ALL INCLUSIVE pentru demnitari. Ponta a ales PERLELE COROANEI pentru recreerea primilor oameni din stat: 3 palate, 20 de vile, un complex în Deltă și un elicopter. EXCLUSIV

Publicat: 17/04/2013, 17:45
Actualizat: 02/10/2015, 20:04

După ce a promis că va reduce la 10 numărul vilelor de protocol în care demnitarii de prim rang își pot petrece sfârșitul de săptămână sau vacanțele, premierul Victor Ponta a aprobat, în final, o listă dublă. Variantele de petrecere a timpului liber de către președinte, premier, șefii celor două Camere ale Parlamentului, președintele Curții Constituționale și invitații lor includ, după oficializarea ordonanței 24/2013, 20 vile, trei palate și un complex în Delta Dunării, plus un elicopter la dispoziția aleșilor atunci când nu e folosit de SRI.

Complexurile pentru turismul de protocol sunt, fără excepție, locurile altădată preferate de nomenclatura comunistă pentru petrecerile de Crăciun sau de Revelion, pentru partidele de vânătoare, pentru vacanțele prelungite la mare sau pentru băi termale. Pentru a completa peisajul, Guvernul Ponta a inclus în „baza destinată activității de reprezentare și protocol” și Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol, un complex cu vile, bazine de înot și pavilion pentru păsări, destinat până de curând exclusiv cercetătorilor internaționali ai Deltei Dunării și transformat acum în loc de cazare și „activități” pentru demnitari.

Lista beneficiarilor, așa cum o prezintă primul-ministru, e limitată: „Nu au acces decât președintele României, președinții celor două Camere ale Parlamentului, nu orice parlamentar, primul-ministru și invitații străini”, a explicat premierul Ponta pentru gândul. Așa cum s-a modificat însă textul legii, lasă loc și altora.

Moștenirea lui Ceaușescu

În lista lui Ponta, destinațiile demnitarilor includ 14 locuri de relaxare din București și din țară. Cum în unele cazuri este vorba de complexuri întinse pe 253.000 de metri pătrați, așa cum este cel din jurul Palatului Snagov, sau de 165.000 cât are parcul Palatului Foișor din Sinaia, la dispoziția demnitarilor rămân practic 20 vile, 3 palate și locul de agrement din Delta Dunării unde, spune Ponta, vrea să-i ducă pe străini cu barca. Acestora li se vor adăuga, în fondul de protocol, locuințele cu statut de reședință oficială: Vila Lac 3, din strada Turgheniev, locuința lui Traian Băsescu, Vila Pictor Mirea, din str. G.D. Mirea nr. 4, unde locuiește Emil Constantinescu, și Palatul Elisabeta, reședința Regelui Mihai I.

Poate cel mai cunoscut este Complexul Lotus din Neptun, reședința estivală a președintelui Traian Băsescu, dar și a ultimilor premieri ai României – Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu și Victor Ponta. Cu acordul demnitarilor, în ultimii ani au avut însă acces la vilele de la Neptun mai mulți consilieri ai acestora împreună cu familiile. Tot la Neptun, a avut loc și celebra întâlnire a lui Băsescu cu intelectualii din vara lui 2007, printre invitați numărându-se atunci Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Horia Roman Patapievici și Cătălin Avramescu cu soția, care au zburat de la București la mare în avionul prezidențial.

La Neptun, acolo unde Nicolae Ceaușescu își strângea peste vară întreaga suită de tovarăși, statul păstrează vilele „Lotus”, „Nufărul”, „Trandafirul” și „Ghiocelul”, piscina modernizată recent cu un sistem de încălzire a apei, băile reci, lacul, debarcaderul și fâșia de plajă privată, mai exact o fortăreață de 134.000 de metri pătrați separată de stațiune și printr-un parc securizat. Vila de protocol de la Neptun a fost „deschisă” în condiții de securitate maximă o singură dată în ultimii ani, în timpul întâlnirii președintelui Băsescu cu George W. Bush în aprilie 2008, înaintea Summitului NATO.

Traian Băsescu și George W Bush la Neptun. Foto: Administrația Prezidențială

O altă proprietate pusă de RA-APPS la dispoziția demnitarilor rămâne vila „Panseluța” din vecinătate, altădată reședința familiei lui Ceaușescu, căci fostul dictator obișnuia să vină la mare înconjurat de rude, de la copii până la soacră. Cum Nicolae Ceaușescu și ai săi se mutau practic la mare din iunie până la sfârșitul lui septembrie, serviciul de protecție a președintelui se instala peste vară la „Ghiocelul”.

Acolo unde nomenclatura comunistă se strângea pentru a petrece Crăciunul sau pentru a întinde mesele de Paște, la Palatul Primăverii în Capitală, înconjurat de un spațiu verde de 15.500 de metri pătrați, Guvernul își rezervă dreptul de a organiza „activitățile Administrației Prezidențiale, Guvernului, Camerei Deputaților, Senatului și Curții Constituționale”, așa cum apare în noua formă a legii. Aceeași destinație ar urma să o aibă Palatul Snagov, locul favorit de planificare a nunților cu ștaif, în ultimii ani, dar și al reuniunilor politice, Traian Băsescu obișnuind să cheme la Snagov întreaga pleiadă de parlamentari și lideri locali ai PDL ori de câte ori dorea să transmită partidului mesaje departe de camerele de luat vederi.

Statul plătește pentru palate goale

Este și situația Palatului Olănești, un complex de 107.000 de metri pătrați cu parc, cabană și heliport, în care s-au investit recent 80.000 de euro pentru grădina cu nuferi, chiar dacă demnitarii nu au trecut decât întâmplător pe acolo. La Olănești, Traian Băsescu a stat o singură dată, numai câteva ore, iar Emil Boc a avut două opriri: o dată a făcut o întâlnire cu prefecții, a doua oară a rămas o noapte. În palatul construit în 1989, nici măcar Nicolae Ceaușescu nu a apucat să își petreacă vacanța de Revelion îndelung planificată în acel an. Chiar dacă nu se numără printre destinațiile favorite ale demnitarilor și a fost închis accesului public după 2006, Palatul Olănești are în permanență în jur de 20 de angajați și a fost pregătit frecvent, ca și alte vile similare, pentru vizite la nivel înalt fără ca acestea să mai aibă loc

Decizia lui Ponta a fost aceea de a nu scoate la vânzare nici Complexul Scroviștea, locul favorit al lui Ion Iliescu atunci când era președinte, desemnat oficial în 2003 „reședință de odihnă” a fostului șef al statului. De altfel, la plecarea de la Cotroceni, Iliescu i-a cerut lui Băsescu, să își păstreze „dreptul de folosință viageră” pentru domeniul de la Scroviștea în care obișnuia să își petreacă sărbătorile și week-end-urile. Complexul include patru vile cu bazin, popicărie, cramă și piscicultură, înconjurate de 25.600 de metri pătrați de pădure.

Chiar dacă Băsescu a fost de acord ca Iliescu să aibă acces la Scroviștea „câte o săptămâna vara și în unele week-end-uri”, ultimele sărbători pe care fostul președinte le-a făcut pe domeniu au fost cele din 2005. De altfel, statul continuă să suporte cheltuielile cu întreținerea domeniului, chiar dacă niciun alt demnitar nu a mai călcat pe acolo de atunci. „În pădurea de la Scroviștea sunt niște cheltuieli imense, deși sunt goale și păzite de jandarmi. Ultimul care a fost pe acolo a fost președintele Iliescu. Și sunt câteva vile. Acelea sigur și-ar găsi cumpărători”, explica pentru gândul fostul secretar general al Guvernului, actual primar la Oradea, Ilie Bolojan.

Vila Dante. Foto: Victor Ciupuligă// Mediafax

Invitații străini, la plimbare cu barca

În „baza de protocol și reprezentare”, separată de Guvernul Ponta de așa-numitele reședințe oficiale, în care locuiesc actualul președinte și foștii șefi de stat, au mai fost incluse Complexul Foișor din Sinaia ( patru vile, seră, parc, pădure), vilele „Carpați”, „Postăvarul” și „Izvorul” din Predeal, vila Covasna cu 17.000 de metri de teren, unde președintele s-a cazat inclusiv anul acesta, de Revelion, vilele Lac 1, Lac 2 și Dante din Cartierul Primăverii și Complexul Uzlina Murighiol, preluat de la Ministerul Mediului special pentru a fi dat demnitarilor ca destinație turistică.

Complexul Uzlina

Planul Complexului Uzlina

Centrul de cercetare de la Uzlina, care include o clădire principală cu spații de conferință, patru bungalow-uri de câte cinci camere, două bazine de înot, două cabane și umbrar de barbeque, a aparținut Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării și este fosta reședință din Deltă a lui Nicolae Ceaușescu. În ultimii ani a fost modernizată cu fonduri guvernamentale, pentru a primi cercetătorii străini. Numai anul trecut investiția a fost de 8.000.000 de lei. „Avem foarte mulți invitați, cărora le vorbim despre Delta Dunării și îi ducem cu barca, să zic așa. Pentru că altfel tot vrem să le arătăm frumusețile patriei tuturor, dar…„, a justificat premierul transferul la protocol.

Elicopterul pilotat de SRI, dar destinat și „activităților” demnitarilor

În premieră, în lista bunurilor de protocol au fost incluse însă, pe lângă imobile, și un elicopter plus un simulator de zbor. Este vorbe despre un aparat de zbor de tip elicopter Elicopter EC 135 155B Dauphin și un simulator ENTROL, model H15, replică a aparatului de zbor Eurocopter EC 155B, luate de Guvern de la Școala Superioară de Aviație Civilă, din subordinea Ministerului Transporturilor și trecute la RA-APPS. Cele două aparate urmează să fie pilotate și exploatate de Serviciul Român de Informații, însă prin includerea lor în lista de protocol, sunt puse și la dispoziția demnitarilor.

Mai mult, dacă în forma sa din 2002 și până acum, ordonanța care reglementa destinația bunurilor din această listă prevedea că vilele – și acum elicopterul – sunt rezervate „pentru delegațiile oficiale invitate de Administrația Prezidentială, Senat, Camera Deputaților, Guvernul României și Curtea Constituțională”, în textul modificat de Guvernul Ponta „baza destinată activității de reprezentare și protocol” are o destinație mai largă: „pentru activitățile Administrației Prezidențiale, Senatului, Camerei Deputaților, Guvernului, Curții Constituționale”.

Victor Ponta susține însă că „nu orice parlamentar” va avea acces la elicopter și vile. „Nu au acces decât președintele României, președinții celor două Camere ale Parlamentului, nu orice parlamentar, primul-ministru și invitații străini. Pot fi vizite de protocol, delegații, conferințe sau chiar și în weekend sau în vacanță pentru cei menționați . În momentul în care ai invitați străini trebuie să ai unde să-i cazezi. Vor beneficia cei care au dreptul să beneficieze de protocol internațional, că și eu am dacă plec undeva. Dar poate fi și într-un weekend la Olănești sau la Neptun, și eu am fost la Neptun, spre exemplu. Dar nu sunt decât cele 14 ca să nu existe discuții că le scoatem la vânzare, nu facem asta „, a explicat primul-ministru pentru gândul. (A contribuit Sorina Ionașc)

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
VIDEO. Imagini noi cu presupusul palat al lui Vladimir Putin. Cum arată camera specială de...
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
UPDATE: GEANTĂ SUSPECTĂ, lângă CITY Mall. Erau articole VESTIMENTARE. Video
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Obligatoriu în România! Rafila a făcut marele anunţ. Se schimbă total regulile
Trădare supremă pentru Klaus Iohannis! Florin Cîțu face ravagii. Îi dă afară imediat
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...