Stratul de ozon s-ar putea subția deasupra României în următoarele zile. CE SPUN SPECIALIȘTII ROMÂNI

Redactor:
Alexandra Pele
Stratul de ozon s-ar putea subția deasupra României în următoarele zile. CE SPUN SPECIALIȘTII ROMÂNI
O subțiere semnificativă și rapidă a stratului de ozon, pe o porțiune foarte mare, are loc în aceste zile deasupra Polului Nord. Cercetătorii avertizează că fenomenul va afecta țările din Europa de Est în perioada 30-31 martie.

O subțiere semnificativă și rapidă a stratului de ozon, pe oporțiune foarte mare, are loc în aceste zile deasupra Polului Nord.Cercetătorii avertizează că fenomenul va afecta țările din Europade Est în perioada 30-31 martie.

Efectele diminuării stratului de ozon nu vor afecta țaranoastră, „în mod sensibil”, cred însă experții ANM. „Diminuareastratului de ozon (aflat în atmosfera foarte înaltă, la cam 32-35de kilometri față de suprafața terestră) nu e foarte intensădeasupra teritoriului României, nici azi, nici în zileleurmătoare”, a declarat pentru gândul Roxana Bojariu, climatologANM. „Modelele de predicție bazate pe date de observație, care țincont și de mișcările atmosferice în zona înaltă, sugereazăexistența unor concentrații de ordinul a 300-350 de unități Dobsondeasupra țării noastre. O diminuare serioasă a stratului de ozonînseamnă concentrații mai mici de 220-200 de unități Dobson. Astfelde concentrații reduse de ozon în atmosfera înaltă se vorînregistra, în zilele următoare, la nord și nord-est de România, înpeninsula Scandinaviei, nordul Câmpiei Ruse până la Urali”, explicăBojariu.

Ce a provocat fenomenul

Măsurătorile de la Polul Nord au fost realizate cu ajutorul uneirețele internaționale formată din peste 30 de stații de sondare astratului de ozon, aflate în zona arctică și subarctică. Acestea auconstatat o subțiere semnificativă și rapidă a stratului de ozon,pe o porțiune foarte mare deasupra Polului Nord. Cercetătoriiavertizează că fenomenul va afecta Scandinavia și Europa de Est, înperioada 30-31 martie. „Pierderea ozonului se produce foarte repedeși nu credem că se va opri în următoarele 10-14 zile”, spune MarkusRex, un climatolog al institutului, citat de EurActiv. El a maiprecizat că este „absolut posibil” ca straturile foarte subțiri alefâșiei de ozon să se transforme în „găuri de ozon”.
Deficitul foarte mare din stratul de ozon din zona Polului Nord afost cauzat, pe de o parte, de aglomerarea unor substanțe careprovoacă distrugerea ozonului, prin transportul global asigurat decirculația generală a atmosferei, a explicat Bojariu pentrugândul. „Pe dealtă parte, reacțiile fotochimice în care intră aceste substanțe,distrugând ozonul, sunt favorizate de temperaturile foarte scăzutedin atmosfera înaltă, temperaturi ale maselor de aer izolateprintr-un adevărat > polar”, mai spuneclimatologul ANM care atrage atenția că astfel de fenomene sunt maiintense deasupra Antarcticii decât deasupra Arcticii.


Legătura dintre stratul de ozon și schimbărileclimatice

Distrugerea stratului de ozon este cauzată de o reacție chimicădintre clor și brom, care are loc în stratosferă, la temperaturifoarte scăzute, precum sunt cele din Antarctica.
Acești atomi de halogen (denumire generică a elementelor fluor,clor, brom ș.a.) au ajuns în atmosferă sub forma unor poluanțiproduși de anumite aparate create de om, interzise în 1987 prinProtocolul de la Montreal. Braathen, un expert al OrganizațieiMondiale a Meteorologiei, a estimat că stratul de ozon va reveni lanivelurile din anii ’80 de-abia în 2050. Până atunci, este foarteprobabil ca situația de la Polul Nord să se repete.
„Nu putem exclude nimic. Paradoxal, când se încălzește clima,stratosfera se răcește”, explică Braathen care crede că există olegătură între deteriorarea stratului de ozon și climă.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o MALADIE și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Dezvăluirile Andreei Berecleanu despre plecarea de la Antena 1
Inchide