VIDEO Judecătoarea Elena Turcu, prinsă BEATĂ LA VOLAN, achitată de INSTANȚĂ. De ce a cerut achitarea chiar procurorul care ar fi trebuit să o acuze

Redactor:
Vlad Mironescu
VIDEO Judecătoarea Elena Turcu, prinsă BEATĂ LA VOLAN, achitată de INSTANȚĂ. De ce a cerut achitarea chiar procurorul care ar fi trebuit să o acuze
Judecătoarea Elena Turcu a fost achitată de Înalta Curte de Casație și Justiție, ea fiind judecată pentru conducerea unui autoturism sub influența alcoolului, fără a fi stabilită exact alcoolemia, astfel că ICCJ a apreciat că fapta magistratei nu este prevăzută de legea penală.

Judecătoarea Elena Turcu de la Tribunalul Dâmbovița, prinsăbeată la volan, a fost achitată de Înalta Curte de Casație șiJustiție. Chiar procurorul de ședință a cerut achitareamagistratului, spunând că se impune doar sancționareacontravențională a acestuia. Elena Turcu a fost trimisă în judecatăpentru conducerea unui autoturism sub influența aloolului. Pentrucă nu a fost stabilită exact alcoolemia, ICCJ a apreciat că faptajudecătoarei nu este prevăzută de legea penală.
Decizia poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecătorial ICCJ.

Cum au decurs dezbaterile

ICCJ a finalizat, pe data de 1 aprilie, dezbaterile în procesul încare Elena Turcu a fost judecată pentru conducerea unui autoturismsub influența aloolului, judecătorii instanței supreme vizionând unmaterial cu înregistrarea incidentului din mai 2007, depus ca probăla dosar. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ)au audiat la ultimul termen de judecată un ultim martor din proces,au vizionat proba video a procurorilor și au ascultat pledoariilefinale ale acuzării și apărării.

Proba video a procurorilor a constat într-un colaj de imaginivideo, luate de la instituția de presă care a avut reporteri lafața locului în seara de 14 mai 2007, când s-a produs incidentul,pentru care Turcu a fost deferită justiției. Colajul video propusde procurori ca probă a arătat-o pe Elena Turcu care, în modconstant, a refuzat să colaboreze cu polițiștii care i-au cerut, înrepetate rânduri, fie să îi însoțească la secție, fie ulterior săsufle în aparatul alcooltest, fie să meargă la recoltare deprobe.

Judecătoarea a spus că nu era beată și că roșeața este oparticularitate a feței sale

Turcu a susținut din nou că la acel moment nu era beată, că roșeațade pe la față reprezintă o particularitate individuală pentru careea nu este vinovată și că modul în care a procedat la acea vreme afost „pe fondul unei stări sporite de tensiune”, motivată deprezența în permanență la evenimente a fetiței ei de numai șaseani.
Procurorul a conchis că atâta vreme cât din nicio probă nureiese valoarea înregistrată de alcooltest și din cauză căprocedura recoltării de probe de sânge a fost viciată în acest caz,în sensul prelevării a două mostre de sânge de câte 10 mililitri,nu poate fi atrasă răspunderea pe Legea penală, care prevede că sedeschide dosar penal pentru o alcoolemie mai mare de 0.8 la mie,dar există indicii suficiente că aceasta băuse, astfel încât poatefi sancționată contravențional.

Apărarea judecătoarei a respins această variantă de achitare și acerut judecătorilor achitarea Elenei Turcu pe motivul că fapta decare o acuză procurorii nu există. Astfel, apărarea a arătat că devreme ce nu există nicio probă validă care să ateste alcoolemiajudecătoarei, acuzația de „conducerea pe drumurile publice a unuiautovehicul având în sânge o îmbibație alcoolică peste limitalegală” se transformă în „conducerea pe drumurile publice a unuiautovehicul”, această din urmă variantă de faptă neregăsindu-se înCodul Penal sau cel rutier.

Apărarea a contestat toate probeleacuzării

„Să conduci o mașină pe drumurile publice nu reprezintă oinfracțiune”, au susținut avocații Elenei Turcu, care au arătat căprobele cu alcooltestul și cele de sânge nu pot fi luate în calculîn acest proces din cauza vicierii grave a procedurilor deefectuare. Astfel, în cazul alcooltestului, avocații au arătat căaparatul nu a reușit înregistrarea vreunei valori, de ambele dățidând eroare, care a fost înregistrată în memoria internă aaparatului. Avocații au arătat că valoarea de 0.9 la mie care sepoate vedea de două ori în materialul video este o valoare care afost luată în alt caz, nu cel al Elenei Turcu, dar postată peecranul aparatului de polițiștii care știau că presa filmeazăevenimentul într-o tentativă de manipulare a opiniei publice.

În realitate tot din materialul video a reieșit că la momentul cândElena Turcu a suflat de două ori în aparatul alcooltest acesta asemnalizat sonor eroarea de înregistrare, moment în care polițiștiiau plecat cu magistratul la spital pentru recoltarea desânge.

Despre recoltarea de sânge avocații au arătat că și această probăeste nulă datorită faptului că procedura recoltării sângelui a fostgrav viciată. Astfel, a arătat apărarea, Eleni Turcu i s-ar fi luatdoar o probă de sânge în vreme ce normele de reglementarea aleprocedurii prevăd că trebuie preluate două probe, la interval de ooră între ele, de câte zece mililitri.

Buletinul de examinare clinică: „Pare sub influențaalcoolului”

Judecătoarea Elena Turcu ar fi acroșat ușor un autoturism încare se aflau doi tineri, iar aceștia au apelat la poliție.Magistratul s-ar fi sustras recoltării probelor de alcoolemie, easusținând că se va supune unei asemenea analize decât în prezențașeful său.

În 25 februarie 2009, după ce i-a fost refuzată cererea depensionare de către Președinție, pentru că nu îndeplineacondițiile, Elena Turcu și-a dat demisia din funcția de președinteal Secției penale a Tribunalului Dâmbovița.

Din buletinul de examinare clinică rezultă că aceasta „pare subinfluența alcoolului” și că de la aceasta a fost recoltată osingură probă de sânge, în 7 mai 2007, la ora 23.40, iar motivulpentru care cea de-a doua probă nu a mai fost prelevată nu s-aconsemnat în formular.

Persoanele prezente au arătat că magistratul ar fi refuzat în modexpres recoltarea celei de-a doua probe, Turcu negând acest lucru,ea precizând că nu i-a mai fost solicitată o altă probă de sânge șică nici nu a cerut din proprie inițiativă o a doua recoltare.

Conform buletinului de analiză toxicologică emis de Serviciul deMedicină Legală Ploiești rezultă că în proba predată spre analizăs-a decelat o intoxicație etilică de 1 gr %o.

Catalin Lupasteanu,[email protected]

Inchide