Alegeri parlamentare 2020 | Decizie a BEC privind modul în care vor putea vota cei aflaţi în carantină sau izolare

Publicat: 29 11. 2020, 18:44
Actualizat: 29 11. 2020, 18:44

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat duminică o decizie privind unele măsuri pentru transmiterea cererilor de vot prin intermediul urnei speciale, în cazul alegătorilor aflaţi în carantină sau ziolare.

Potrivit deciziei BEC, cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale constituie totodată şi cereri pentru exercitarea dreptului de vot.

Decizia mai stabileşte că Direcţiile de Sănătate Publică transmit până cel târziu în 5 decembrie birourilor electorale de circumscripţie lista persoanelor cu privire la care s-a formulat cerere şi în privinţa cărora s-a instituit izolarea sau carantina, însoţită de deciziile emise în acest sens.

„În cazul persoanelor în cazul cărora direcţiile de sănătate publică au confirmat conform art. 2 instituirea izolării sau carantinei, birourile electorale de circumscripţie judeţeană/oficiile electorale, după caz, imprimă cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale prevăzute la art. 1 alin. (7) din decizia Biroului Electoral Central nr.40/2020, republicată, pe care le transmit, împreună cu deciziile emise de direcţiile de sănătate publică, prin intermediul instituţiei prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie 2020, ora 10.00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale”, se mai arată în decizia BEC.

Premieră absolută la alegerile parlamentare: AEP implementează soluția blockchain pentru monitorizarea prezenței la vot și centralizarea datelor/ Propunerea aparține STS

Autoritatea Electorală Permanentă a adoptat o hotărâre prin care a fost aprobată, în premieră, o soluție tehnică de ultimă oră pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie. Este vorba despre implementarea soluţiei tehnice de blockchain în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal şi în Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării.

Aprobarea implementării respectivei soluţii tehnice s-a făcut la propunerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în vederea creşterii rezilienţei sistemului electoral românesc, precum şi a încrederii alegătorilor şi competitorilor electorali în integritatea datelor şi informaţiilor înregistrate în cele două sisteme informatice administrate de AEP cu sprijinul STS”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.