ALEGERI PARLAMENTARE 2012. UDMR în alertă: „Suntem sub pragul de 5% pentru intrarea în Parlament”. EXCLUSIV

Publicat: 09 12. 2012, 18:33
Actualizat: 30 04. 2015, 08:24

Rezultatele la ALEGERILE PARLAMENTARE 2012 încep să dea frisoane UDMR. Calculele UDMR arată că la prezența la vot înregistrată până la ora 10.00 a comunității maghiare, partidul nu va atinge pragul de 5% pentru a intra în Parlament. „Estimările noastre arată că acum suntem sub 5%”, a declarat pentru gândul secretarul general al UDMR, Kovacs Peter. Reprezentantul UDMR spune însă că UDMR va intra în Parlament pe baza pragului alternativ, adică va avea șase deputați și trei senatori care vor câștiga colegiile în care candidează. Asta ar însemna o diminuare substanțială a prezenței UDMR în Parlament, acum având 27 de parlamentari 20 de deputați și 7 senatori.

UPDATE 18:29 Senatorul Gyorgy Frunda susține pe pagina de Facebook că UDMR nu va atinge pragul de 5% necesar intrării in Parlament. Kovacs Peter susține că UDMR ar urma să obțină în jur de 4,2% din sufragii. 

Analiza UDMR arată că, la ora 14.00, prezența la vot a etnicilor maghiari era mult în urma prezenței medii la nivel național. Măsurătorile UMDR arată că doar 17,4% dintre aceștiaar fi votat, adică cu 3,2% mai puțin decât media națională de prezență de 20,6%.

Prezența comunității maghiare la vot la ora 10.00 era de 3,5%, cu un procent sub media prezenței naționale. Potrivit reprezentanților UDMR, dacă acest trend se menține pe tot parcursul zilei există posibilitatea ca UDMR să nu atingă pragul de intrare în parlament de 5%.

„Există o neliniște în UDMR în ceea ce privește atingerea pragului de 5%. Estimările specialiștilor noștri arată că acum suntem sub 5%. Din cauza condițiilor meteo, populația nu se prezintă la vot în număr suficient de mare în județele din Secuime, Harghita, Covasna, Mureș, respectiv în Cluj, Sălaj, Bihor și Satu-Mare. În aceste județe ninge în continuare. Sperăm că în a doua parte a zilei să avem o mobilizare mai bună”, a declarat pentru gândul secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.

Citește aici rezultatele primelor Exit Poll-uri și informații în timp real despre modul în care se votează în țară

Analiza UDMR arată că, în 2008, la alegerile parlamentare prezența comunității maghiare era de 4,1%, față de 4,9% media generală.
Dacă UDMR câștigă șase colegii de deputat și în trei colegii de senator atunci intră în Parlament pe baza pragului alternativ. „Oricum există un prag alternativ, adică un partid termină pe primul loc în șase colegii pentru Camera Deputaților și în trei colegii pentru Senat intră în Parlament. Noi preconizăm că atingem pragul alternativ. Pentru noi este important să avem o prezență proporțională în Parlament, adică proporțională față de numărul de etnici maghiari”, a mai precizat Kovacs Peter

Consultă aici harta interactivă a alegerilor parlamentare realizată de gândul

Legea alegerilor uninominale pentru Parlament definește astfel pragul alternativ:”pentru Camera Deputaților și Senat, prin îndeplinirea cumulativă a condiției obținerii a 6 colegii uninominale pentru Camera Deputaților și a 3 colegii uninominale pentru Senat, în care candidații partidelor politice, alianțelor politice sau electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale se situează pe primul loc, în ordinea numărului de voturi valabil exprimate, chiar dacă acestea nu au îndeplinit condițiile prevăzute la lit. a) sau b)”

Citește șiVremea rea scade prezența cu 5-10 la sută. EXCLUSIV – calculele lui Hrebenciuc

Asta ar însemna însă ca UDMR să fie reprezentat în Parlament doar de cei 9 parlamentari. UDMR nu ar mai intra la redistribuire și nu ar mai obține locuri de deputați sau sentori suplimentare. În acest moment UDMR are 27 de parlamentari iar în 2008 a avut 29 de parlamentari.