Ambasada germană, despre cazul Șova: Observăm cu îngrijorare evenimentele actuale, au efecte asupra MCV

Publicat: 27 03. 2015, 16:33
Actualizat: 27 03. 2015, 20:17

„Ambasada Germaniei la București sprijină eforturile constante ale autorităților române de urmărire penală în lupta împotriva corupției. Acestea sunt expresia obligațiilor asumate de România în cadrul comunității de drept și de valori pe care o reprezintă UE și care se concretizează, printre altele, în Mecanismul de Cooperare și Verificare”, se arată în răspunsul Ambasadei, după ce Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a senatorului PSD Dan Șova.

„Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea instituțiilor care sprijină, protejează și dezvoltă în continuare statul de drept în România să se poată desfășura fără limitări. Respectul față de independența justiției și față de principiul separării puterilor în stat impun abordarea imunității parlamentare de așa manieră, încât aceasta să nu fie uzitată în mod abuziv, în scopul protejării unor persoane individuale”, a mai precizat, vineri, Ambasada Germaniei.

Misiunea diplomatică subliniază că, în acest context, observă „cu deosebită atenție și îngrijorare evenimentele actuale care au efecte directe asupra evaluării procesului MCV”.

Reacția Ambasadei Germaniei vine după cele ale Ambasadei SUA, Marii Britanii și Olandei, precum și a Comisiei Europene.

Senatul nu a încuviințat, miercuri, arestarea preventivă a lui Dan Șova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorității. Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Șova, au fost înregistrate 79 de opțiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate.

DNA a cerut încuviințarea reținerii și arestării senatorului PSD Dan Șova în dosarul în care este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Șova și Asociații” a încheiat trei contracte de asistență juridică cu complexurile Turceni și Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Curtea Constituțională va discuta, pe 22 aprilie, cererea președintelui Klaus Iohannis de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public și Parlament, șeful statului arătând că atitudinea Legislativului în cazuri precum cel al lui Dan Șova a condus la un blocaj instituțional.

Tot pe 22 aprilie, CC va discuta și o sesizare a PNL privind decizia Senatului de a respinge cererea DNA de reținere și arestare preventivă a lui Șova.