PREMIERĂ: Clasificarea PROGRAMELOR DE STUDIU. Ministerul Educației împarte ofertele universităților în cinci grupe. Vezi aici ce valoare are facultatea ta

Redactor:
Raul Florea
Unde găsești cea mai bună ofertă din România dacă vrei să faci Inginerie, Drept, Medicină, Farmacie, Filosofie, Sociologie, Economie, Științe politice, Litere, Limbi străine, Matematică etc.

Studenții și candidații la facultate vor putea ști începând din acest an cât de performant este programul de studii pe care îl urmează. Ministerul Educației a finalizat clasificarea tuturor programelor oferite de universități împărțindu-le în cinci categorii valorice: de la A- cel mai bun, la F- cel mai slab.

Conform evaluării MECTS, doar o cincime dintre programele oferite pe piața educațională pot fi considerate de top. În categoria B se înscriu 22,1% din totalul de 1075 de programe, în timp ce categoria C strânge aproape un sfert dintre programele de studiu. Cele mai puține se regăsesc în grupa D- 12%, în timp ce clasa E adună 20% din programe.

Clasificarea arată că spre exemplu, programele de top în domeniul matematicii sunt cele derulate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din Craiova, Universitatea din București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În domeniul Chimie, programele de top sunt cele ale Universității din București, Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Cele mai bune programe de Geografie și Fizică aparțin Universității din București, Universității de Vest din Timișoara, Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În privința Biologiei, programele de clasa A sunt cele ale Universității „Babeș-Bolyai” și cele ale Universității din București, în timp ce Dreptul de categorie A aparține Universității din București, Universității „Bbaeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Sociologia are doar două programe de tip A: în cazul Universității din București și al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Programele de top în economie se derulează în schimb, la Academia de Studii Economice, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Filosofia se încadrează în categoria de elită la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în timp ce programele de psihologie din prima grupă aparțin Universității „Babeș-Bolyai” și Universității de Vest din Timișoara .

Vezi aici ierarhizarea programelor de studiu

AFLĂ MAI MULT: EDITORIAL RAUL FLOREA – Clasificarea făbricuțelor de diplome: primul pas spre ordonarea haosului din învățământul superior

Clasificarea programelor de studiu vine în completarea clasificării universităților, proces prin care ministerul a împărțit instituțiile de învățământ superior în trei categorii:
1. universități de cercetare avansată și educație
2. universități de educație și cercetare
3. universități de educație


Ce să facă evreii cu leii? Reportaj – interviu VIDEO realizat de CTP cu Naestro Nae Caranfil pe platoul de filmare la „Closer to the moon”

Este asta România ta? O galerie foto DEFĂIMĂTOARE despre România, pe un site polonez


Așa cum era de așteptat, majoritatea programelor de elită se regăsesc în cadrul universităților din prima categorie. 55% din programele de tip A sunt derulate de universitățile de cercetare avansată, 34%, în cele de educație și cercetare și doar 10% în cele de educație.

La polul opus, doar 1,7% din programele de tip E se desfășoară în universitățile de top, iar 18% în cele de educație și cercetare. Universitățile din cea de-a treia categorie însumează aproape 80% din programele categoriei E.

Click pentru a mări

Deși o parte dintre indicatorii folosiți în clasificarea universităților și a programelor de studiu au coincis, evaluarea a fost diferită în cele două cazuri. Căci, în timp ce clasificarea universităților a ținut cont în primul rând de rezultatele cercetării științifice, clasificarea programelor de studiu a vizat întâi de toate partea de predare-învățare.

Pe lângă instrumentul livrat celor care doresc să urmeze facultățile românești, clasificarea programelor aduce și rectoratelor un indicator de performanță, care ar putea fi folosit și în cazul fuziunilor.

Oricum, ministerul promite că începând de anul viitor, clasificarea va dispune de mai multe date orientative care vor putea fi stabilite în urma statisticilor realizate de universități.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
ULTIMA ORĂ. Cât de bogat e Gigi Becali! Femeia apropiată de miliardar spune ce avere...
ULTIMA ORĂ! Atât o să ai de plătit pentru energia electrică dacă nu închei un...
Poliţiştii din Quebec au amendat o femeie pentru că îşi plimba soţul în lesă
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Secretele laboratorului din Wuhan, publicate de Departamentul de Stat al SUA
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
SĂPĂTURI într-un vechi sit arheologic rezolvă unul dintre marile MISTERE ale istoriei. „Au fost ȘTERȘI...
Veste teribilă! Un nou VORTEX polar în România. O să afecteze grav prețul la electricitate
Mesaje de Sfântul Anton de trimis pe Whatsapp, Facebook Messenger și SMS – 29 de...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
ȘOC! Se anunță un DEZASTRU total pentru România! Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR...
Inchide