Tăierile bugetare de la Atlantic la Pacific

Redactor:
Bogdan Munteanu
Tăierile bugetare de la Atlantic la Pacific
Reducerea nediscriminatorie a salariilor tuturor bugetarilor (cu 25%) și a tuturor pensiilor (cu 15%) se arată a fi unele dintre cele mai dure măsuri de austeritate luate în lume.

•Estonia – fond de salarii în sectorul public reduscu 18%, pensii reduse, mai puțini bani pentru asistență șisubvenții agricole, deși deficitul e de 1,7%.
•Franța are un deficit de 8% și a anunțatînghețarea pe trei ani a cheltuielilor publice, cu o singurăposibilă reducere de salarii (în cazul miniștrilor).
•Germania pregătește înghețarea pensiilor,reducerea unor ajutoare sociale și o posibilă creștere de taxe,pentru a diminua deficitul de 3,3% pe an.
•Grecia s-a angajat să-și reducă deficitul de la13,6% (2009) la 2,6% (2014), prin înghețarea salariilor și apensiilor, creșterea cu 10% a accizelor și a TVA de la 19 la23%.
•Irlanda a redus cu 5% salariile bugetarilor (25%pentru miniștri) și a crescut taxele, pentru a scăpa de deficitulconsiderabil (11,5%).
•Italia vrea să ajungă de la un deficit de 5,3%(2009) la unul sub 2,7% (2012), astfel că a înghețat salariile, aredus angajările în sectorul public și bugetele pentru comunitățilocale.
•Letonia a redus salariile în sectorul public cu28%, a crescut impozitul pe venit de la 16 la 23%, TVA de la 19 la21%, dar și alte taxe, având un plan de scădere a deficitului de la8,5% (2010) la 3% (2012).
•Spania vizează un deficit de 6,5% în 2011 (de la11,2% în 2009) și va reduce cu 5% salariile bugetarilor (15% pentruminiștri, 10% pentru parlamentari) și înghețarea pensiilor timp deun an.

INFO PLUS

Boc, convins că alții taie mai rău decât el

„În 2010, de la Atlantic la Pacific, lumea este în continuare încriză economică și țări atât din UE, cât și de din alte continentesunt nevoite să ia măsuri de austeritate mai dure ca oricând și derestrângere a cheltuielilor bugetare”, a spus, miercuri, premierulEmil Boc într-un discurs la Forumul Național al IMM de la PalatulParlamentului.

El s-a plâns că „din nefericire, în România, se vorbește foartepuțin de ce se întâmplă în altă parte, parcă am trăi într-un turnde fildeș sau bloc de sticlă”. Totuși, Boc este convins că „oameniivor înțelege că măsurile de austeritate nu sunt împotriva cuiva, cănu dorim să punem o clasă socială împotriva alteia și că ce s-afăcut este benefic pentru România”.

Reducerea nediscriminatorie a salariilor tuturor bugetarilor (cu25%) și a tuturor pensiilor (cu 15%) se arată a fi unele dintrecele mai dure măsuri de austeritate luate în lume. Deși premierulEmil Boc amintea, miercuri, de măsuri „mai dure ca oricând”, luate”de la Atlantic la Pacific”, o analiză a unor decizii similarearată că, în România, austeritatea ar putea fi mai dureroasă decâtoriunde.

În timp ce bugetarii greci au protestat cu zecile de miiîmpotriva tăierii celui de-al 13-lea și al 14-lea salariului șiînghețării angajărilor (o nouă angajare la fiecare cinci ieșiri dinsistemul public), cei din România sunt foarte aproape de a rămânefără 25% din salariul de bază. O reducere mai mare (28%) s-aînregistrat doar în Letonia, țară care a suferit o scădere de 18% aPIB în 2009, față de 2008.

Și în Spania, unde se va tăia doar 5% din salariul bugetarilor,sindicatele anunță greve de amploare, dar nici în alte state careau optat doar pentru reduceri de cheltuieli, nu și măriri de taxe(Franța, Bulgaria), pensiile rămân neatinse.

Vârstă de pensionare mai mare, dar pensiiintacte

Spre deosebire de pensionarii din România, cei ajunși deja lapensie în alte țări cu probleme bugetare scapă cu pensia intactă.Guvernul de la Sofia și cel de la Madrid au înghețat pensiile, darnu le-au redus. Într-un singur stat UE (Estonia), măsurile deausteritate au dus la o reducere a pensiilor, după ce acestea s-audublat între 2004 și 2008.

În schimb, Executivul leton a fost nevoit să renunțe la o legede micșorare a pensiilor aprobată la începutul lui 2009. Actulnormativ prevedea posibilitatea reducerii între 10 și 70%, înfuncție de cât de mult încasa pensionarul respectiv, dar măsura s-adovedit foarte impopulară.

Un grup de 9.000 de pensionari a depus o plângere la Curteaconstituțională de la Riga, care avea să le dea câștig de cauză lajumătatea anului trecut. Instanța a stabilit că Guvernul trebuie săreturneze banii începând cu martie 2010 până la sfârșitul lui 2015.Astfel, în loc de o economie, Executivul s-a ales cu altă datorie,căci are 140 milioane de returnat pensionarilor.

Principalele măsuri de austeriate luate în stateleUE

La scurtă vreme după criza financiară din SUA (septembrie 2008),spectrul reducerii de cheltuieli a început să amenințe statele UEputernic îndatorate. Din 2010, tot mai multe state au început săreducă salarii, cheltuieli publice, dar și să mărească taxele.Câteva dintre aceste măsuri sunt:

•Bulgaria a redus cu 10% salariile bugetarilor,înghețând pensiile. O intens dezbătută creștere a TVA nu a fostîncă pusă în aplicare. Sumele pentru subvenții și investiții auscăzut, pentru a duce deficitul de la 3,7% sub 2%. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Cum faci acasă cea mai gustoasă prăjitură cu cireșe și bezea. Ingredientul care nu trebuie...
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide