SPECIAL Un sinistrat către Băsescu: „Îmi e scârbă să văd că veniți și vă uitați la nenorocirea noastră”

SPECIAL Un sinistrat către Băsescu: Îmi e scârbă să văd că veniți și vă uitați la nenorocirea noastră
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 11:29

UPDATE9: Băsescu: Acesta e ultimul an în care sedau materiale pentru refacerea caselor afectate deinundații

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Dorohoi, căacesta este ultimul an în care statul le mai dă oamenilor afectațide inundații materiale pentru a-și reface casele, spunând călocuințele trebuie asigurate, transmite corespondentul Mediafax.”Este ultimul an când se dau materiale pentru refacerea caselor. Laanul, dacă nu ai casa asigurată nu vă mai întreabă nimeni nimic”, aspus președintele Traian Băsescu.

Președintele Traian Băsescu, însoțit de miniștrii Elena Udrea șiGabriel Oprea, a ajuns, vineri, în jurul orei 17.00, în municipiulDorohoi, unde a inspectat mai multe case afectate de ape. Peparcursul vizitei, care a durat aproximativ o oră și jumătate,oamenii i s-au plâns președintelui că nu au locuri de muncă și l-auîntrebat cine le va reface casele distruse de viituri. Ei i-au spusșefului statului că nu mai au nimic și că nu au bani să îșiconstruiască noi locuințe.

O femeie în vârstă a cărei casă a fost vizitată de președintei-a strigat acestuia să nu mai taie pensiile și alocațiile,președintele răspunzându-i că nu s-au tăiat pensiile și întrebând-oce pensie are. Femeia i-a spus că are o pensie de 300 de lei, iarpreședintele a întrebat-o câți ani a muncit. Femeia a răspuns că amuncit 12 ani, șeful statului replicând: „cam puțin pentru o viațăde om”.


UPDATE8: Localnic din Dorohoi către Băsescu: Îmie scârbă să văd că veniți și vă uitați la nenorocireanoastră

Un bărbat din Dorohoi a cărui casă a fost distrusă de inundații i-aspus, vineri, președintelui Traian Băsescu, care a inspectatgospodăriile inundate, că îi este „scârbă” să vadă că acesta vineși se uită la nenorocirea oamenilor, afirmând că ar fi preferat săvadă ingineri.

„Îmi este scârbă când văd că veniți și vă uitați la nenorocireanoastră. Aș fi preferat să văd ingineri”, a spus bărbatul dinDorohoi. Traian Băsescu i-a atras atenția acestuia că la fațalocului sunt prezenți și ingineri, iar bărbatul a continuatspunându-i că de 20 de ani se fac comisii și constatări.

„Cine e vinovat pentru această viitură? Voiam să văd și eu unulcare să zică «domne, eu sunt inginerul ăla de la ape, am făcut oprostie, o greșeală tehnică, îmi dau demisia»”, a spus bărbatul,făcând referire la faptul că în 28 iunie, când a venit viitura, nui-a anunțat nimeni, însă a doua zi, când nu a mai fost viitură,autoritățile i-au pus în alertă pe oameni. „Am muncit ca un sclavîn străinătate. Toți banii i-am adus în țară și aici îmi vinegunoiul la poartă. Sunt îndurerat și mă doare inima când văd că aimei patru copii nu au nici un viitor”, a mai spus localnicul acărui casă a fost distrusă de ape. Băsescu i-a replicat că au unviitor, „dar ne-am obișnuit să ne privim propriul viitorurât”.

Bărbatul i-a mai reproșat președintelui birocrația care există îninstituții și faptul că atunci când au nevoie de serviciilefuncționarilor oamenii sunt trimiși de la un ghișeu la altul.Președintele a fost de acord, spunând că „statul a devenit undevorator de bani”.


UPDATE7: Președintele Traian Băsescu a declarat, vineriseară, la Dorohoi, că sinistrații din județele afectate deinundații vor fi ajutați cu materiale de construcție pentru a-șireface locuințele, el precizând că banii vor proveni de la bugetulde stat, după ce „se va tăia de la educație și sănătate”.

„Primul lucru pe care trebuie să îl facă oamenii este să fiesolidari unii cu alții. Cât despre sprijinul Guvernului, se facevaluări și vom pune la dispoziție materialele de construcție.Banii vor veni de la bugetul de stat. Se va tăia de la educație șide la sănătate”, a declarat șeful statului, la Dorohoi.


UPDATE6: Băsescu, întâmpinat laDorohoi de sinistrați care au început să plângă, strigând că nu maiau nimic

Președintele Traian Băsescu a ajuns, vineri după-amiază, înjurul orei 17.00, în municipiul Dorohoi, grav afectat de inundații,fiind întâmpinat de oameni care au început să plângă și să strigecă nu mai au nimic. Băsescu a ajuns la Dorohoi însoțit de miniștriiElena Udrea și Gabriel Oprea.

