• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Țara cu arma în mână. Polițiștii confiscă 10 pistoale sau puști pe zi

Țara cu arma în mână. Polițiștii confiscă 10 pistoale sau puști pe zi
Peste 100 de infracțiuni au fost constatate săptămâna tre­cută, în urma celor 459 de controale efectuate pentru depistarea deținătorilor ilegal de arme și muniții. Peste 90 de persoane sunt cercetate pe­nal, alte 51 find amendate pentru în­călcarea regimului armelor și muniții­lor.

Peste 100 de infracțiuni au fost constatate săptămâna tre­cută,în urma celor 459 de controale efectuate pentru depistareadeținătorilor ilegal de arme și muniții. Peste 90 de persoane suntcercetate pe­nal, alte 51 find amendate pentru în­călcarearegimului armelor și muniții­lor. Valoare amenzilor este de peste30 de mii de lei. Potrivit polițiștilor de la Direcția Arme șiMuniții, cei mai mulți dintre cei prinși au arme neletale, pistoalecu aer comprimat sau cu gaz, pentru care însă ai nevoie de permisport-armă.

O altă categorie este cea a armelor de vânătoare modificateartizanal sau introduse în țară ilegal. De regulă armele sunt adusedin țări europene precum Bulgaria, Spania sau Italia. Cei maidornici să se înarmeze sunt tinerii sau bărbații sub 50 de ani,deși au existat și cazuri de femei de la care s-au ridicat arme defoc deținute ilegal.

Puști pentru braconieri, pistoale cu glonț pentruinterlopi

De cele mai multe ori, cei care dețin arme letale le folosesc labraconat. Ar­mele de vânătoare pot fi achiziționate cu ușurință dinunele țări europene, pre­cum Franța, după care sunt introduseilegal în țară. Dacă puștile sunt destinate vânătorii ilegale,pistoalele cu glonț sunt comandate de obicei de liderii interlopi,care le folosesc în reglările de conturi.

Prețurile de pe piața neagră a armelor variază, în funcție deperformanțe și fabricant. Astfel, un pistol cu glonț marca Browningse poate cumpăra cu aproximativ 1000 de euro, un pistol Makarov, defabricație rusească, vândut în magazin cu 300 de euro, poate ajungela prețuri de 500-600 euro pe piața neagră, în timp ce un pistolBeretta poate costa 1000 euro. O armă de vânătoare are prețuri carevariază între 500 și 1500 euro. Polițiștii spun că cei care au armedeținute ilegal caută soluții di­verse de a le ascunde. „Am găsitla per­cheziții arme ascunse sub pat, în păduri, în pod, substreașină, sub podele, în ziduri, chiar în spatele frigiderului”, adeclarat pentru Gândul un polițistde la Direcția Arme și Muniții.

Peste 100.000 de români dețin arme de foc

Potrivit IGP, la Registrul Național al Armelor erau înregistrațianul trecut peste 68 de mii de deținători de arme letale, careaveau aproape o sută de mii de astfel de arme. Dintre acestea, celemai multe sunt armele de vânătoare – 83 de mii. Alte zece mii suntarme de tir, folosite de antrenori și sportivi. O categoriespecială sunt armele de apărare și pază.

Aproape 800 de astfel de arme sunt deținute de o categorieprivilegiată, din care fac parte demnitari, parlamentari,polițiști, militari de carieră și magistrați. Același registruarată că peste 32 de mii de români dețin arme așa-zis neletale.Dintre acestea, 17 mii sunt cu bile de cauciuc și restul cu aercom­primat.Totuși, în cazul când se trage de aproape, și acestearme pot provoca răni mortale. Există, însă, o a treia categorie, acelor care dețin arme ilegal. Aproape 1900 de arme au dispărut larevoluția din 1989. Peste 250 dintre ele sunt încă de negăsit. Estevorba despre pistoale Carpați sau Ma­karov, puști mitralieră,carabine și chiar puști cu lunetă. Numărul armelor deținute ilegalnu poate fi, însă, estimat.

INFOCondiții pentru deținere arme letale

l dovadă că solicitantul este apt psihologic șimedical
l să nu fi săvârșit vreo infracțiune cu intențiecu o pedeapsă mai mare de un an
l dovada locului de depozitare a armei în condițiide siguranță
l pentru arme de vânătoare se cere dovadaapartenenței la o asociație de profil
l pentru armele de tir, dovada calității desportiv sau antrenor
l pentru arme cu glonț, dovada calității dedemnitar, diplomat, magistrat sau militar
l absolvirea unui curs de inițiere în arme șimuniții

Arme neletale
l dovadă că solicitantul este apt psihologic șimedical
l să nu fi săvârșit vreo infracțiune cu intențiecu o pedeapsă mai mare de doi ani

Inchide