă.

UPDATE 20:00 Studenți ai Facultății de Istorie, care s-au alăturat protestului din Sibiu, au tras în țeapă vineri seară, în fața sediului PDL Sibiu, trei portocale despre care au spus că i-ar reprezenta pe Traian Băsescu, Emil Boc și Guvernul și au atras atenția partidelor din opoziție că ar putea păți la fel.

UPDATE 19:59 Aproximativ 60 de persoane au protestat, vineri, în fața Prefecturii Covasna, din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, față de președintele Traian Băsescu, acțiunea nefiind autorizată și încheindu-se fără incidente.

UPDATE 19:58 Aproximativ 15 manifestanți care aveau pancarte cu mesajul PDL=USL au fost huiduiți și îndepărtați de participanții la mitingul de vineri seară din fața Palatului Administrativ din Suceava, aceștia fiind considerați de protestatari drept „oameni plătiți de Bercea Mondial”.

UPDATE 19:40 Claudiu Gogu, șeful Dispozitivului de Cercetări Penale din cadrul Jandarmeriei Române, ar fi făcut astăzi o vizită la sediul PDL.

UPDATE 19:38 Aproximativ 200 de protestatari scandează, la Târgu Mureș, „Băsescule, de-ți pasă, demisia pe masă”, în timp ce șoferii unor autoturisme claxonează și înconjoară zona centrală a orașului, având afișe pe care scrie „Jos taxa auto” și „Taxa de poluare = o gogoașă mare”.

UPDATE 19:30 Senatorul PDL Radu Berceanu spune că și PDL poate aduna mii de oameni pentru o manifestație. „Dar ce, credeți că PDL nu poate să adune 10.000 de oameni să facă o manifestație? Vai de mine! Eu, care nu mai sunt în conducere, dacă mă apuc să dau telefoane, vă garantez că adun…”, a explicat Berceanu.

UPDATE 19:24 Premierul Emil Boc s-ar afla, în aceste momente, la Cotroceni, unde discută cu președintele Traian Băsescu.

UPDATE 19:16 În Piața Mare din Sibiu, 300 de persoane protestează, în ciuda lapoviței. Ei sunt acompaniați de un saxofonist.

UPDATE 19:15 Mitingul din Brașov s-a încheiat.

UPDATE 19:09 Ministrul Educației, Daniel Funeriu, a declarat, vineri, la Sibiu, că „România nu este scufundată în criză”, chiar dacă a trecut printr-o perioadă „extrem de dificilă”, și a apreciat că mulți români au înțeles necesitatea măsurilor de austeritate, care au evitat intrarea în derapaj.

UPDATE 19:08 100 de protestatari au ieșit în fața Primăriei din Arad, în ciuda ploii abundente. Ei scandează „Jos Băsescu” și au în mâini umbrele, nu pancarte, ca în zilele precedente.

UPDATE 19:00 Procurorii au deschis 32 de dosare penale în care sunt cercetați protestatarii.

UPDATE 18:58 Un senator PDL din Alba Iulia critică Guvernul. Nicolae Dobra a declarat că s-ar impune o remaniere a Guvernului deoarece sunt unii miniștri din actualul cabinet care „nu gestionează foarte bine domeniul lor”, el dând exemplul ministrului de Interne, Traian Igaș.

UPDATE 18:53 Un film postat pe youtube arată imagini de la mitingul USL de joi, de la Arcul de Triumf din Capitală, în care o persoană împarte câte 50 de lei câtorva manifestanți, după ce le caută numele pe o listă. Pe clipboardul ținut în mână de cel care împarte banii se pot observa siglele PSD și PNL.

UPDATE 18:44 Numărul participanților la protestele de vineri de la Timișoara și Alba Iulia este mai mic decât în zilele precedente, în Piața Victoriei din Timișoara manifestând circa 50 de persoane, în timp ce la Alba Iulia au fost aproximativ 25 de demonstranți.

UPDATE 18:27 La Brașov, protestatarii au ajuns în fața Primăriei. Pentru două minute însă, ei au blocat Bd. Eroilor și au strigat „Baricada din Brașov”. Un sfert de oră mai târziu, manifestanții au părăsit zona îndreptându-se din nou spre Piața Sfatului.

