ALDE a rămas fără grupul din Camera Deputaților. Deputații propuși ca miniștri au demisionat

Publicat: 16 09. 2019, 22:23

El a explicat că și-a depus demisia din grupul ALDE din Camera Deputaților la Biroul permanent al forului legislativ.

De asemenea, acesta a spus, pentru MEDIAFAX, că Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu, Ion Cupă și Mihai Niță și-au depus demisiile din grupul ALDE. Astfel, grupul nu mai există deoarece doar nouă din cei 14 rămași au fost aleși pe listele ALDE.

„Da, am înregistrat-o la președintele Camerei Deputaților eu și încă patru colegi. Rămânem neafiliați. În momentul de față grupul ALDE de la Camera Deputaților s-a desființat”, aspus Marian Cucșa.

Astfel, potrivit lui Cucșa, din cei 14 membri afiliați grupului de deputați ALDE mai rămân doar nouă care au fost aleși pe listele partidului la parlamentarele din 2016.

Potrivit articolului 12 din Regulamentul Camerei Deputaților, drupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputaților. Ele se pot constitui din cel puțin 10 deputați care au candidat în alegeri pe listele aceluiași partid politic, ale aceleiași formațiuni politice, alianțe politice sau alianțe electorale.

Ca urmare, grupul parlamentar al deputaților ALDE ar urma să înceteze să mai existe.

Biroul Politic Executiv al ALDE a decis, vineri, validarea excluderii lui Teodor Meleșcanu și celor trei membri ai partidului care au acceptat să fie propuși miniștri în Guvern.

Alexandru Băișanu, Grațiela Gavrilescu, Ion Cupă și Teodor Meleșcanu au anunțat că vor contesta în instanță decizia excluderii din ALDE.

Fostul lider al senatorilor ALDE Daniel Zamfir se va afilia grupului de la Senat al PSD, pentru a nu își pierde locul în Comisia economică, însă rămâne membru al ALDE, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că în urma afilierii la grupul ALDE din senat al membrilor Pro România Adrian Țuțuianu, Vasile Ilea și Nicolae Marin, urmează ca grupul să fie depusă o solicitare la conducerea Senatului pentru înființarea unui grup parlamentar mixt, care să poarte denumirea „Democrația”.