Șeful statului a mers la câteva case din municipiul Dorohoi gravafectate de revărsarea apelor, iar la vederea acestuia oamenii auînceput să plângă și i-au strigat că nu mai au nimic și că nu aubani să își construiască noi locuințe.

O femeie în vârstă a cărei casă a fost vizitată de președintei-a strigat acestuia să nu mai taie pensiile și alocațiile,președintele răspunzându-i că nu s-au tăiat pensiile și întrebând-oce pensie are. Femeia i-a spus că are o pensie de 300 de lei, iarpreședintele a întrebat-o câți ani a muncit. Femeia a răspuns că amuncit 12 ani, șeful statului replicând: „cam puțin pentru o viațăde om”.

Un alt localnic i-a cerut președintelui să îl ajute și să îi deao casă, iar acesta a răspuns: „Cine vă promite că vă face trei caseminte. Haideți să facem una”.


UPDATE5: Udrea a declarat la Dornești că brandulturistic al României va fi lansat în 29 iulie laShanghai

Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, adeclarat, vineri, în localitatea suceveană Dornești, în timpulvizitei făcute la locuințele distruse de inundații, că brandulturistic al României va fi lansat în data de 29 iulie, în cadrulExpoziției Mondiale de la Shanghai.

Udrea a declarat, vineri, că brandul turistic al României va filansat în data de 29 iulie, când este ziua României în cadrulExpoziției Mondiale de la Shanghai, dar în același timp va filansat și în România.

„Este brandul României pentru piața externă”, a spus Udrea,explicând astfel de ce lansarea se va face în cadrul acesteiexpoziții.


UPDATE4: Boc la Bacău: Oamenii evacuați din casesă stea liniștiți pentru că bunurile le sunt păzite

Premierul Emil Boc a declarat, vineri după-amiază, în județulBacău, că principala preocupare a autorităților trebuie să fie, înprezent, aceea de a nu exista noi decese în urma inundațiilor și aprecizat că persoanele evacuate din case trebuie să stea liniștitepentru că bunurile lor sunt păzite.

Boc a declarat, la ieșirea din sediul școlii din localitateaBogdan Vodă, unde se strâng ajutoarele pentru sinistrați, căprioritatea este în acest moment să nu fie înregistrate noi decesedin cauza inundațiilor.

Premierul a mai spus că a doua preocupare a autorităților esteasigurarea pazei bunurilor din casele din care au fost evacuatefamiliile afectate de inundații.

El a spus că oamenii trebuie să stea liniștiți pentru căbunurile lor sunt în siguranță, paza fiind asigurată de cătrePoliție și Jandarmerie.

Totodată, Emil Boc a susținut că persoanele evacuate dinlocuințe au asigurată hrana, constând în conserve, pâine și apă,dar și pături. El a spus că pentru persoanele evacuate din caseexistă două variante: să meargă la căminele unităților deînvățământ în Bacău, dacă vor să beneficieze de hrană caldă, sau sărămână în locurile în care au fost cazați, lângă case, unde potprimi hrană rece.

La ora transmiterii acestei știri, premierul plecase din județulBacău. El urma să meargă și la primăria comunei Săucești,localitate grav afectată de inundații, însă nu a mai ajuns. În fațaprimăriei, zeci de localnici au protestat, vineri, și s-au certatcu autoritățile locale, pe care le-au acuzat că nu au făcut nimicpentru a evita situația în care s-a ajuns. La un moment dat,protestatarii au turnat apă pe viceprimarul localității, IrinaLepădat


UPDATE3: Băsescu a ajuns la Dornești, undeinspectează un pod afectat de viituri

Președintele Traian Băsescu a ajuns, vineri, în jurul orei15.30, în localitea suceveană Dornești, unde inspectează podulrutier de pe DN 17 A, Rădăuți-Siret, unde a cedat un pilon și undese lucrează pentru devierea cursului râului Suceava, astfel încâtsă se poată lucra la pilonul afectat.

Băsescu este însoțit de ministrul Dezvoltării Regionale șiTurismului, Elena Udrea, de ministrul Apărării Naționale, GabrielOprea și de președintele Consiliului Județean Suceava, GheorgheFlutur.

Șeful statului urmează să meargă în zona localității Dornești,unde 300 de case au fost inundate de apele râului Suceava.


UPDATE2: Băsescu le-a spus localnicilor să nu maiscoată mâlul din case, ci să recupereze „tot ce sepoate”

Președintele Traian Băsescu le-a spus localniciilor din Pătrăuțiale căror case au fost distruse de inundații să înceteze acțiuneade scoatere a mâlului din locuințe și să încerce să recupereze „totce se poate”, inclusiv cărămizi, pentru construirea de noi case înzone neinundabile.

„Mare rugăminte: găsește petice de pământ în zona neinundabilă”,i-a spus Băsescu primarului din Pătrăuți, adăugând că nu are senssă mai continue cu scoaterea mâlului din gospodării întrucât caselesunt distruse, ci trebuie să încerce să recupereze bunuri dinacestea, inclusiv materiale de construcție, în scopul construiriiunor locuințe noi.

În timp ce președintele inspecta casele distruse de apelerevărsate, o femeie a venit plângând la șeful statului întrebându-lce să facă. Președintele i-a răspuns: „Te muți, te muți mai sus. Numai construiești aici. Recuperați ce se poate recupera din casă, căo să faceți alta (…). O să vină materiale, bolțari, lemn șifaceți unde vă dă primarul”.

El i-a mai spus primarului să le transmită oamenilor că „nuconstruiește statul”. Băsescu a subliniat că statul o să facă totce se poate pentru a trimite în zonele afectate de inundațiimateriale de construcții, dar că oamenii sunt cei care trebuiesă-și refacă locuințele, ajutându-se unii pe alții.


UPDATE1: Băsescu i-a spus primarului din Pătrăuțisă asigure terenuri în zone neinundabile sinistraților

Președintele Traian Băsescu i-a spus primarului din localitateasuceveană Pătrăuți, unde se află împreună cu miniștrii Elena Udreași Gabriel Oprea, să asigure oamenilor ale căror locuințe au fostdistruse de apele revărsate terenuri în zonele neinundabile pentrua-și putea reconstrui locuințele.

De asemenea, șeful statului s-a interesat de situația în carelocuiesc, în prezent, oamenii care au fost afectați de inundațiileputernice, fiind informat că în cursul zilei de vineri urmează săsosească la Pătrăuți, de la Consiliul Județean Suceava, locuințelemodulare pentru persoanele rămase fără case.

Traian Băsescu le-a spus oamenilor că important este să le fieasigurată cazarea, în condițiile în care nu este o problemă cuasigurarea alimentelor.

La ora transmiterii acestei știri, Băsescu se afla chiar la casaunde marți o femeie a leșinat în timpul vizitei în zona respectivăa premeirului Emil Boc.


UPDATE: Șefulstatului și ministrul Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea, darși ministrul Apărării, Gabriel Oprea, au ajuns în localitateaPătrauți din județul Suceava, următoarea oprire în cadrul viziteidin zonele afectate din Moldova fiind la Dorohoi, în Botoșani.

Premierul Boc se deplasează acum spre comuna Săucești.Localnicii din Săucești au intrat într-un conflict cu autoritățilelocale, pe care le acuză de nepăsare. Primarul nu este de găsit,iar oamenii s-au adunat în fața primăriei.

Aproximativ 50 de oameni le reproșează autorităților că nu aufăcut nimic și că din cauza lor au ajuns în situația de a rămânefără case. Oamenii furioși se ceartă cu autoritățile și îiapostrofează strigându-le: „Sunteți niște hoți. Ne-ați promis încampanie și uitați ce este aici”.


Președintele Traian Băsescu este așteptat, vineri după-amiază,în localități afectate de inundații din județele Suceava șiBotoșani, au declarat surse politice, citate de Mediafax. PreședinteleBăsescu va merge, la ora 14.00, în localitatea Pătăruți, dinjudețul Suceava, iar la ora 16.00 va ajunge în municipiul Dorohoi,din județul Botoșani, au precizat sursele citate.

Potrivit Prefecturii Suceava, inundațiile din această săptămânăau afectat 81 de localități din județ, fiind evacuate 1.610persoane, 63 de case fiind distruse, un număr de 4.949 de casefiind afectate atât de inundații, cât și de alunecările de teren,iar 602 case fiind izolate.

Conform unei informări a Inspectoratului General pentru Situațiide Urgență (IGSU), dat vineri publicității, peste o sută delocalități din 14 județe au fost afectate de ploile din ultimele 24de ore, iar 7.762 de persoane au fost evacuate.

În ultimele 24 de ore, în urma ploilor torențiale și creșteriidebitelor râurilor au fost afectate 104 localități din 14 județe(Alba, Bacău, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Galați, Giurgiu,Harghita, Ialomița, Iași, Neamț, Suceava, Tulcea, Vaslui), fiindevacuate 7.762 persoane.

În total, au fost afectate 3.903 gospodării, anexe gospodărești,curți și grădini, 396 locuințe și 607 subsoluri.

Cel mai grav afectate de inundațiile puternice, ca urmare arevărsării Siretului, care a înregistrat debite istorice, au fostjudețele Botoșani, Suceava, Iași, Neamț și Bacău.

La ora transmiterii acestei știri, sunt în alertă autoritățiledin comuna băcăuană Săucești, unde râul Siret a trecut peste digulde protecție ridicat de autorități din saci cu nisip și s-arevărsat inundând localitatea, în prezent cei peste două mii delocalnici fiind evacuați.


Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Cum cureți fierul de călcat cu un truc genial. Durează doar trei minute, toate gospodinele...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Dacia i-a dat lovitura lui Volkswagen. Ce a reușit acum, pentru a doua oară consecutiv
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...