20.000 de semnături pentru o petiție care cere prag minim la abuzul în serviciu. Suma propusă de un ONG

Publicat: 27 06. 2017, 15:33
Actualizat: 05 06. 2018, 18:57

„Peste 20.000 de cetățeni au semnat în mai puțin de 24 de ore de la lansare petiția „CCR vrea prag pentru abuz. Să fie 1 leu!”. Semnăturile vor fi depuse la Ministerul Justiției mâine, în cadrul consultării publice cu societatea civilă organizată de Tudorel Toader, ministrul interimar. Campania a fost lansată la scurt timp după ce Curtea Constituțională a decis să impună Parlamentului stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu. Opțiunea „fără prag” nu mai există, deși a fost exprimată de zeci de mii de cetățeni în stradă, și chiar și de Procurorul General al României. În aceste condiții, comunitatea de-clic, inițiatorul petiției, cere Ministerului de Justiție și Parlamentului României un prag simbolic de 1 leu. Un prag prea mare ar fi nimic altceva decât un stimulent pentru corupție”, anunță inițiatorii petiției.

Pe site-ul de-clic.ro sunt postate și câteva comentarii ale celor care au semnat petiția:

„Pragul pentru abuz trebuie să nu legitimeze actele de corupție. Cu toate că ar fi greu de controlat o astfel de măsură (cea de a pune pragul la un leu), este cel puțin necesară luarea unei astfel de măsuri pentru ca, în timp, să se amelioreze ansamblul actelor politice (și să se diminueze cantitatea de acte de corupție)”, spune Bogdan B.

„Pentru că legea trebuie să promoveze moralitatea. Indiferent dacă ai furat un leu sau un milion, tot hoț ești. În al doilea rând, abuzurile pot fi grave chiar dacă nu implică un prejudiciu exprimabil în bani. Dacă un abuz în sistemul de sănătate duce la moartea unor oameni, nu plătește nimeni?”, susține Mircea S.

Miercuri, la ora 10.00, va avea loc prima dezbatere cu reprezentanții societății civile și ai mediului de afaceri, legat de pragul valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Pe 3 iulie, la ora 10.00, are loc cea de-a doua dezbatere, de data aceasta fiind invitați la discuții reprezentanții instituțiilor din cadrul sistemului judiciar, asociațiilor profesionale ale magistraților, mediului academic și profesiilor juridice liberale.

Cele două dezbateri vor avea loc la sediul Ministerului Justiției, iar acestea vor fi organizate în contextul în care CCR a publicat motivarea privind abuzul în serviciu, în care se precizează că pasivitatea legiuitorului determină apariția unor situații de instabilitate.