Aleșii vor să înființeze instituția pentru promovarea valorilor Regelui Mihai I, cu un buget anual de 860.000 euro

Publicat: 17 05. 2018, 15:40
Actualizat: 25 03. 2019, 21:27

„Art. 4 – (1) Cheltuielile curente și de capital se finanțează de la bugetul de stat și din venituri proprii. Art. 5 – (1) Anual se alocă din bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o sumă în lei, echivalentă cu 860.000 euro pentru acoperirea unor chetuieli curente și de capitală. (2) Suma alocată potrivit alin. (1) se prevede distinct în bugetul Senatului și se actualizează din oficiu, în fiecare an cu rata medie anuală a inflației, indicator definitv, cunoscut șa data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se actualizează și comunicat de Institutul Național de Statistică. (4) Numărul maxim de posturi salarizate pentru personalul contractual este 20”, se arată în textul inițiative semnată de 34 de parlamentari de la PSD și ALDE.

Conform sursei citate, instituția „este organizată și funcționează ca autoritatea administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar. (2) Sediul instituției este Palatul Elisabeta, situat în Șoseau Pavel Dimitrievici Kiseleff, nr. 28, sector 1, București”. Conducerea instituției va di asigurată de un director care „este numit și revocat din funcție de către Parlament, în ședință comună, la propunerea Custodelui Coroanei României, cu votul majorității parlamentarilor prezenți”. Acesta va fi ordonator principal de credite.

Instituția va desfășura o serie de activități pentru promovarea simbolurilor naționale și a tradițiilor, potrivit textului inițiativei legislative a majorității parlamentare PSD-ALDE.

„Art. 2 – (1) Activitatea instituției constă în crearea și dezvoltarea de programe și proiecte în vederea: a) promovării tradițiilor, obiceiurilor și simbolurilor naționale, a persoanelor și realizărilor de valoare din domeniul științific, cultural, educațional, sportiv și economic; b) promovării unor evenimente cu semnificație istorică și a unor programe de dezvoltare pe termen mediu și lung; c) dezvoltării sicio-culturale, sportive și educaționale pe plan local, regional, național și internațional; d) recunoașterii meritelor și susținerii elevilor, studenților și cadrelor didactice, pentru a atinge excelența; e) promovării, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, a imaginii României, investițiilor și turismului, artei, științei, educației și a monumentelor istorice față de personalități, investitori și instituții din străinătate”, scrie în document.

Proiectul este înregistrat la Camera Deputaților, prim for sesizat, Senatul fiind for decizional. Inițiativa nu este semnată de niciunul dintre președinții Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.