Alexandru Rafila: „Testarea antidrog nu va fi coercitivă”. Cine îți va testa copilul la școală?

Publicat: 11 09. 2023, 17:01
Sursa foto: Mediafax Foto

După anunțul președintelui Klaus Iohannis, care a declarat că intenționează ca lupta împotriva drogurilor în școli să devină o prioritate, și că a inclus această temă pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a reacționat și ministrul Sănătății. Alexandru Rafila spune că proiectul președintelui va beneficia de sprijinul ministerului, dar că testările se vor face doar cu acordul părinților.

Alexandru Rafila a declarat că acest proiect trebuie să se realizeze printr-un program dezvoltat în cadrul mai multor ministere care să cuprindă programe de testare, consiliere sau prevenție.

Este foarte bine că o astfel de implicare la cel mai înalt nivel, care aduce lucrurile chiar în zona de siguranţă naţională, este organizată de către domnul preşedinte. Sigur că noi vom participa cu tot ceea ce este necesar, din punctul de vedere al dezvoltării unui program, care trebuie să aibă, din punctul meu de vedere, o componentă medicală foarte serioasă, care trebuie însă să fie completă, să nu se refere doar la testare, a spus ministrul.

Și Marcel Ciolacu a avut o opinie pe această temă dar a dat asigurări că nu vor exista testări în masă și că se vor face și modificări legislative pentru a proteja copiii și părinții.

Săptămâna trecută, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei și Ministerul Culturii au semnat un plan național, în care este prevăzută și testarea antidrog.

Cine face testarea copiilor?

Conform declarațiilor decidenților politici, testarea nu va fi aleatorie sau în masă, ci doar dacă părinții își dau acordul pentru o astfel de verificare.

Ținta este ca acest plan național să poată fi aplicat din această toamnă și să vină în completarea programelor deja existente în școli. Pe partea de consiliere nu doar elevii vor beneficia de sfatul experților, ci și părinții ai căror copii au probleme cu consumul de droguri.

Partea care ajuns în zona publică legată de testare, în mod evident, nu trebuie să fie generalizată, trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor, unui copil sau unui adolescent care urmează să fie testat. Testarea trebuie să fie un instrument pentru protejarea sau recâştigarea sănătăţii unui copil. Nu trebuie să fie în niciun un instrument de natură coercitivă, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat fiind dacă medicii de familie vor fi cei care vor face testarea ministrul a spus că nu a fost discutat acest aspect.

Se poate face de către personal instruit, nu neapărat medical, cu teste rapide iniţial. E o testare extrem de simplă, după care, în cazurile pozitive, trebuie confirmată. Și, sigur, intră într-un sistem medical inclusiv de consiliere şi de soluţie terapeutică imediată şi de durată”, a mai precizat Alexandru Rafila.