ROMÂNIA – ÎN AȘTEPTAREA UNOR CUTREMURE DE 6 GRADE pe scara Richter. Mărmureanu: „Ne vor zgâlțâi, dar nu murim”

Redactor:
Matei Ioan
ROMÂNIA – ÎN AȘTEPTAREA UNOR CUTREMURE DE 6 GRADE pe scara Richter. Mărmureanu: „Ne vor zgâlțâi, dar nu murim”
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pamântului, a declarat că în România se pot produce în perioada următoare cutremure de peste 6 grade pe scara Richter, dar acestea nu vor trece de 7 grade - magnitudine considerată critică, la noi.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului deFizică a Pamântului, a declarat că în România se pot produce înperioada următoare cutremure de peste 6 grade pe scara Richter, daracestea nu vor trece de 7 grade – magnitudine considerată critică,la noi. „În România, Vrancea este extrem de periculoasă la uncutremur peste 7 grade, la 4 și ceva avem zilnic cutremure”, asubliniat Mărmureanu. El a precizat, însă, că nici până în 2030 „nuvom avea un cutremur catastrofal”.

„Cutremure de peste 6 grade am avut în ultimii 30 de ani. Deexemplu, în 1986 am avut un cutremur de 6,95, în 1990 am avut unulde 6,7, iar în 2004, de 6,2. Nu au fost victime. Acestea nu suntpericuloase pentru România”, a declarat Gheorghe Mărmureanu pentruagenția Mediafax. El a subliniat că „un cutremur catastrofal” înVrancea înseamnă să aibă peste 7 grade pe scara Richter. „Tectonicaacum este ocupată cu Asia. Eu cred că nici până în 2022 sau nicipână în 2030 nu vom avea un cutremur catastrofal”, a mai spusMărmureanu.

Directorul Institutului pentru Fizica Pământului spunea, joi,referindu-se la intensificarea activității seismice, că în Româniase petrec foarte multe cutremure pe an, de intensitate mică, subpatru grade pe scara Richter, însă acestea nu activează cutremureleadânci, adică cele periculoase. La acest moment, institutul dețineaparatură performantă, care poate înregistra chiar și un cutremurde 0,02 grade, dar profesorul Mărmureanu spune că nu existăpredicții – concluziile specialiștilor fiind stabilite pe bazaanalizelor făcute în ultimii 600 de ani.

Conform site-ului Institutului Național pentru FizicaPământului, de luni și până joi s-au produs în România nouăcutremure, de până în 3 grade pe scara Richter. Ultimul cutremur depeste 4 grade pe scara Richter s-a produs în 30 septembrie, în zonaVrancea. Seismul a avut atunci 4,6 grade pe scara Richter și s-aprodus la o adâncime de 120 de kilometri, fiind resimțit înBucurești. „Putem avea oricând cutremure și de 5 și de 6grade pe Richter. Sunt nesemnificative”, ne-a declaratieri profesorul Mărmureanu. Joi, el a explicat ce înseamnă uncutremur între 6 și 7 grade pe Richter: „Ne vor zgâlțâi, dar numurim”

„Repet, Un cutremur de peste 7 grade nu poate fi prea devreme.Cel puțin, azi, mâine, clar nu poate fi. Unii dintre noi poate nicinu o să-l mai apucăm. Până nu se înmagazinează suficientă energieîn Vrancea, pentru un cutremur mai mare, nu se va rupe nimic, căcideocamdată nu are ce. Iar pentru România, cutremurele sub 7 gradenu au pus probleme niciodată. Tot ce are magnitudinea sub 7 gradepe Richter nu este semnificativ nici pentru România, nici pentruBucurești”, a adăugat Gheorghe Mărmureanu.

Elvira Gheorghiță, Mediafax

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide