• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Soluția Brânză. Deputatul William Brânză a inițiat o lege prin care pune o taxă pe banii trimiși în țară de căpșunari. Plus: „Să impozităm și tranșa FMI. E o idee foarte bună”

Soluția Brânză. Deputatul William Brânză a inițiat o lege prin care pune o taxă pe banii trimiși în țară de căpșunari. Plus: „Să impozităm și tranșa FMI. E o idee foarte bună”
Românii din diaspora care trimit bani în țară din străinătate ar putea fi nevoiți să cotizeze la stat cu 1% din valoarea sumei transferate.

Românii din diaspora care trimit bani în țară din străinătate arputea fi nevoiți să cotizeze la stat cu 1% din valoarea sumeitransferate. Ideea aparține deputatului PDL William Brânză, șefultuturor filialelor partidului din străinătate, care a întocmit unproiect de lege menit, după cum susține acesta, să redistribuie oparte din banii conaționalilor săi care muncesc peste hotare, cătrecomunitățile românilor.

Deși, în textul aflat în dezbaterea senatului scrie clar că”entitățile care efectuează transferuri de bani ale persoanelorfizice, în și din străinătate, vor reține echivalentul a 1% dinsuma transferată”, fapt ce presupune, practic, taxarea celor caretrimit bani, deputatul Brânză susține că impozitarea se va aplicabăncilor și firmelor de transfer, astfel încât persoanele să nu fieafectate. „Se va reține 1% din profitul pe care băncile îl fac dinacest transfer, iar sumele se vor întoarce, prin intermediulproiectelor, către comunitățile românești din diaspora. Dacă, deexemplu, cineva trimite în țară o mie de euro, destinatarul varidica tot o mie de euro”, a explicat William Brânză, pentruGândul, precizândcă sumele care vor ajunge la stat vor fi gestionate de guvern:”Banii vor fi colectați la Ministerul de Finanțe și vor fidestinați proiectelor pe care ONG-urile le vor derula prinDepartamentul Românilor de Pretutindeni, sau prin Direcția deStrategii Guvernamentale. Proiectele pot viza manifestărileculturale, lansările de carte, înființarea de reviste, saupromovarea turismului”. Inițiatorul proiectului este de altfelhotărât să-și vadă inițiativa transformată în lege. „Sper caproiectul de lege să fie aprobat în această toamnă. Deocamdată deaflă în dezbatere la comisia de buget finanțe a Senatului”.

Întrebat de Gândul mai înglumă, mai în serios, dacă nu cumva, în ideea valorificării banilorcare intră în țară nu ar trebui impozitată și tranșa FMI careajunge în bănci, William Brânză ne-a răspuns: „E o idee foartebună. Nu m-am gândit la asta. Putem analiza și se poate face unproiect separat”

Cât transferă în țară muncitorul român din Spania sauItalia

Dacă va fi adoptată de senat, care este cameră decizională,legea va strânge sume importante, având în vedere valoareatransferurilor. Doar în primele două luni ale acestui an au intratîn țară 874 de milioane de euro. Conform Băncii Naționale, înperioada ianuarie-noiembrie 2008, românii care lucrează înstrăinătate au alimentat economia cu 7,8 miliarde de euro, 67% dintotalul remiterilor provenind din Spania și Italia.

Sumele transferate diferă în funcție de statul în care româniiîși găsesc loc de muncă. Dacă, din Italia, Spania, sau Grecia,ajung în medie 350 de euro pe lună de la fiecare român, din Angliasau Irlanda suma medie lunară transferată este de 700 de euro.Conform datelor Western Union, criza a modificat și comportamentulromânilor care își susțin familiile muncind peste hotare. Astfel,transferurile sunt mai mici ca valoare, însă mai dese, iar 65% dinbanii primiți de familiile din țară se duc direct în consum.

Inchide