UPDATE 18:24 Vicepreședintele PDL Theodor Paleologu a acordat un interviu la RFI, în care și-a exprimat părerea față de proteste. „Comportamentul autist al clasei politice în general nu e deloc productiv. Unele reacții ale Puterii au fost tâmpite, anumite afirmații absolut deplasate. Numărul manifestanților nu e foarte mare, dar exprimă o nemulțumire mai larg răspândită în societate. PDL trebuie să răspundă prin dialog și ascultare. Foarte adesea, politicienii înțeleg prin dialog că vorbesc numai ei! E timpul să ascultăm, nu să vorbim noi”, a declarat Paleologu.

UPDATE 18:13 Corespondentul gândul la Brașov, Adrian Popescu, spune că 300 de oameni adunați în Piața Sfatului au pornit în marș spre sediul Primăriei. E un protest pașnic, brașovenii scandând lozinci anti-prezidențiale, precum „Băsescu, ai supt țara”, „Jos Guvernul” sau „Demisia”. De asemenea, se scandează și împotriva deputatului PDL Florin Postolachi, liderul Asociației 15 Noiembrie.

În Piața Sfatului se află și un grup de manifestanți care au o pancartă cu mesajul: „Grup de veghe pentru libertate și democrație. Piața Sfatului 2012”.

UPDATE 18:09 Profesorii care protestează în Piața Universității cer demisia Ministrului Daniel Funeriu.

UPDATE 18:08 1.600 de oameni protestează în 11 localități din țară, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Administrației și Internelor (MAI), Marius Militaru.

UPDATE 18:07 Aproximativ 500 de persoane protestează, vineri după-amiază, în Piața Palatului Culturii din Iași, cerând demisia Guvernului, mitingul fiind organizat de sindicatele ieșene din educație și sănătate.

UPDATE 17:47 Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări față de jandarmi pentru violențele din centru Capitalei, în timp ce mai mulți civili sunt cercetați în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Pitești, iar restul la București, potrivit unui comunicat de vineri al Ministerului Public.

UPDATE 17:46 Patriarhia a anunțat, într-un comunicat, că susține manifestanții și își va concentra dezbaterile din următoarele zile pe obținerea de soluții pentru revendicările acestora.

UPDATE 17:39 La această oră, sunt 500 de persoane la Universitate. Ei scandează „Jos Băsescu!”.

UPDATE 17:27 Aproximativ 80 de persoane protestează, vineri după-amiază, în Piața Victoriei din Deva, în pofida ploii, manifestanții având steaguri și pancarte cu mesajul „Jos Băsescu” și scandând „Nu contează câți suntem, pe Băsescu jos îl dăm”.

UPDATE 17:26 O delegație a persoanelor care au protestat, în ultima săptămână, în Piața Unirii din Cluj-Napoca s-a întâlnit, vineri, cu prefectul Florin Stamatian, căruia i-a înmânat o serie de revendicări pentru a fi trimise Guvernului și Ministerului Administrației și Internelor. Clujenii cer demisia lui Traian Băsescu și a Guvernului, dar și organizarea de alegeri anticipate.

UPDATE 17:15 300 de oameni, majoritatea profesori, protestează, în acest moment, în fața Palatului Culturii din Iași. Este a șasea zi consecutivă în care ieșenii ies în stradă.

UPDATE 17:08 La această oră, au loc proteste în nouă județe din țară, cele mai importante în Constanța și Galați.

UPDATE 16:57 Ministrul de Interne, Traian Igaș, pleacă din țară în mijlocul protestelor. El va participa, în perioada 25-27 ianuarie, la lucrările Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Copenhaga. Astfel, el nu va participa la lucrările Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, care va anliza modul de acțiune al forțelor de ordine la proteste.

UPDATE 16:53 „Sunt convins că președintele Traian Băsescu, chiar dacă tace, a înțeles mai bine ca oricine vocea străzii și va acționa cu curaj. Nu este cea mai grea încercare prin care a trecut Băsescu în mandatul său”, a scris europarlamentarul PDL Cristian Preda pe blogul său.

UPDATE 16:51 Un rapper a compus o melodie cu versuri dure, dedicat politicienilor de la putere.

UPDATE 16:37 Cadrele militare au anunțat că au primit autorizație pentru un protest pe care îl vor desfășura în București, pe 24 ianuarie, la care sunt așteptate pentru 2.000 de pers

UPDATE 16:33 Cei 250 de profesori care au pichetat sediul Ministerului Educației din București au ajuns acum în Piața Universității.

UPDATE 16:32 Au început protestele și la Constanța, unde sute de pensionari au ieșit în fața Prefecturii. Ei afișează pancarte cu mesaje ca: „Piticul și chiorul au mințit poporul!”.

UPDATE 16:25 În Piață a apărut și un protestatar cu o fotografie a Regelui Mihai I.

UPDATE 16:23 Un organism al OSCE pentru libertatea presei le-a cerut autorităților din România să ancheteze atacurile jandarmilor asupra jurnaliștilor.

UPDATE 16:18 Consilierul PDL Gheorghe Dogar s-a alăturat protestelor din Piața Universității. „Am 13 copii de crescut, nu îmi ajunge un singur salariu”, a declarat Dogar.

UPDATE 16:17 Primăria Capitalei a aprobat 16 proteste și marșuri în perioada 23-31 ianuarie, organizate de sindicaliști și societatea civilă, la sediul PDL din Aleea Modrogan, în zona Palatului Cotroceni, în Piața Victoriei sau la sediul Ministerului Mediului, din Piața Constituției.

UPDATE 16:14 Dorin Taban, lider al galeriei steliste: „Nu am recunoscut niciun suporter al Stelei în Piața Universității”. Jandarmii au anunțat că opt persoane sunt urmărite penal pentru violențele din București.

UPDATE 16:13 300 de oameni au ieșit în stradă la Galați.

UPDATE 16:09 „Sunt convins că se vor găsi soluțiile pentru a se evita greva generală a profesorilor. Cei care au primit în instanță dreptul la creștere salarială își vor primi banii, o parte anul acesta, o parte anul viitor”, a explicat Ministrul Daniel Funeriu.

UPDATE 16:08 Profesorii au plecat spre Piața Universității.

UPDATE 16:05 Studenții vor ieși din nou în stradă. La ora 19, aproximativ 150 de studenți de la Medicină, Istorie și Drept vor veni să protestee la Universitate. Ei sunt supărați atât pe Ministrul Educației, Daniel Funeriu, cât și pe Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, care trebuia să discute cu ei, dar nu a mai făcut-o.

UPDATE 16:00 La Universitate s-au strâns 200 de persoane, în special pensionari sau angajați cu salarii mici. Ei scandează „Demisia! Demisia!” și afișează pancarte cu mesajul „Alegeri anticipate”. Au apărut și protestatari cu sombrero, coifuri sau păpuși care îl reprezintă pe Traian Băsescu.

UPDATE 15:57 Elena Udrea despre proteste: „Sunt absolut firești, dar să nu fie confiscate de politicieni. Soluția nu este să-l schimbăm pe Boc cu Ponta”.

UPDATE 15:56 Profesorii au anunțat că ar putea face o grevă generală pe 6 februarie. Aceasta ar putea fi în tot sistemul bugetar, nu doar în învățământ. Dascălii au anunțat că vor un nou ministru.

UPDATE 15:51 Jandarmeria a anunțat că PNL va fi sancționat penal pentru că a blocat Piața Victoriei și bulevardul Magheru. La rândul lor, reprezentanții USL cer jandarmilor încetarea violențelor.

UPDATE 15:48 În paralel cu protestul de la Universitate, peste 100 de profesori pichetează sediul MECTS, cerând demisia ministrului Daniel Funeriu. Cadrele didactice au pancarte pe care scrie: „Un coleg de gen neutru a distrus învățământul”, „Rușine Funeriu, rușine Funeriu, rușine Funeriu”.

Profesorii sunt sindicaliști ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației „Spiru Haret” și Federației Educației Naționale (FEN). Ei vor picheta sediul MECTS între 15.00 și 16.00, iar apoi au anunțat că vor merge în Piața Universității.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii