VIDEOCHAT GÂNDUL. Cum a răspuns Horațius Dumbravă, președintele CSM, întrebat de cititorii Gândul cum a scăpat judecătoarea prinsă beată la volan

Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 23/04/2012, 21:40

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM),judecătorul Horațius Dumbravă, a participat,vineri, la videochatul gândul, unde a răspunslive întrebărilor cititorilor gândul.

Citiți în continuare un rezumat al răspunsurilor date de șefulCSM. De asemenea, puteți intra pe videochat pentru a urmăriînregistrarea completă.

• Când va merge bine justiția din România.„Toată lumea așteaptă ca justiția să meargă mai bine. Chiarjudecătorii așteaptă ca justiția să meargă mai bine. Cândva merge? Când toți vom face efortul pentru a ne îndepliniobiectivele pe care cu toții ni le-am propus. Adică să avempractică unitară, să avem performanță în cauzele pe care lesoluționăm, să nu avem rateuri, să nu avem erori judiciare. La acelmoment putem spune că justiția merge mai bine. Dacă acționămîmpreună, fie că e CSM, fie că sunt instanțele, parchetele, ÎnaltaCurte. Și cu ajutorul Legislativului și Executivului. Pentru cădepindem unii de alții: legi mai bune pot conduce la o justiție maibună”, a declarat președintele CSM.

• Cazul judecătoarei Elena Turcu, prinsă beată la volanși care a fost achitată de Înalta Curte. „Acum avem ohotărâre judecătorească care a rămas definitivă. La nivelulaparenței, doamna Elena Turcu este nevinovată. Pentru căavem o hotărâre judecătorească care spune că nu au fost probepentru a fi condamnată pentru infracțiunea pentru care a fosttrimisă în judecată. În schimb, la nivelul imaginii publiceavem o mare problemă, pentru că aceasta a dus o imagine defectuoasăjustiției. Sper că toți procurorii și judecătorii auînvățat ceva din acest caz. Atunci când ieșim pe ușa biroului,suntem cetățeni ca oricare alții. Nu ne putem permite să neprevalăm de calitatea noastră de judecător sau de procuror,indiferent de situație, pentru a avea un avantaj în raport cucetățenii simpli”, a precizat șeful CSM.

• Se mai poate face ceva în cazul judecătoareiTurcu? „Imediat după ce am aflat de hotărâreajudecătorească care a rămas definitivă, am luat toate actele careau stat la baza deciziilor fostului CSM. Din păcare, la acestmoment, CSM nu mai poate să facă nimic. Din punct de vederedisciplinar, s-a dat o hotărâre în anul 2008, iar pe Coduldeontologic s-a constatat că fapta este prescrisă,așa că la acest moment nu putem să facemaltceva decât să luăm act de hotărârea judecătoarească și să orepunem în funcție. Dar imaginea pătată a justiției rămâne și laacest lucru sper să reflectăm cu toții, judecători șiprocurori„, a declarat președintele Consiliului Superioral Magistraturii.

• Situația magistraților care sunt agenți subacoperire. „Aici, CSAT ar trebui să ne răspundă pentru că,potrivit legii, CSAT trebuie să verifice dacă sunt agenți subacoperire în funcție. Pentru că, pentru trecut, răspunde CNSAS șiaici aproape că am finalizat procesul de comunicare de către CNSASa deciziilor celor care au colaborat cu Securitatea. Spersă nu avem în sistem agenți sub acoperire indiferent de la ceserviciu ar fi”, a precizat Horațius Dumbravă.

• Despre erorile judiciare. „Erorile judiciarereprezintă o palmă pe obrazul justiției. Încercăm să stopăm pe câtposibil acest fenomen, care nu există numai în România. Știțifoarte bine că și în Statele Unite există erori judiciare. Dar,totuși, trebuie spus că procentul erorilor judiciare nu este atâtde mare pe cât spune percepția publică. Doar 6 la sută dintrehotărârile judecătorești sunt casate sau desființate de cătreinstanțele superioare. Aceasta este statistica, iar statistica numinte”, consideră șeful CSM.

• Desființarea SIPA. „Este foarte bine că s-adesființat SIPA, pentru că era la îndemâna ministrului Justiției.S-a desființat în 2005. Și s-au făcut abuzuri prin intermediulacestui serviciu. În sistem nu este nevoie de astfel de serviciisecrete. O problemă avem însă cu arhiva acestui serviciu, care estesigilată la Ministerul Justiției, și nu s-a stabilit ce să facem cuea”, este opinia șefului CSM.

• Sondaje despre imaginea Justiției. „Lanivelul justițiabililor, a celor care se judecă, avem câtevasondaje extrem de interesante. Un sondaj făcut la București înrândul celor care se judecă arată că încrederea în judecători estede peste 60 la sută. În schimb, încrederea în judecători a celorcare nu se judecă este de 25 la sută”, a precizat judecătorulHorațius Dumbravă pentru cititorii gândul.

• Sporurile salariale ale magistraților. „Dupăcâte știu, mai sunt foarte puține procese la acest moment. Cred căși sistemul s-a maturizat între timp. Oricum, nu am fost singuriibugetari care am inițiat în instanțe astfel de procese”, susțineșeful CSM.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Bomba dimineții despre PFIZER! Anunțul făcut ÎN MIEZ DE NOAPTE
Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021