Victoria Stoiciu, consilier al premierului: ”Datele bugetare din ultimii 20 de ani arată clar: stânga adună, dreapta toacă banii țării”

Victoria Stoiciu, consilier al premierului: ”Datele bugetare din ultimii 20 de ani arată clar: stânga adună, dreapta toacă banii țării”
Ajutor de peste 2.000 de lei lunar pentru o categorie de români, indiferent de ce venituri au aceștia / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 19/07/2023, 16:03
Actualizat: 19/07/2023, 16:11

Victoria Stoiciu, consilier de stat al premierului României, a făcut – în exclusivitate pentru GÂNDUL – o analiză asupra bugetelor țării din 2004 încoace. Concluzia: ”Datele bugetare din ultimii 20 de ani arată clar: stânga adună, dreapta toacă banii țării”.

Victoria Stoiciu a remarcat, astfel, că ”există un mit pe care propaganda liberală și de dreapta îl rostogolește agresiv și anume acela că în România dreapta e cea care agoniseste și stânga e cea care risipește. Se încearcă o portretizare a guvernelor social-democrate ca fiind iresponsabile și puse doar pe împărțit banii pe așa zise pomeni și alte cadouri electorale.

În realitate, lucrurile stau fix pe dos – în România, stânga agonisește și dreapta risipește.

Cifrele nu mint și o privire aruncată peste execuțiile bugetare ale țării din 2004 încoace e un duș cu apă rece pentru oricine are naivitatea de a crede în propagandă ieftină a dreptei, care se bazează pe clișee, nu pe fapte. Dacă ne uităm la veniturile totale ale bugetului, constatăm că în 2004, la încheierea unui  ciclu de guvernare social-democrată, veniturile totale la bugetul de stat ajunsesera la 31,5% din PIB. Deficitul bugetar lăsat de guvernarea Năstase era de -1,3%.

Au urmat ani buni de guvernare de dreapta, în care Tăriceanu și Boc nu doar că nu au crescut veniturile totale, așa cum era normal într-un stat proaspăt devenit membru al Uniunii Europene, ci le-au scăzut. E adevărat, criza economică globală din 2008 a jucat un rol și România nu a fot singurul stat care s-a confruntat cu probleme bugetare. Cert e că, în 2011, cu câteva luni inainte ca premierul social-democrat Victor Ponta sa preia guvernarea, încasările statului erau de 31% din PIB, iar deficitul bugetar ajunsese la -4,1%!

În cei 4 ani care au urmat, veniturile totale s-au ridicat  la 32,8% din PIB, iar deficitul bugetar a fost redus la  -1,4. Guvernarea de dreapta a   reușit “performanța” de a scădea veniturile la nici mai mult nici mai puțin de 29,8% din PIB, mai rău decât pe vremea lui Boc. Și spre deosebire de Boc, Cioloș nici măcar nu putea invoca pretextul unei recesiuni economice globale – scăderea încasărilor era exclusiv ”meritul” guvernării pe care o conducea. Ca și cum scăderea încasărilor nu era suficientă, guvernarea Cioloș a crescut și deficitul bugetar, care a ajuns la final de 2016 la -2,4%”.

”Guvernului actual îi revine misiunea dificilă de a repara gaura bugetară creată de guvernările precedente”

”Social-democrații care au venit la putere în 2017 au trebuit să se apuce iar de reparat oalele sparte de dreapta, asta în timp ce corul dreptei îi acuza de risipă. În 2018, dupa doi ani de guvernare social-democrată, veniturile totale la visteria statului  au ajuns la 30,8%.

Totuși, de remarcat că deficitul bugetar nu a putut să fie ținut sub control, apropiindu-se periculos de limita de -3%. Din păcate, social-democrații au alunecat, ca și dreapta, pe panta taierilor de taxe,  iar facilitățile și tratamentele fiscale s-au înmulțit. Chiar dacă colectarea s-a îmbunătățit ușor, banii de la buget nu au fost suficienți pentru a susține pachetul de politici economice și sociale.

Orice program de dezvoltare  are nevoie de finanțare adecvată, iar aici eroarea guvernărilor din acea perioadă, de la Grindeanu la Dăncilă, a fost încercarea simultană de a tăia taxele și și de a crește cheltuielile publice, ceea ce nu se poate nicăieri în lume. Nu poți să ai și lupul sătul și mielul nevătămat.

Abia începând cu  2021-2022 dreapta aflată la putere a reușit să crească încasările totale la 32,2% din PIB.  A fost însă  mai degrabă un noroc, pentru că de fapt creșterea veniturilor  s-a datorat în special majorării veniturilor nefiscale –  a încasărilor suplimentare din energie și fonduri europene. De fapt și de drept, veniturile fiscale, adică cele din taxe și impozite, erau în 2022 de doar 16,1% din PIB – față de 18,1% în 2004! În ciuda acestor încasări mai mari decât de obicei, guvernul  liberal nu a reușită să țină în frâu cheltuielile, așa cum se bate cu pumnul în piept și fără dovezi dreapta, astfel încât deficitul bugetar a atins pragul critic de -5,68% în 2022.

Guvernului actual îi revine misiunea dificilă de a repara gaura bugetară creată de guvernările precedente și de a repune pe picioare bugetul statului. Această reparație  nu se poate face peste noapte – și mai ales nu poate fi făcută la fel ca în epoca Dragnea, când cheltuielile statului au cresuct, iar facilitățile fiscale s-au înmulțit, creând privilegii și inechități.

Este necesar ca revigorarea bugetară să se facă în paralel cu restabilirea echității și eliminarea privilegiilor, astfel încât să se creeze premisele unei sustenabilități bugetare și sănătăți fiscale fără de care nici o țară nu se poate moderniza și dezvolta”, a mai constatat Victoria Stoiciu, consilier al premierului Marcel Ciolacu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?